Waarom je echte planten nodig hebt in je aquarium

echte planten aquarium

Echte planten in je aquarium, moet dat? Misschien heb je niet van die groene vingers en zie je er tegenop om echte aquariumplanten in je bak te zetten. Er zijn tegenwoordig ook allerlei namaak planten leverbaar, die ook prima in je bak staan. Toch zijn echte planten onmisbaar in je aquarium. Ze staan er niet alleen voor de sier, ze hebben ook echt een functie in je bak.

Echte planten zijn nodig om een goed biologisch evenwicht in je bak te krijgen. Wist je dat vissen vaak minder mooi kleuren in een aquarium zonder planten? Ze voelen zich niet veilig in een bak zonder goede schuilplaatsen. Planten herkennen ze als een natuurlijke leefomgeving en bieden ze allerlei plekjes om zich te verstoppen. Zo kunnen ze natuurlijk gedrag vertonen, waardoor ze zich beter voelen.

Echte planten: natuurlijke leefomgeving

In je aquarium wil je een natuurlijke leefomgeving maken voor je vissen. Zonder echte waterplanten gaat dit niet lukken. Planten zijn bijvoorbeeld een essentieel onderdeel bij het paringsgedrag van vissen. Ze leggen er hun eieren en verstoppen zich als hun paringspartner te enthousiast wordt.

Daarnaast bieden planten allerlei micro-organismen voor net geboren visjes en garnalen om van te eten. Neem bijvoorbeeld echte mossen. Deze planten zijn als een uitgebreid buffet voor de jonge vissen en garnalen in je bak.

echte aquariumplanten

Echte planten voor een biologisch evenwicht

In een nieuw aquarium moet een biologisch evenwicht ontstaan. Planten vormen hierin een onmisbare schakel. Het is niet alleen het bosje zuurstofplanten dat je vissen van zuurstof voorzien. Alle planten in je bak dragen bij aan gezonde waterwaarden in je aquarium.

Je vissen produceren allerlei afvalstoffen. Deze, soms gevaarlijke, stoffen worden door bacteriën omgezet in stoffen die de planten opnemen. De planten geven op hun beurt weer zuurstof af, waar je vissen blij van worden. Zo is, even kort door de bocht, de biologische cirkel weer rond.

Heb jij echte planten in je aquarium? Welke planten heb jij en welke zou je aanraden aan andere aquariumliefhebbers? Laat hieronder je reactie achter.

on Waarom je echte planten nodig hebt in je aquarium

Laat een reactie achter

Jouw email adres zal niet zichtbaar zijn
Jouw email adres zal niet zichtbaar zijn

Deel deze post

Gerelateerde artikelen

Ben Jij Die Slakken Ook Zo Zat?..

In Dit GRATIS E-book Over Slakken Leer Jij:

Slakken Herkennen, Bestrijden En Definitief Te Voorkomen!

Video afspelen

Ben Jij Slakken Ook Zo Zat?..

In Dit GRATIS E-book Over Slakken Leer Jij:

Slakken Herkennen, Bestrijden En Definitief Te Voorkomen!

Video afspelen