Zoetwatergarnalen verzorgen met deze 7 tips
23 mei 2021 
4 min. leestijd

Zoetwatergarnalen verzorgen met deze 7 tips

Zoetwatergarnalen verzorgen is niet heel ingewikkeld, maar er zijn wel een aantal punten waar je op moet letten om deze diertjes gezond te houden. Garnalen zijn altijd bezig. Ze gaan je hele aquarium door, op zoek naar voedsel. Er zijn verschillende soorten garnalen, die een andere manier van verzorging nodig hebben en verschillende eisen stellen aan hun leefomgeving.

Als je voor het eerst garnalen wilt gaan houden is het aan te raden om Neocaridina garnalen te kiezen. Deze zijn net wat makkelijker dan bijvoorbeeld de Caridina.
Wil je jouw zoetwatergarnalen gezond en gelukkig houden? Lees dan de 7 tips in deze blog.

Tip 1: Houd zoetwatergarnalen in groepen

Zoetwatergarnalen voelen zich het fijnst in een groep. Zet er daarom minimaal 10 bij elkaar. Heb je genoeg ruimte, maak de groep dan groter. Hoe meer garnalen er bij elkaar zitten, hoe veiliger ze zich voelen. Je zult ze dan veel vaker zien. Een garnaal die zich niet veilig voelt, zal zich verstoppen. Dat schiet natuurlijk niet op in je aquarium.

Tip 2: Pas de watertemperatuur aan op je garnalen

De watertemperatuur voor garnalen is optimaal tussen de 20 en 28 graden. Dit kun je mooi regelen met een verwarmingselement. Zorg dat het niet warmer wordt dan 28 graden, hier kunnen je garnalen niet goed tegen. Gemiddeld gezien hebben de meeste zoetwatergarnalen het naar hun zin bij 25 graden.
In een te koud aquarium zullen de garnalen zich niet vermeerderen. Wil je garnalen kweken? Let dan zeker op de temperatuur. Pas op met zonlicht. Je bak kan lekker opwarmen, maar ook weer snel afkoelen. Deze temperatuurschommelingen zijn niet fijn voor je garnalen.

Verzorgen zoetwatergarnaal

Tip 3: Richt je aquarium garnaalvriendelijk in

Garnalen hebben verstopplekjes nodig. Zeker als ze met vissen samenleven. Zorg daarom voor voldoende aquariumplanten, kienhout en stenen, waar ze zich tussen kunnen verschuilen.
Als substraat kun je kiezen uit een bodembedekking, zoals zand of grind. Dat is voor garnalen prima.
Garnalen hebben niet heel veel ruimte nodig. Een bak vanaf 20 liter is al mogelijk.

Tip 4: Pas je aquariumfilter aan op je garnalen

Garnalen zijn kleine beestjes, die gemakkelijk in het aquariumfilter kunnen verdwijnen. Zeker als het filter hard water naar binnen zuigt maken je garnalen geen kans. Eenmaal in het filter zie je ze niet meer terug. Je kunt je aquariumfilter aanpassen op je garnalen door een dun stofje over de opening te spannen.
Je kunt ook kiezen voor een sponsfilter. Dit aquariumfilter heeft geen bewegende delen, dat is veiliger voor je garnalen. Zeker als je wilt kweken is dit belangrijk, omdat de kleine garnaaltjes zeer makkelijk door het filter kunnen worden opgezogen.

Tip 5: Garnalen en vissen samen?

In principe kunnen garnalen goed samen met andere aquariumbewoners worden gehouden. Let er wel op dat je geen roofvissen bij je garnalen zet. Grote kans dat binnen de kortste keren je garnalen verdwenen zijn. Wil je graag gaan kweken met je garnalen, dan is het aan te raden om hier geen vissen bij te zetten, dat maakt het een stuk makkelijker.

Verzorging zoetwatergarnalen

Tip 6: Voeding voor zoetwatergarnalen

Zoetwatergarnalen eten bijna alles wat ze tegenkomen in je aquarium. Hun menu loopt uiteen van plantenresten tot uitwerpselen van vissen. Ook lusten ze graag een hapje alg. Als we kijken naar de natuurlijke leefomgeving van garnalen, zien we dat ze voornamelijk plantaardig voedsel krijgen. Houd dit ook aan voor je aquarium. Het juiste garnalenvoer houdt je garnalen gezond én mooi op kleur.

Geef je garnalen hooguit één keer per dag te eten, dat is voldoende. Een mooie aanvulling op hun menu zijn bladeren. Walnotenbladeren zijn bijvoorbeeld een ware delicatesse voor je zoetwatergarnalen. Het eten van bladeren houdt je garnalen gezond en ze krijgen antibacteriële stoffen binnen, zodat ziektes voorkomen worden.

Tip 7: Waterwaarden voor garnalen

Afhankelijk van de soort garnalen, hoeft er qua onderhoud niet veel aan je bak te gebeuren. Een wekelijkse waterwissel van zo’n 10 tot 20% is over het algemeen voldoende. Maak zo nu en dan de ruit schoon, voor een goed uitzicht en klaar ben je.
Heb je Caridina garnalen, dan zul je de waterwaarden goed in de gaten moeten houden. Ze stellen hoge eisen aan de waterkwaliteit. Daarom wordt er voor deze garnalensoort ook een pH verlagende bodem aangeraden. Wanneer de waterwaarden niet kloppen, zullen de garnalen niet meer actief zijn of zelfs dood gaan.

Let daarom goed op welke waterwaarden passen bij de zoetwatergarnalen die jij in je aquarium wilt houden. Meet regelmatig de waarden en pas aan wanneer nodig.

Verzorg je garnalen goed

Zoetwatergarnalen zijn geweldige diertjes in gezelschap aquaria. Er zijn een flink aantal verschillende garnalen die je kunt houden in zoetwater aquaria. Elke soort heeft andere voorkeuren. Hierboven heb je kennis kunnen maken met een aantal algemene eisen die garnalen stellen aan hun leefomgeving. De soorten die je over het algemeen het makkelijkste kunt houden in je aquarium zijn: dwerggarnalen, waaierhandgarnalen en Macrobrachium garnalen.

Als jij rekening houdt met de wensen en eisen die je aquariumbewoners stellen, zul je lang plezier hebben van jouw garnalenaquarium.
Heb je zelf goede tips voor het verzorgen van garnalen? Deel ze hieronder.

Over de schrijver
Reactie plaatsen