Zoetwatergarnalen zijn populaire gasten in het aquarium. Deze vrolijk gekleurde diertjes zijn altijd in beweging. Daardoor maken ze je aquarium extra interessant om naar te kijken. Zoetwatergarnalen zijn goed te houden in combinatie met bepaalde soorten vissen, maar je zult ze ook vaak tegenkomen in een garnalenaquarium. Hierin worden alleen garnalen gehouden.
Zoetwatergarnalen stellen bepaalde eisen aan hun verblijf. Wil je ze het naar de zin maken, dan is het belangrijk dat je weet wat ze nodig hebben. Daarnaast zijn er veel verschillende soorten garnalen verkrijgbaar. Sommige blijven klein, maar er zijn ook soorten die groter kunnen worden. Handig om dit van tevoren te weten.
Zoetwatergarnalen zijn niet alleen leuk om te zien. Het zijn ook hele nuttige diertjes. Ze ruimen graag voedsel- en plantenrestjes op in het aquarium. Hou er wel rekening mee dat garnalen een goede waterkwaliteit nodig hebben. Je zult dit dus goed op orde moeten hebben voor je zoetwatergarnalen in je bak gaat zetten.
Wil je jouw garnalen een zo goed mogelijk leven geven? Verdiep je dan in hun wensen en geef ze wat ze nodig hebben. In deze blog lees je meer over deze leuke aquariumbewoners.
Verschillende soorten zoetwatergarnalen
Zoetwatergarnalen vind je in allerlei kleuren, maten en soorten. De meeste leven van nature in subtropische en tropische wateren, maar ze komen ook voor in koude wateren.
In de meeste aquaria zien we dwerggarnalen. Dit zijn de kleinere soorten die gemiddeld zo’n twee tot vier centimeter lang worden. Populaire zoetwatergarnalen zijn de:
• Japanse garnaal
• Vuurgarnaal
• Hommelgarnaal
• Tijgergarnaal
• Bijengarnaal
Er zijn grotere soorten die tot zo’n tien centimeter lang worden, maar er zijn er ook die een lengte van wel twintig centimeter kunnen bereiken. Dat is misschien wat te veel van het goede. Kijk dus goed welke garnaalsoort je koopt.
Waarom garnalen in je aquarium?
Waarom zou je garnalen in je aquarium zetten? Behalve dat het hele leuke diertjes zijn vervullen garnalen een belangrijke functie in je bak. Ze eten bijvoorbeeld naar hartenlust algen en dode plantenresten. Zo worden algen op een natuurlijke en efficiënte manier bestreden. Dat is natuurlijk mooi meegenomen.
Garnalen maken echt een levend schilderij van je aquarium. Met hun felle kleuren zijn ze goed te volgen terwijl ze druk bezig zijn op de bodem van je aquarium. Als je garnalen het naar hun zin hebben zullen ze hun natuurlijke gedrag laten zien. Ze wandelen druk over de bodem van je bak, op zoek naar voedsel. Ze kunnen ook zwemmen, waardoor ze bovendien je planten algenvrij kunnen houden.
Zijn garnalen moeilijk te houden?
Garnalen zijn over het algemeen niet heel moeilijk te houden. Is dit je eerste garnalenaquarium, dan kun je het beste kiezen voor vuurgarnalen. Deze diertjes stellen weinig eisen en planten zich eenvoudig voort. Dat is natuurlijk erg leuk om te zien, al die kleine garnaaltjes in je bak.
Een andere makkelijk te houden soort is de Japanse garnaal. Al zal deze zich niet voortplanten, omdat er geen brak water voorhanden is voor de jongen.
Waar voelen zoetwatergarnalen zich thuis?
Wanneer je een aquarium inricht, alleen voor garnalen, kun je de leefomgeving helemaal aanpassen op hun wensen en eisen. Er is een duidelijk verschil tussen een aquarium waar voornamelijk vissen leven en een aquarium speciaal voor garnalen. De keus van planten zal anders zijn, omdat de voorkeur van garnalen voornamelijk uitgaat naar mos en andere planten waarin ze zich goed kunnen verstoppen en op zoek kunnen gaan naar voedsel.
Omdat garnalen zo klein zijn zullen ze zich willen beschermen tegen roofdieren die ze op willen eten. Voelen ze zich niet veilig in je bak, dan zullen ze bij de minste of geringste beweging wegschieten en zich verstoppen. Ze verschuilen zich tussen planten en stenen tot het gevaar weer geweken is.
Waaraan moet een garnalenaquarium voldoen?
Om je garnalen een fijne leefomgeving te bieden is het belangrijk dat ze zich thuis voelen in je bak. Hiervoor moet je een aantal punten in de gaten houden. Voor je naar de aquariumwinkel rent om spullen te kopen is het belangrijk dat je goed nadenkt over hoe je bak eruit komt te zien en wat je nodig hebt.
