Voedingsbodem voor het aquarium

Is een voedingsbodem in je aquarium echt nodig? Een van de eerste dingen die je doet wanneer je een aquarium gaat inrichten, is het aanleggen van de bodem. Heb je hier wel of geen voedingsbodem voor nodig? De meningen hierover zijn verdeeld.

Sommige zeggen dat aquariumplanten zonder voedingsbodem niet groeien. Maar het blijkt dat een voedingsbodem niet altijd nodig is. Het hangt helemaal af van hoe jij je aquarium in gaat richten. In dit artikel krijg je meer duidelijkheid over wat een voedingsbodem nu eigenlijk is en wanneer je hem echt nodig hebt.

Welke voedingsbodem heb je nodig?

De meest gebruikte bodems in aquaria zijn grind en speciaal aquarium zand. Daarnaast worden aquasoils gebruikt, dit zijn kleibolletjes, of huisgemaakte voedingsbodems. Als je een aquarium in wilt gaan richten kan het even zoeken zijn naar de juiste bodembedekking voor je bak. Let bij je keus ook goed op de eisen die je vissen stellen aan hun leefomgeving. Wil je bijvoorbeeld vissen in je bak die graag over de bodem zwemmen of daarin woelen? Dan zijn scherpe steentjes geen optie.

Een andere belangrijke vraag is: welke planten ga je in je aquarium plaatsen? Want deze planten bepalen mede wat voor bodem er nodig is.
Aquarium zand is geen voedingsbodem, maar is wel een goede bodembedekking voor algeneters en meervallen. Deze vissen houden van een zachte bodem en vinden het prettig om zich soms in te graven. Zand is erg compact, daardoor zullen planten zo goed als geen voeding uit de grond kunnen halen. Als je voor zand kiest, neem speciaal aquarium zand. Andere soorten zand kunnen dichtslaan, waardoor bodemrot kan ontstaan.

Grind is een veel gekozen bodembedekking voor aquaria. Het is geen voedingsbodem op zich, maar kan wel goed gecombineerd worden. Gebruik je alleen grind, dan is extra voeding nodig om planten te laten groeien. Je kunt grind goed gebruiken om een laag voedingsbodem mee af te dekken. Heb je bodemvissen? Pas dan op dat het grind niet te scherp is.

Aquarium voedingsbodem

Aquasoil voedingsbodem

Aquasoil is een voedingsbodem die gemaakt is van zachte kleibolletjes. Het is een nette bodembedekking, die in meerdere kleuren verkrijgbaar is. Deze kleibolletjes absorberen stoffen uit het water en geven deze weer terug aan de planten. Daarnaast verlaagt het de PH waarde van het water. In een aquasoil bodem kun je eenvoudig planten verwijderen en plaatsen, zonder dat je aquarium hier troebel van wordt.

Hoeveel voedingsbodem nodig in je aquarium?

Hoe dik de voedingsbodem in je aquarium moet zijn is een veelgestelde vraag. Ga ervan uit dat de voedingsbodem minimaal 1,5 centimeter dik moet zijn aan de voorkant. Meer naar achteren, waar de meeste planten staan, heb je zeker een centimeter of 5 nodig. De laag moet dik genoeg zijn om je aquariumplanten stevig in de grond te zetten.

Een voedingsbodem heeft een losse structuur, waardoor water en zuurstof vrij kunnen circuleren. Dit is goed voor de waterkwaliteit en bevordert de groei van belangrijke bacteriën in de bodem. Deze bacteriën helpen op hun beurt weer om de waterkwaliteit goed te houden.

Aquariumplanten zonder voedingsbodem, kan dat?

Je hebt niet altijd een voedingsbodem nodig voor je aquariumplanten. Er zijn diverse planten die het prima doen zonder. Het regelmatig toevoegen van voedingsstoffen en CO2 is voldoende om deze planten gezond te laten groeien.

Het is een overweging om een aquarium aan te leggen zonder voedingsbodem, want het heeft ook wat nadelen. Sommige voedingsbodems kunnen behoorlijk wat troep geven en zorgen daarmee voor troebel water. Daarnaast is de eerste keer aanleggen van een voedingsbodem best wel even werk.
Wil je van de voedingsbodem blijven profiteren, dan zul je hem om de zoveel tijd moeten vervangen.

Voedingsbodem geschikt voor vissen

Bacteriën in voedingsbodem

Tijdens het indraaien van je aquarium zullen bacteriën groeien in het filter, maar ook in de bodem. Deze bacteriën heb je nodig om de waterkwaliteit goed te houden. Ze helpen je om schadelijke stoffen in het water af te breken en om te zetten in bruikbare stoffen voor de planten. Bacteriën in de voedingsbodem zijn dus van levensbelang.

De bacteriën in de voedingsbodem hebben zuurstof nodig om in leven te blijven. Daarom is het belangrijk dat de bodem luchtig is en goed water en zuurstof doorlaat.

Wanneer voedingsbodem aquarium vervangen?

Afhankelijk van het aantal planten en hun voedselbehoefte zullen de meeste voedingsbodems ongeveer één tot vijf jaar meegaan. Zolang je planten goed groeien en je geen last krijgt van algen is het niet nodig om de voedingsbodem te vervangen.

Je kunt de levensduur van de voedingsbodem verlengen door ophopen van afvalstoffen en schadelijke stoffen in de bodem te beperken. Hiervoor is een goede doorstroming van water in de bodem nodig. Dek daarom de voedingsbodem niet af met een te dikke laag grind.

Merk je dat je planten minder goed gaan groeien, maar heb je geen tijd om de voedingsbodem te vervangen? Dan kun je alsnog losse plantenvoeding toevoegen aan je aquariumwater.

Welke voedingsbodem gebruik jij in je aquarium? Wat zijn jouw ervaringen en wat zou je andere aquariumliefhebbers aanraden? Laat hieronder een reactie achter. Heb je vragen? Stel deze dan gerust, ik help je graag.

on Voedingsbodem voor het aquarium

Laat een reactie achter

Jouw email adres zal niet zichtbaar zijn
Jouw email adres zal niet zichtbaar zijn

Deel deze post

Gerelateerde artikelen

Heb jij hem al?


Nu tijdelijke actieprijs 30% korting!

Ooit last gehad van slakken, wormpjes, bloedzuigers of één van de andere 28 plaagdieren?

Met Hét Handboek: ''De Plaagdieren van het Zoetwateraquarium'' ben jij optimaal voorbereid op alle 29 zoetwater plaagdieren. Je leert ze te herkennen, te bestrijden en eens en altijd te voorkomen!

Nieuw: Gratis checklist Zoetwater plaagdieren

Download nu GRATIS dit
e-book over plaagdieren in het zoetwater aquarium