Heb je weleens gehoord van aquariumliefhebbers die een uv-lamp inzetten in hun aquarium? Dan vraag je jezelf misschien af waar zo’n lamp voor dient. Een uv-lamp kan bijvoorbeeld de groei van algen in het aquarium voorkomen. Het werk goed bij algen zoals de zweefalg. De alg wordt niet gedood, maar de ontwikkeling wordt zover afgeremd dat je er geen last van hebt in je aquarium. Het licht wordt namelijk opgenomen door eencellige, zoals algen en bacteriën.
Toch is een uv-lamp niet nodig in een gezond en stabiel aquarium. Zeker in een net opgestart aquarium is het niet slim om een uv-lamp te gebruiken. Je wilt tenslotte niet de ontwikkeling van de bacteriën verstoren. Deze bacteriën heb je juist nodig. Let ook op met het gebruik van de uv-lamp in combinatie met allerlei medicatie. De uv-stralen kunnen de werking van medicatie flink verminderen.
Hoe werkt een uv-lamp?
Een uv-lamp dringt niet heel diep door in het water van je aquarium. Daarom circuleert het water door een glazen cilinder die om de uv-lamp zit. Doordat er een dunne laag water langs de lamp stroomt, wordt al het water behandeld. Uv-stralen worden niet opgenomen in het water. Door het water op deze manier langs de uv-lamp te leiden vormt het geen gevaar voor de vissen, planten of bacteriën. Het is met een uv-lamp niet mogelijk om een steriel milieu in je aquarium te krijgen.
Uitgebroken ziektes genezen of een algenexplosie bedwingen gaat je niet lukken met een uv-lamp. Je kunt hem hooguit inzetten om het uitbreken van ziektes te vermijden. De lamp kan helpen om de ontwikkeling van parasieten af te remmen. Zo hebben je vissen minder last van deze ongewenste gasten en blijft zijn immuniteit sterk.
Heb jij een uv-lamp in je aquarium? Waarom heb jij hem en merk je goed verschil? Laat je reactie hieronder achter.
Hennie Bruggeman
op 26 Dec 2022Leo
op 09 Jan 2023