Sluierstaarten zijn prachtige vissen, toch kunnen deze vissen ook problemen ontwikkelen of ziek worden. Sluierstaarten worden gekweekt op hun uiterlijk, daardoor kunnen ze misvormd raken en eerder problemen ontwikkelen dan andere vissen.
In deze blog gaan we in op een aantal problemen die je met sluierstaarten kunt ervaren.
Sluierstaart met zwemblaas problemen
Een veelvoorkomend probleem bij sluierstaarten is de zwemblaas. Doordat ze zover doorgekweekt zijn kan er een misvorming ontstaat, waardoor de zwemblaas niet recht in het lichaam zit. Je sluierstaart zal hierdoor scheef zwemmen of zelfs gaan drijven.
Het drijven kan ook gebeuren wanneer je vissen niet tegen de korrels kunnen die je ze voert. Door een allergische reactie vormt zich gas in hun darmen en gaan ze drijven. Om uit te sluiten of het drijven veroorzaakt wordt door het voer of door de zwemblaas kun je ze ruim een week ander voer geven. Bijvoorbeeld enkele gekookte, ontvelde en geplette erwten. Zwemt hij dan weer normaal, dan lag het aan het voer. Zo niet, dan zit het probleem in de zwemblaas.
Geef overigens altijd voedsel dat naar de bodem zakt. Als een sluierstaart zijn voer aan het wateroppervlak eet, kan er lucht mee gehapt worden. Dit is niet goed voor je vis.
Zwemblaasprobleem aanpakken
Een zwemblaasprobleem aanpakken is best lastig en tijdrovend. Een van de bekendste manieren om dit te doen is je sluierstaart in een klein laagje water zetten. De vis moet net onder water blijven. Zo is het voor je sluierstaart makkelijker om zich rechtop te houden. Vervolgens ga je elke dag een centimeter water toevoegen. Net zo lang tot de emmer vol is.
Met deze methode geef je de sluierstaart de kans om zijn zwemblaas opnieuw te kalibreren.
Een andere optie is naar de dierenarts gaan. Kies hiervoor wel een in vissen gespecialiseerde arts. De dierenarts kan afhankelijk van de oorzaak je sluierstaart behandelen.
Sluierstaart goudvis hapt naar lucht
Een sluierstaart die naar lucht hapt heeft ook precies dat nodig. Er zit te weinig zuurstof in het water. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat het aquarium in de volle zon staat, het water te ondiep is of het wateroppervlak te klein, waardoor er te weinig zuurstof in kan worden opgenomen.
Het rottingsproces op de bodem van je bak verbruikt ook zuurstof, regelmatig schoonmaken is dus zeker een goed idee. Zorg vooral dat je aquarium groot genoeg is voor je goudvissen. Elke vis zou minimaal 50 liter water tot zijn beschikking moeten hebben. Ze zijn in het begin nog klein, maar kunnen uitgroeien tot flinke vissen. Net als goudvissen kunnen ook sluierstaarten een hoge leeftijd bereiken, als ze goed verzorgd worden.
Goed groeiende waterplanten zorgen voor zuurstof in het aquarium, maar dat is vaak niet voldoende. Goudvissen en sluierstaarten zijn flinke vervuilers. Een goed aquariumfilter is daarom onmisbaar.
Sluierstaart ligt op de bodem
Een sluierstaart die op de bodem ligt kan verschillende oorzaken hebben. Ook hier kan de zwemblaas ervoor zorgen dat ze niet goed kunnen zwemmen. Een kapotte zwemblaas voorkomt dat de vis kan blijven drijven en zal daardoor steeds naar de bodem zinken. Hij zal nog wel ergens heen kunnen zwemmen, zoals naar het voer, maar zal daarna weer snel op de bodem liggen.
Met een sluierstaart die op de bodem gaat hangen is duidelijk iets aan de hand. Je vis kan ook ziek zijn. Dit kan komen door een slechte waterkwaliteit of parasitaire aandoening, zoals wormen, witte stip of bepaalde bacteriën. Het kan ook komen door verkeerde voeding, waardoor de sluierstaart belangrijke vitamines mist.
Een andere reden kan de huisvesting zijn. Zitten er te veel vissen in de bak of stroomt het filter te hard? Sommige sluierstaarten zijn zover doorgekweekt dat hun staart erg zwaar is geworden. Het is voor de vis erg vermoeiend om tegen de stroom in te zwemmen, waardoor hij regelmatig uit moet rusten en op de bodem gaat liggen.
Probeer erachter te komen waarom je vis op de bodem is gaan liggen en pak de oorzaak aan.
Ziektes bij sluierstaarten
Witte stip is een veel voorkomende ziekte onder vissen en ook zeker onder sluierstaarten. Het is een parasiet die veel voorkomt in aquaria. Gelukkig is witte stip makkelijk te herkennen en goed te behandelen.
Naast witte stip is de sluierstaart ook gevoelig voor een bacteriële infectie. Deze wordt erythrodermatitis genoemd. Deze infectie veroorzaakt rode vlekken op de huid. Een andere bacterie veroorzaakt waterzucht. Dit herken je aan vochtophopingen in het weefsel. Je zult zien dat je sluierstaart een grotere buikomvang krijgt en zijn ogen kunnen opzwellen. Soms verliest hij ook schubben. Gelukkig zijn ook deze bacteriële infecties op te lossen met een visgeneesmiddel.
Problemen bij de sluierstaart voorkomen
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Let er daarom bij het kopen van je sluierstaart al op dat de vis er gezond uitziet en geen vergroeiingen heeft. Natuurlijk kan je vis ook later problemen ontwikkelen. Hou daarom altijd je vissen in de gaten, zodat je op tijd in kunt grijpen als er iets mis is.
Heb jij sluierstaarten in je aquarium? Tegen welke problemen ben jij al aangelopen en wat heb je hieraan gedaan? Deel het met ons in de reacties hieronder.
j boon
op 27 Feb 2022sjoerd
op 02 Dec 2022