Welke soorten hout zijn geschikt voor het aquarium?
15 oktober 2021 
2 min. leestijd

Welke soorten hout zijn geschikt voor het aquarium?

Hout in het aquarium is een schitterende toevoeging, maar je kunt niet zomaar elk stuk hout in je bak leggen. Je zult goed moeten kijken welke houtsoorten geschikt zijn voor gebruik in aquaria. Zachte houtsoorten zullen wegrotten, zoals wijntakken. Takken van dennenbomen en de taxus geven giftige stoffen af aan het water, dat wil je natuurlijk ook niet.

Je kunt stukken hout kopen in de aquariumspeciaalzaak, dan weet je zeker dat dit hout geschikt is voor gebruik in het aquarium. Hier vind je bijvoorbeeld mooie stukken mangrove hout of een ander ‘jungle hout’. Maar het is natuurlijk ook leuk om zelf de mooiste stukken hout te zoeken. Dan zul je wel moeten zorgen dat dit hout geschikt is voor je bak met de juiste voorbereiding.

Zorg er in ieder geval voor dat het hout schoon is. Verwijder het vuil door met een harde borstel en warm water het stuk hout goed schoon te schrobben. Verzeker je ervan dat het hout helemaal droog is, zodat er geen schadelijke sappen meer in zitten. Te vers, en soms nog groen, hout kun je beter niet voor je aquarium gebruiken.

Soorten hout voor aquarium

Veilig hout voor je aquarium

Vooral hout van fruitdragende bomen is geschikt voor je aquarium. Wil je dit gebruiken, ga dan na of het hout van een stuk land komt waar geen pesticiden zijn gebruikt, deze stoffen wil je niet in je aquarium hebben.

Mooie houtsoorten die je in je aquarium kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld:
• Eikenhout
• Hout van appel- of perenbomen
• Drijfhout
• Elzenhout
• Beuk- en Berkenhout
• Hout van kersenbomen
• Gedroogd wortelhout van de Rododendron

Heb jij zelf hout gezocht voor de decoratie van je aquarium? Welke houtsoort heb jij gebruikt? Deel het met ons in de reacties hieronder.

Over de schrijver
Van der Avoort Hugo
Door

Van der Avoort Hugo

op 25 Oct 2021

ik gebruik shors van kastanje boom, berken takken eikenbladeren alsook beukenbladeren

Reactie plaatsen