Welke garnalen wil je bijvoorbeeld gaan houden en hoeveel, want garnalen zitten niet graag alleen, dus koop zeker een groep van minimaal tien stuks. Een garnalenaquarium kun je inrichten zoals jij dat leuk vindt, maar hou wel rekening met de volgende punten:
Afmetingen van je garnalenaquarium
Zoetwatergarnalen zijn kleine diertje, dus die hebben niet enorm veel ruimte nodig. Kies voor je eigen gemak voor een zoetwateraquarium met een inhoud van tenminste 30 liter. Een kleinere bak kan ook, maar dan is het moeilijker om de waterwaarden constant te houden. En dat is nu juist belangrijk voor je garnalen.
Dwerggarnalen passen prima in een kleine bak, maar als je kiest voor een grotere soort zul je hier de afmetingen van je bak op aan moeten passen. Ook het aantal garnalen dat je wilt gaan houden speelt een rol. Je wilt ze natuurlijk wel genoeg ruimte bieden om rond te lopen en zwemmen zonder elkaar in de weg te zitten. Begin met een groep van zeker tien tot twintig dieren. Ze zullen zich veiliger voelen in een groep en natuurlijk gedrag laten zien. Zodra ze zich gaan voortplanten heb je al snel een stuk meer garnalen in je bak.
Een goede regel om aan te houden is: maximaal vijf dwerggarnalen per tien liter water. Zo voorkom je overbevolking.
Maak je aquarium veilig voor garnalen
Garnalen zijn net acrobaten. Ze kunnen geweldig goed klimmen en dus ook uit je bak springen. Een open aquarium is daarom niet zo’n goed idee. Je wilt geen garnalen naast je bak vinden. Zorg dus dat je het aquarium af kunt sluiten.
Denk voor de veiligheid van je garnalen ook aan het afdichten van allerlei openingen. Hiervoor kun je filterwatten of filterspons gebruiken. Garnalen zijn klein en kruipen overal tussen. Bescherm ze door openingen voor apparatuur goed af te dichten.
Vergeet niet je filter garnaalveilig te maken of koop meteen een filter wat geschikt is voor garnalen. Zeker babygarnalen kunnen makkelijk door het filter opgezogen worden. Er is ook een ‘filter guard’ beschikbaar waarmee je de filteropening kunt afdekken, zodat kleine garnaaltjes niet meer in het filter kunnen verdwijnen. Zorg ook dat het filter geen sterke stroming veroorzaakt, daar houden garnalen niet van.
Garnalen houden van planten
Garnalen zijn gek op planten. Ga dus gerust helemaal los en maak er een schitterende plantenrijke bak van. Garnalen verstoppen zich graag tussen de planten en ze vinden hier voldoende voedsel. Ze eten onder andere rottende bladeren. Vooral mossen zijn hun favoriete planten.
Garnalen stellen weinig eisen aan de verlichting in je bak. Die kun je dus grotendeels afstemmen op jouw wensen. Hou er wel rekening mee dat je planten voldoende verlichting nodig hebben om goed te kunnen groeien. Zorg dat het licht niet te fel is, want daar houden garnalen niet van. Laat het licht ook niet meer dan twaalf uur branden. Garnalen hebben een dag en nacht ritme, gun ze hun rust. Daarnaast zullen algen bij veel verlichting veel sneller gaan groeien. Zoveel algen kunnen je garnalen niet opeten.
De juiste temperatuur voor garnalen
Bij een gemiddelde temperatuur van zo’n 23 graden voelen de meeste garnalen zich prima thuis. Je zou een garnalenaquarium bij kamertemperatuur kunnen houden, maar meestal schommelt de dag- en nachttemperatuur daarvoor te veel. In dat geval is het beter een aquariumverwarming te gebruiken om de temperatuur contant te houden.
Hou de watertemperatuur goed in de gaten. Voorkom grote schommelingen en zorg dat de temperatuur nooit boven de 28 graden komt, dit kan dodelijk zijn voor garnalen.
Kies een geschikte bodembedekking
Fijn zand of grind van één tot drie millimeter is een geschikte bodembedekking voor je zoetwatergarnalen. Zeker als er voldoende schuilplaatsen zijn, zoals mos, kienhout, stenen en planten met fijne bladeren. Vooral kleine garnaaltjes vinden het fijn om zich te kunnen verstoppen in een poreuze structuur op de bodem.
Pas op met speciale voedingsbodems voor planten. Deze kunnen metalen bevatten die giftig zijn voor garnalen. Wil je een voedingsbodem aanleggen voor je planten? Kies dan liever voor een turfbodem of voedingszand.
