Waarom bacteriën in je aquarium zo belangrijk zijn

Bacteriën belangrijk voor aquarium

Bacteriën in je aquarium? Dat klinkt niet goed, maar niets is minder waar. Je hebt juist deze bacteriën nodig om je aquarium gezond te houden. Zeker in een net ingericht aquarium is het belangrijk om de bacteriën de tijd te geven zich te ontwikkelen.

Bacteriën helpen je afvalstoffen uit ontlasting van de vissen, verrotting van planten en voedselresten op te ruimen. Zonder deze bacteriën zou je aquarium al snel een gevaarlijke plek zijn voor je vissen. Bacteriën zetten afvalstoffen om naar bruikbare voedingsstoffen voor de planten, die op hun buurt weer voor zuurstof zorgen, waar je vissen blij mee zijn.

Waar zitten die bacteriën in je aquarium?

Bacteriën zitten op verschillende plekken in je aquarium. De belangrijkste plekken waar de bacteriën verblijven is het aquariumfilter en de bodem van je bak. Als je net je aquarium hebt ingericht zullen er nog bijna geen bacteriën aanwezig zijn. Het kan zomaar enkele weken duren voor je een mooi bacteriebestand hebt opgebouwd.

Dit is ook de reden waarom je een aquarium laat ‘indraaien’ voor je er vissen in zet. Door het ontbreken van voldoende bacteriën zal je bak in het begin nog niet stabiel genoeg zijn en kunnen er gevaarlijke pieken in de waterwaarden ontstaan.

Maak bij het onderhouden van je aquarium het filter niet brandschoon. Hiermee verwijder je belangrijke bacteriën die je juist in je bak wilt houden. Meestal is oppervlakkig uitspoelen voldoende.

Bacteriën houden aquarium gezond

Welke bacteriën heb je nodig in je aquarium?

Wanneer er organisch materiaal wordt afgebroken komt daar ammoniak bij vrij. Ook vissen scheiden ammoniak af via hun kieuwen en de ontlasting. Nitrificerende bacteriën breken deze gevaarlijke stof af en zetten het om naar nitriet. Dit is nog steeds een gevaarlijke stof voor je vissen, als er te veel aanwezig is in het aquariumwater.

Denitrificerende bacteriën zetten op hun beurt nitriet om naar nitraat. Deze stof is al veel minder schadelijk. Nitraat wordt opgenomen door de aanwezige aquariumplanten. Door regelmatig water te verversen zal het nitraatniveau redelijk gelijk blijven. De planten in je bak gebruiken nitraat en zetten dit om naar zuurstof.

Hoe is het met de bacteriën in jouw aquarium? Voeg jij zelf aquarium bacteriën toe of laat je jouw bacteriebestand op een natuurlijke manier groeien? Laat je reactie hieronder achter.

on Waarom bacteriën in je aquarium zo belangrijk zijn

Laat een reactie achter

Jouw email adres zal niet zichtbaar zijn
Jouw email adres zal niet zichtbaar zijn

Deel deze post

Gerelateerde artikelen

Heb jij hem al?


Nu tijdelijke actieprijs 30% korting!

Ooit last gehad van slakken, wormpjes, bloedzuigers of één van de andere 28 plaagdieren?

Met Hét Handboek: ''De Plaagdieren van het Zoetwateraquarium'' ben jij optimaal voorbereid op alle 29 zoetwater plaagdieren. Je leert ze te herkennen, te bestrijden en eens en altijd te voorkomen!

Nieuw: Gratis checklist Zoetwater plaagdieren

Download nu GRATIS dit
e-book over plaagdieren in het zoetwater aquarium