De sluierstaart is een van de populairste goudvissen. Dat is niet vreemd, want ze zijn schitterend om naar te kijken. Hun prachtige vinnen en lange staart zijn fabelachtig om te zien. Ze geven je ook alle tijd om ze aandachtig te bekijken, sluierstaarten hebben geen haast. Perfecte vissen voor een rustgevend aquarium.
Er zijn verschillende soorten goudvissen, de sluierstaart is er daar een van. Krijgen sluierstaarten een goede verzorging, dan kunnen ze behoorlijk groot én oud worden. Helaas redden ze dit in veel gezelschapsaquaria niet. Denk je erover een sluierstaart in je aquarium te zetten? Maak kennis met de sluierstaart en geef deze stralende verschijning een fijn leven in jouw aquarium.
Sluierstaart goudvis kopen?
Ben je van plan een sluierstaart te gaan kopen? Let dan in de winkel goed op dat je gezonde vissen uitkiest. Hoewel sluierstaarten geen snelle zwemmers zijn, zullen ze wel actief rondzwemmen. Bekijk de sluierstaarten goed en kies de exemplaren met een schone huid, heldere kleuren en onbeschadigde schubben en vinnen. Kijk ook goed naar de andere vissen in het aquarium. Zit er een vis bij die zich afwijkend gedraagt of er slecht uitziet? Dan is er een kans dat deze vis ziek is. Veel visziekten zijn besmettelijk, daarom kun je bij twijfel beter vissen uit een andere bak kiezen.
Wil je gelukkige sluierstaarten? Dan houdt je ze niet alleen, maar in een groepje van minimaal 3 vissen. Het is handig om te weten of je mannetjes of vrouwtjes koopt. Toch is dit in de winkel moeilijk te zien. Een sluierstaart is pas geslachtsrijp na 1 tot 3 jaar, dan kun je mannetjes en vrouwtjes goed onderscheiden. Vrouwtjes krijgen een bolle buik met eitjes en mannetjes kun je herkennen aan de kleine pukkeltjes op zijn kieuwen en vinnen.
Welke soorten sluierstaarten zijn er?
Sluierstaarten zijn er in allerlei soorten. Oranje blijft de belangrijkste kleur, net als de goudvis, maar ook rood, wit, zwart en gevlekte sluierstaarten komen veel voor. Dit zijn een aantal sluierstaart soorten die je tegen kunt komen:
• Leeuwenkop sluierstaart: Deze vis kan tot 30 centimeter lang worden. Ze houden van een watertemperatuur tussen de 15 en 23 graden. Ze zijn te herkennen aan de rode verdikking op hun kop.
• Blaasoog sluierstaart: Deze sluierstaart soort blijft wat kleiner met zijn 15 centimeter. Ze voelen zich fijn bij een temperatuur tussen de 15 en 20 graden. Ze hebben deze naam gekregen door de twee met vocht gevulde blazen onder hun ogen.
• Telescoopoog en zwarte sluierstaart: In principe zijn dit dezelfde vissen, beide hebben twee uitpuilende ogen. De ene is zwart en de ander is in allerlei kleuren te vinden. Deze soort wordt tot ongeveer 35 centimeter lang en houdt van een watertemperatuur tussen de 15 en 20 graden.
• Buffelrug sluierstaart: Bijzondere aan deze soort is het ontbreken van de rugvin. Het is een langzame groeier die tot 25 centimeter lang kan worden. Een watertemperatuur tussen de 15 en 23 graden is ideaal voor deze sluierstaart.
• Hemelkijker sluierstaart: De hemelkijker heeft een langer lichaam dan zijn soortgenoten en uitpuilende ogen die naar boven gericht zijn. Ze leven graag in water met een temperatuur tussen de 15 tot 20 graden en worden zo’n 25 centimeter lang.
Kun je niet kiezen? Geen probleem, deze verschillende soorten kunnen prima bij elkaar in één aquarium gehouden worden.
Hoe oud kan een sluierstaart worden?
Er gaat een hardnekkig misverstand rond dat goudvissen niet zo oud worden. Veel mensen denken dat een goudvis maar zo’n drie jaar oud wordt. In feite begint dan zijn leven pas, want een goudvis is gemiddeld pas na één tot drie jaar geslachtsrijp.
Mogelijke oorzaak van deze korte levensduur is mede de huisvesting. Veel sluierstaarten en goudvissen worden gehouden in veel te kleine aquaria. Een sluierstaart kan makkelijk een lengte van vijftien tot vijfentwintig centimeter halen. Ze hebben de ruimte nodig om te groeien.
Krijgen ze de juiste verzorging en hebben ze voldoende zwemruimte, dan kunnen ze makkelijk twintig jaar oud worden, soms zelfs ouder.
Welke eisen stelt een sluierstaart?
Als je een aquarium wilt inrichten voor sluierstaarten is het belangrijk dat je een ruime bak neemt. Ze hebben de ruimte nodig om te groeien. Ga uit van minimaal 50 liter per vis. Onthoud hierbij wel dat de bodembedekking, planten en andere goudvis benodigdheden ook ruimte innemen. Neem daarom voor vier sluierstaarten liever een bak van 250 liter dan 200 liter. Sluierstaarten leven graag in groepen, dus zet ze niet alleen in een bak.
Sluierstaarten houden van water op kamertemperatuur. Houd het water daarom tussen de 15 en 24 graden. Sluierstaarten zijn niet winterhard en zijn daardoor minder geschikt voor een vijver. In koud water zullen ze minder actief zijn en komt het water onder de 16 graden, dan kun je ze beter naar binnen halen.
Sluierstaart goudvis benodigdheden
Om je aquarium goed in te richten zul je diverse goudvis benodigdheden aan moeten schaffen. Een aquariumfilter heb je zeker nodig, want sluierstaarten zijn vervuilers. Kies een filter met genoeg capaciteit, zodat elk uur twee keer al het water ververst wordt.
Sluierstaarten houden ervan in de bodem te woelen. Scherpe bodembedekking kan ze beschadigen. Kies daarom het liefste voor zand. Wil je grind? Kies dan een hele fijne soort met afgeronde korrels.
Aquariumplanten zijn in iedere bak belangrijk. Ook sluierstaarten houden van beschutting op zijn tijd, maar ze vinden het ook fijn als er open ruimten zijn waar ze vrij kunnen zwemmen.
Normaal gedrag van een sluierstaart
Richt je aquarium zo in dat de sluierstaarten hun natuurlijke gedrag kunnen laten zien. Ze woelen graag door de bodem, strijken langs elkaar heen en zwemmen gezellig rond met hun soortgenoten.
Doordat sluierstaarten trage zwemmers zijn is het niet aan te raden andere vissen samen met de sluierstaart in één bak te zetten. Zelfs andere goudvissen is geen goed idee, deze zijn sneller bij het voer, waardoor de kans groot is dat je sluierstaarten niet genoeg voedsel krijgen. Het is geen enkel probleem om ze samen met andere soorten sluierstaarten te houden.
Wat is jouw ervaring met sluierstaarten? Laat je reactie hieronder achter, ik ben benieuwd!
Iris
op 31 Mar 2022