Zoetwatergarnalen kopen
Eindelijk is het dan zover, je kunt je zoetwatergarnalen gaan kopen. Je hebt het aquarium ingericht en gezorgd voor voldoende planten en verstopplekjes. Daarna heb je het aquarium laten indraaien, zodat de waterwaarden stabiel konden worden en je aquarium een gezonde leefomgeving biedt voor je garnalen. Neem hier voldoende tijd voor, zeker zes tot acht weken. Test het water regelmatig op nitriet, dit is erg gevaarlijk voor je vissen.
Zoetwatergarnalen koop je bij de aquariumspeciaalzaak of een kweker. Kies altijd de actiefste diertjes uit en let erop dat de bakken waar ze in zitten schoon zijn. Kies bij voorkeur één garnalensoort. Ze kunnen namelijk onderling kruisen, waardoor er minder gezonde dieren ontstaan en je het risico loopt dat een van de soorten uitsterft, doordat deze minder snel voortplant.
Je net gekochte garnalen kun je niet direct in het aquarium zetten. Laat ze langzaam wennen aan het aquariumwater. Dit kun je doen door de garnalen, inclusief het water uit het zakje, in een emmer te doen. Laat ze even staan om op temperatuur te komen en ga dan heel langzaam aquariumwater toevoegen. Vang vervolgens de garnalen met een netje en giet het water voorzichtig in het aquarium terug. Voeg daarna de garnalen toe.
Je garnalen kunnen de eerste dagen hun kleur verliezen door stress en alle indrukken. Normaal zou hun kleur binnen twee dagen weer terug moeten zijn.
Voer voor zoetwatergarnalen
Zoetwatergarnalen zijn omnivoren. Ze eten dus zowel dierlijk als plantaardige resten. Je kunt speciaal garnalenvoer kopen. Dit voer zorgt nauwelijks voor afname van de waterkwaliteit, zelfs als het niet direct wordt opgegeten.
Een gevarieerd menu is altijd goed voor de gezondheid van je aquariumbewoners, zo ook voor garnalen. Vul het garnalenvoer daarom aan met bijvoorbeeld diepvriesvoer, zoals tubifex en muggenlarven. Ze eten ook graag algen. Heb je geen algen in je bak, dan kun je deze in tabletvorm kopen. Garnalen zullen zelfs smullen van stukjes fruit en eventueel gekookte groenten. Sommige garnalensoorten hebben meer behoefte aan vlees dan anderen. Kijk daarom goed welke behoeften jouw garnalen hebben.
Let bij het voeren goed op dat het voer naar de bodem zakt. Garnalen eten alleen voedsel wat ze op de bodem vinden.
Schrik niet, garnalen vervellen
Zie je opeens een doorzichtige ‘garnaal’ op de bodem van je bak liggen? Schrik niet. Garnalen zullen hun hele leven lang vervellen. Als ze jong zijn kunnen ze dit zelfs dagelijks doen. Maar ook volwassen garnalen zullen blijven vervellen, elke vier tot zes weken.
Laat deze velletjes gerust in je aquarium liggen. Ze zitten vol voedingsstoffen die door de garnalen opgegeten worden. Wees voorzichtig met garnalen die net een vervelling achter de rug hebben. Ze hebben wat tijd nodig om hun pantser uit te laten harden. Pas na een dag op drie is hij weer goed beschermd, tot die tijd is hij kwetsbaar.
Garnalen en vissen samen houden
Je kunt vissen en garnalen samen in één bak houden. Let er wel op welke vissen je bij de zoetwatergarnalen zet. Veel vissen lusten namelijk wel een jonge garnaal. Er zijn heel veel, ook kleinere, vissen die niet samen met garnalen gehouden kunnen worden. Zet daarom geen Cichliden en dwerggarnalen samen in één bak. Binnen de kortste keren heb je geen garnalen meer over. Dat is natuurlijk zonde.
Wil je met succes vissen en garnalen in één aquarium houden, kies dan voor bijvoorbeeld:
• Tetra’s
• Endler guppen
• Barbeeltjes
• Dwerggourami’s
• Algeneters
Heb je grotere garnalensoorten in je bak, dan kunnen die al beter samen met grotere vissen, omdat ze minder snel opgegeten worden. In dat geval is het weer oppassen dat je garnalen de vissen die op of boven de bodem slapen niet beschadigen met hun schaartjes.
Maak jouw zoetwatergarnalen aquarium een succes!
Met deze tips kom je al heel dicht in de buurt van de ideale leefomgeving voor je zoetwatergarnalen. Heb je zelf nog leuke tips of ontdekkingen? Deel ze in de reacties hieronder.