Voedingsstoffen in je aquarium, hoe belangrijk zijn die eigenlijk?

Ontdek de basis van het aquarium

Voedingsstoffen zijn belangrijk voor een succesvol aquarium, maar waar moet je dan precies op letten? Welke voedingsstoffen moeten er aanwezig zijn om je vissen en aquariumplanten gezond te houden. Om je een handje te helpen hebben we de belangrijkste voedingsstoffen hier voor je op een rijtje gezet.

Plantenvoeding aquarium

Je aquariumplanten helpen je de waterkwaliteit goed te houden, daardoor zullen je vissen gezond blijven. Dit is alleen mogelijk als je planten gezond kunnen groeien. Daarvoor hebben ze plantenvoeding nodig. Zijn er te weinig voedingsstoffen in het aquarium aanwezig, dan zullen je planten slecht groeien, vervormen, verkleuren en uiteindelijk afsterven.

Om aquariumplanten goed te laten groeien is er een behoorlijke hoeveelheid voedingsstoffen nodig. Alleen als je planten gezond groeien zul je geen last hebben van algen. Om dit te bereiken zul je aan alle voorwaarden moeten voldoen.

Aquariumplanten hebben onder andere de volgende voedingsstoffen nodig:
• Macro-elementen, zoals CO2, nitraat, kalium en fosfaat.
• Micro-elementen, zoals ijzer, zink, boor, kobalt etc.

Wanneer je aquarium planten gaat kopen is het belangrijk om deze op elkaar af te stemmen, zodat alle planten ongeveer dezelfde eisen stellen aan hun leefomgeving. Alleen dan kun je een goede voedingsbodem aanleggen in je aquarium en de juiste hoeveelheid voedingsstoffen toevoegen, waar al je planten iets aan hebben.

voedingsstoffen voor aquariumplanten

Aquarium CO2 toevoegen?

Het toevoegen van CO2 wordt door veel aquariumliefhebbers vergeten. Terwijl het een van de belangrijkste voedingsstoffen is voor je planten. Toch zit er in veel aquaria te weinig CO2. Planten zullen wegkwijnen, bladeren verslijmen en daarmee de perfecte voedingsbodem geven voor algen.

Er zijn verschillende producten op de markt waarmee je eenvoudig CO2 kunt toevoegen aan je aquariumwater. CO2 kan toegevoegd worden met een, vaak hervulbare, gasfles. Er zijn ook flesjes met vloeibare koolstofvoeding of tabletten voor aquariumplanten verkrijgbaar.

Koolstof is één van de belangrijkste voedingsstoffen voor de groei van aquariumplanten. Wil je een aquarium met prachtige, gezond groeiende planten én geen last van algen? Voeg dan zeker CO2 toe aan het water. Het helpt de planten te groeien, waardoor algen geen kans krijgen.
Bij een tekort aan CO2 zullen ze stoppen met groeien en kunnen ze suikers en andere voedingsstoffen gaan lekken. Algen zijn hier dol op en zullen zich hierdoor volop gaan ontwikkelen.

Vloeibare plantenvoeding

Zoals hierboven omschreven kun je aan je planten zien welke stoffen ze tekort komen. Dit kun je meten met een meetsetje. Elke stof is apart verkrijgbaar, zodat je precies die stoffen toe kunt voegen om de tekorten aan te vullen en de juiste balans te bereiken.

Dit is niet eenvoudig en kost veel tijd. Makkelijker is het om een vloeibare plantenvoeding toe te voegen. Hierin zitten alle belangrijke voedingsstoffen, in de juiste verhouding. Zo kun je regelmatig je aquariumplanten voorzien van de juiste voedingsstoffen door eenvoudig de benodigde dosering aan het water toe te voegen.

Naast vloeibare plantenvoeding is het nog steeds belangrijk om CO2 toe te voegen, want dit is vaak niet (voldoende) toegevoegd in vloeibare plantenvoeding.

Hoe zorg jij dat er voldoende voedingsstoffen in je aquarium aanwezig zijn? Voeg jij alle voedingsstoffen apart toe of maak je gebruik van een alles in één plantenvoeding? Laat hieronder een reactie achter, ik ben benieuwd. Natuurlijk mag je ook al je vragen stellen, ik help je hier graag mee.

on Voedingsstoffen in je aquarium, hoe belangrijk zijn die eigenlijk?

Laat een reactie achter

Jouw email adres zal niet zichtbaar zijn
Jouw email adres zal niet zichtbaar zijn

Deel deze post

Gerelateerde artikelen

Ben Jij Die Slakken Ook Zo Zat?..

In Dit GRATIS E-book Over Slakken Leer Jij:

Slakken Herkennen, Bestrijden En Definitief Te Voorkomen!

Video afspelen

Ben Jij Slakken Ook Zo Zat?..

In Dit GRATIS E-book Over Slakken Leer Jij:

Slakken Herkennen, Bestrijden En Definitief Te Voorkomen!

Video afspelen