Waar komen die algen in je aquarium vandaan?

Algen in je aquarium, het is de nachtmerrie van veel aquariumliefhebbers. Maar waar komen die algen nu eigenlijk vandaan? Als je het probleem achter de algen begrijpt, wordt het een stuk makkelijker om op te lossen. Daarom gaan we je in deze korte blog in grote lijnen laten zien waar algen in je aquarium vandaan komen.

Algen door direct zonlicht

Een van de bekendste oorzaken van algen in het aquarium is direct zonlicht. Zorg ervoor dat jouw bak op een plek staat waar er geen direct zonlicht in kan schijnen, ook niet voor een korte periode. Licht laat planten sneller groeien, ze hebben daardoor meer voeding nodig. Als deze voeding niet komt, zullen algen je aquarium overnemen.

Zonlicht aquarium algen

Onbalans veroorzaakt algen

Daarmee komen we meteen bij de belangrijkste oorzaak van algen in het aquarium. Als je last hebt van algen betekent dit dat er iets mis is in je bak. Je wilt een natuurlijk evenwicht laten ontstaan, maar dat is nog niet zo eenvoudig. De kleinste veranderingen kunnen al voor onbalans zorgen. Dit kunnen nieuwe planten of vissen zijn, maar ook een verandering in de verlichting.

Als er algen ontstaan kun je de oorzaak vaak vinden in de balans tussen licht, voedingsstoffen en CO2. Je aquariumplanten hebben deze drie elementen in de juiste verhouding nodig om goed te kunnen groeien. Ontbreekt het ze aan bepaalde voedingsstoffen, krijgen ze te veel of te weinig licht of geef je geen CO2, dan zullen ze slecht groeien en nemen algen het over.
Natuurlijk zijn er nog veel meer factoren die meespelen in je aquarium. Zo kunnen er ook algen ontstaan doordat je te veel vissen in je bak hebt zitten of te veel voert.

Algen kun je het beste voorkomen. Als ze eenmaal in je aquarium zitten, is het lastig om er vanaf te komen. Heb jij andere oorzaken ontdekt voor het ontstaan van algen in jouw aquarium? Laat het weten in de reacties hieronder.

on Waar komen die algen in je aquarium vandaan?

Laat een reactie achter

Jouw email adres zal niet zichtbaar zijn
Jouw email adres zal niet zichtbaar zijn

Deel deze post

Gerelateerde artikelen

Ben Jij Die Slakken Ook Zo Zat?..

In Dit GRATIS E-book Over Slakken Leer Jij:

Slakken Herkennen, Bestrijden En Definitief Te Voorkomen!

Video afspelen

Ben Jij Slakken Ook Zo Zat?..

In Dit GRATIS E-book Over Slakken Leer Jij:

Slakken Herkennen, Bestrijden En Definitief Te Voorkomen!

Video afspelen