Zoetwatergarnalen kweken kan een verslavende hobby zijn. Wat is er leuker dan langzaam je kolonie garnalen te zien groeien? Het kweken van garnalen kan makkelijk gaan, maar het kan ook tegenzitten.
Om jou een handje te helpen bij deze leuke hobby laten we in deze blog zien hoe je zoetwatergarnalen kunt kweken en waar je op moet letten.
Welke zoetwatergarnalen kweken?
Natuurlijk kun je met elke zoetwatergarnaal proberen te kweken, maar als je net begint is het natuurlijk leuk als het ook echt lukt. Kies daarom een soort waarmee je relatief makkelijk kunt kweken, zoals de:
• Caridina Cantonensis
• Neocardinia Heteropoda
• Caridina Babaulti
• Caridina Breviata
Let goed op welke garnalen je kiest om mee te gaan kweken. Niet alle garnalen zijn te kweken in een zoetwateraquarium. Er zijn bijvoorbeeld soorten waar de larven zout water nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen.
Verschillende garnalen kruisen?
Heb je de ambitie om verschillende garnalen te kruisen en een ‘nieuwe garnaal’ uit te vinden? Het kan leuk zijn om verschillende garnalen samen te houden en te kijken wat eruit komt. Alle garnalen uit de Neocaridina groep zullen bijvoorbeeld met elkaar kruisen. Net als de garnalen uit de Caridina groep. Garnalen van deze twee verschillende soorten zullen niet met elkaar kruisen.
Het kruisen van garnalen kan mooi en interessant zijn. Veel nieuwe garnalensoorten zijn op deze manier ontstaan. Toch leert de ervaring dat het kruisen van verschillende soorten garnalen vaak zorgt dat de kleur minder wordt. Maar wie weet welke schitterende garnalen er in jouw kweekbak verschijnen…
Wil het kweken van garnalen niet lukken?
Wat is er aan de hand als het kweken van garnalen niet wil lukken? De kans is groot dat het aan de omgeving ligt. Of er heerst een ziekte onder je garnalen die je nog niet opgemerkt had. Zorg dat de leefomgeving zoveel mogelijk de natuurlijke omgeving van de garnaal nabootst, zodat ze zich veilig voelen. Dat is belangrijk voor hun welzijn. Net als het geven van gezond en afwisselend voedsel. Hoogwaardige garnalenvoeding helpt je garnalen hun weerstand op te bouwen. Zo blijven ze gezond en zullen ze zich eerder voortplanten.
Wil het nog steeds niet lukken? Controleer dan de volgende punten:
• Heb je een groep van zeker 15 garnalen, van dezelfde soort in je aquarium?
• Is de watertemperatuur goed? Als het water te koud is zullen ze zich niet voortplanten.
• Zijn de waterwaarden goed?
• Krijgen ze voldoende, gezond voedsel?
• Zijn er genoeg verstopplekjes en mogelijkheden om te zitten?
• Zijn er (grote) vissen in je aquarium die wel een garnaaltje lusten?
• Is je aquariumfilter veilig voor garnalen, of verdwijnen hier ongemerkt wat diertjes in?
Beginnen met garnalen kweken
De meeste garnalen vrouwtjes zijn na ongeveer drie maanden geslachtsrijp. Afhankelijk van hun leeftijd krijgen ze 15 tot 40 eitjes. Worden de eitjes bevrucht, dan zullen ze na een draagtijd van 14 tot 21 dagen uitkomen. Waarschijnlijk heb je dit niet meteen door, want de kleine garnaaltjes zijn zo minuscuul, dat je ze bijna niet terug kunt vinden.
De kleine garnaaltjes zullen, net als de volwassen dieren, door het aquarium rondwandelen op zoek naar eten. Hoe ouder ze worden, hoe meer kleur ze krijgen.
Neocaridina garnalen kweken
Wil je succesvol kweken met zoetwatergarnalen? Kies dan voor de Neocaridina. Deze soort kweekt snel en gemakkelijk. Ze stellen geen specifieke eisen aan de waterwaarden, wat het kweken een stuk makkelijker maakt. Ook hun leefomgeving is al snel goed. Zolang jij zorgt voor een bodem bedekt met grind of zand, een flink aantal planten, wat hout en stenen, dan hebben ze het er prima naar hun zin.
Zeker als je garnalen samen met vissen wilt houden, is het belangrijk dat er voldoende planten aanwezig zijn. Dit om je garnalen te beschermen en ze voldoende schuilmogelijkheden te bieden.
Het belangrijkste onderdeel in je aquarium is het filter. Zorg dat je bij het houden van garnalen een sponsfilter gebruikt. Deze is het meest veilig voor je garnalen, zowel de grote als de kleine diertjes.
Kweek bij voorkeur alleen met sterke en gezonde garnalen. Het is belangrijk dat je dieren in topconditie zijn. Laat het ze aan niets ontbreken. Geef ze dagelijks speciaal garnalenvoer, aangevuld met de nodige mineralen, vitaminen en enzymen.
Hoe zie je of het kweken van garnalen goed gaat?
Natuurlijk moeten je garnalen eerst geslachtsrijp zijn. Voor de meeste soorten is dat na drie maanden. Is je groep groot genoeg, dan kan het opeens snel gaan. Zie je de garnaaltjes als gekken door het aquarium racen? Grote kans dat de vrouwtjes een feromoon afgescheiden hebben om de mannetjes te laten weten dat het tijd is om te paren. De mannetjes gaan direct op zoek naar een vrouwtje om mee te paren.
Na de paring zie je vrouwtjes rondlopen met witgele of groenige eitjes onder haar lijf. De eitjes kleuren steeds donkerder. Als ze donkergroen zijn kunnen ze elk moment uitkomen. En dan ben je ze opeens kwijt… De kleine garnaaltjes zijn bijna niet te zien, maar wel ‘voer’ voor de eventuele vissen in je aquarium. Geef ze daarom voldoende schuilmogelijkheden. Mos is ideaal voor de kleine garnaaltjes om zich in te verstoppen en voedsel in te vinden.
Heb jij al zoetwatergarnalen gekweekt?
Heb je zelf al zoetwatergarnalen gekweekt? Waar liep je tegenaan en welke tips zou je andere garnalenkwekers willen geven? Deel het gerust in de reacties hieronder, samen maken we een succes van onze aquaria.