Goudvissen zijn er in allerlei verschillende soorten, maten en kleuren. Ze stammen af van de zilverkroeskarper, die in het oude China in vijvers gehouden werd. Sommige van deze vissen werden geboren met een kleurafwijking, met deze vissen werd er doorgekweekt tot de soorten die we nu kennen.
De gewone goudvis heeft een korte staart, waarmee hij snel kan zwemmen. Andere soorten, zoals de sluierstaarten, hebben een lange sierlijke staart waarmee ze door het aquarium lijken te zweven. Goudvissen worden grofweg ingedeeld in twee groepen; de enkelstaarten en de dubbelstaarten. De dubbelstaarten staan beter bekend als sluierstaart goudvissen.
Er zijn zoveel verschillende soorten goudvissen. Niet alleen hun uiterlijk is anders, ook hun levensbehoefte. Lang niet alle goudvissen kunnen bijvoorbeeld overwinteren in een vijver en zijn daardoor meer geschikt voor het aquarium. In deze blog bespreken we enkele van de bekendste soorten goudvissen.
Goudvissoort 1: Gewone goudvis of common
De gewone goudvis is een makkelijk te houden vis die de meeste van ons wel kennen. Wanneer een goudvis de ruimte krijgt, zal hij uitgroeien tot een vis van 30 tot 40 centimeter lang. Het zijn gemakkelijke eters die blij zijn met levend voer en droog voer. Alle goudvissen zijn echte omnivoren en eten zowel dierlijk als plantaardig voedsel. Bij goede verzorging kunnen ze makkelijk 20 jaar oud worden.
De gewone goudvis is er in allerlei kleuren en patronen, zoals oranje, geel wit en wildkleur. Allerlei combinaties van kleuren en vlekken zijn mogelijk.
Ze kunnen prima in koud water, want ze voelen zich goed bij een temperatuur tussen de 0 en 20 graden. Daarom kan deze vis prima in een vijver worden gehouden. Zorg wel dat deze minimaal 80 centimeter diep is, zodat ze vorstvrij kunnen overwinteren. De gewone goudvis zwemt graag met meerdere soortgenoten samen. Wil je deze vis in een aquarium houden, dan zal deze minimaal 3 meter lang moeten zijn.
Goudvissoort 2: Komeetstaart
De komeetstaart lijkt op de gewone goudvis, maar heeft een veel langere staart. De staart is diep gevorkt, waardoor hij er sierlijk uitziet. Ook de komeetstaart groeit door tot zo’n 40 centimeter. Het zijn makkelijke vissen die leven van droog- en levend voer.
Een verwarming is niet nodig, want ze voelen zich prima tussen de 8 en 20 graden. Houd ze met meerdere soortengenoten samen in een vijver van minimaal 1 meter diep. Een aquarium kan ook, maar dan moet deze een flinke afmeting hebben van minimaal drie meter lang.
Goudvissoort 3: Shubinkin
De Japanse Shubunkin wordt vaak gezien als eerste kweekvorm van deze vissen. Er zijn meerdere soorten Shubunkin. Het verschil zit hem in de grote en vorm van de vinnen. De lichaamsvorm lijkt veel op de gewone goudvis. Ze kunnen allerlei kleuren hebben en hun lijf heeft een schitterende parelmoerglans. De rugvin kan net zo hoog worden als het lichaam en de lange, spitse staartvinnen worden iets langer dan de helft van zijn lichaam. De Shubinkin wordt ongeveer 30 centimeter lang.
Ze zijn gemakkelijk te houden en eten graag levend en droog voer. In water tussen de 0 en 20 graden voelen ze zich goed, zolang ze diverse soortgenoten om zich heen hebben. Ze doen het goed in een vijver van minimaal één meter diep of in een flink aquarium van minimaal 1 meter lang.
Goudvissoort 4: Wakin
De Wakin valt onder de dubbelstaartige goudvissen, maar hun lichaamsvorm lijkt veel op de enkelstaartige goudvissen. Hoewel de meeste dubbelstaartige goudvissen kleiner blijven en daardoor goed in een aquarium te houden zijn, is dat met de Wakin geen goed idee. Ze worden erg groot en doen het daardoor beter in de vijver. Buiten Japan worden ze weinig gehouden, maar je kunt er eentje tussen de enkelstaartige vissen op de vijverafdeling tegenkomen.
Goudvissoort 5: Pauwstaart of Fantail
De pauwstaart goudvis heeft een eivormig lichaam met hoge rugvin en lange viervoudige staartvinnen. Het is één van de meest verkochten sluierstaart goudvissen. Je komt hem daarom in bijna elke dierenwinkel en aquariumspeciaalzaak tegen. Je ziet ze voornamelijk in oranje, maar ook andere kleuren en patronen zijn mogelijk.
De pauwstaart is vergelijkbaar met de Ryukin en komt veel voor in westerse landen. Het zijn sterke vissen die het zelfs in een vijver kunnen overleven. Door hun bouw blijven ze kleiner, waardoor ze prima geschikt zijn voor een aquarium.
Goudvissoort 6: Veiltail
De Veiltail lijkt op de normale fantail, maar doet er nog een schepje bovenop. Ze hebben nog langere vinnen, waarmee ze sierlijk rondzweven door je bak. De staart kan wel twee keer zo lang worden als het lichaam. Door deze uitbundige staart zwemmen ze langzaam en zijn daardoor niet geschikt voor vijvers. Hou ze in een aquarium en zorg dat de stroming niet te sterk is, anders wordt het zwemmen met zo’n staart wel heel zwaar.
Goudvissoort 7: Ryukin
Zoek je een grote sluierstaart variant? Dan is de Ryukin iets voor jou. Deze goudvissoort is verkrijgbaar in langstaart en kortstaart uitvoering. Ze kunnen best groot worden, zeker 20 centimeter lang. Reken daarom zo’n 100 liter water per vis. Sommige soorten hebben zelfs 500 liter water nodig per vis om tot hun maximale lengte uit te groeien. Geef je ze niet voldoende ruimte, dan kunnen er vergroeiingen optreden. Je vindt de Ryukin in allerlei kleuren en varianten.
Goudvissoort 8: Telescoopoog
Telescoopogen zijn eenvoudig te herkennen aan hun grote, uitpuilende ogen. Er zijn verschillende varianten van de telescoopoog te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de volledig zwarte variant. Ze stellen allemaal ongeveer dezelfde eisen aan hun omgeving en je zult ze moeten helpen om voldoende voer binnen te krijgen. Door de stand van hun ogen zien ze niet goed waar het voer is. Geef daarom het voer altijd op dezelfde plek.
Pas ook op met scherpe decoraties, takken of stenen. Ook scherpe bodembedekking kun je beter achterwegen laten als je deze goudvissen in je bak wilt houden. De ogen beschadigen erg snel.
Telescoopogen houden van water tussen de 15 en 20 graden. Bij de juiste omstandigheden kunnen ze uitgroeien tot een lengte van wel 35 centimeter.
Goudvissoort 9: Oranda
De Oranda valt onder de groep van de sluierstaart goudvissen. Deze soort is bijna altijd rood, soms gecombineerd met witte plekken. Je herkent hem aan de metaalachtige gloed en de framboosachtige kap over zijn kop. Deze kap kan variëren van een paar bobbelt tot een ‘hoed’ die de ogen bijna bedekt. Ze worden ongeveer 30 centimeter lang en zijn makkelijk te houden.
Zowel levend als droog voer vinden ze lekker. Ze zwemmen graag in water tussen de 8 en 20 graden met hun soortgenoten. Ze zijn schitterend in een aquarium, maar kunnen ook in een vijver van minimaal 1 meter diep gehouden worden.
Goudvissoort 10: Ranchu of Buffelrug
De Ranchu is een langzaam groeiende goudvis die tot ongeveer 25 centimeter kan uitgroeien. Ze zijn te herkennen aan het ontbreken van de rugvin, maar ze worden vaak verward met de Lionhead. Ze lijken dan ook veel op elkaar.
De Ranchu is een ronde vis met kopgroei. Het zijn populaire vissen die gekweekt worden in Japan. Ze blijven wat kleiner dan de meeste soorten, maar kunnen ook een lengte van 25 centimeter bereiken.
Goudvissoort 11: Leeuwenkop
De Leeuwenkop is een sluierstaart die veel lijkt op de Oranda, alleen heeft deze soort geen rugvinnen. Daardoor hebben ze ook veel weg van de Ranchu, maar dan met meer kopgroei. Ze worden ongeveer 30 centimeter lang en zijn te herkennen aan de verdikking op de kop. Zijn bijnaam is ‘Red Cape’. Deze gezelschapsvis voelt zich goed bij een watertemperatuur tot 20 graden en kan prima in een vijver worden gehouden, mits deze in ieder geval 1 meter diep is.
Omdat de Leeuwenkop zo’n 30 centimeter lang kan worden is een minimale maat van 1 meter nodig voor je aquarium. Uiteraard afhankelijk van het aantal vissen dat je wilt gaan houden, want ook deze goudvissoort houdt van gezelschap.
Goudvissoort 12: Hemelkijker of Celestial
De hemelkijker wordt ook Celestial genoemd. Deze goudvis is eenvoudig te herkennen aan zijn langere lichaam en uitpuilende ogen die naar boven gericht staan. Naarmate ze ouder worden zullen de ogen steeds hoger komen te staan. Doordat de hemelkijker niet ziet wat er onder hem gebeurt kan hij moeite hebben om voedsel te vinden en pakken.
Hemelkijkers kunnen zo’n 25 centimeter lang worden. Ze houden van water tussen de 15 en 25 graden. Het zijn alleseters, maar ze zijn moeilijker te houden dan de meeste andere goudvissen. Dit komt doordat je goed in de gaten moet houden of ze genoeg voedsel binnen krijgen.
Goudvissoort 13: Blaasoog of Bubble eye
De blaasoog goudvis is te herkennen aan de met vocht gevulde blazen onder zijn ogen. Net als de telescoopoog moet je ook met deze soort oppassen met scherp decoratiemateriaal, omdat de ogen snel beschadigen.
De blaasoog hoort tot de meer extreem gekweekte goudvissoorten. Ze blijven vrij klein met hun 10 tot 15 centimeter lengte. Geef ze een veilige leefomgeving en een water temperatuur tussen de 15
en 20 graden en ze hebben het prima naar hun zin.
Welke soort goudvis is jouw favoriet?
Er zijn natuurlijk nog veel meer soorten goudvissen. Welke goudvis is jouw favoriet? Laat gerust een reactie achter hieronder en vertel waarom deze goudvis volgens jou zo leuk is.
Vaerendonck
op 30 Apr 2023