Osmosewater apparaat
03 december 2021 
1 min. leestijd

Osmosewater apparaat

Een osmosewater apparaat kan door fysische scheiding heel zuiver water produceren. Dat kan handig zijn voor je aquarium. Een osmosewater apparaat zou tot wel 95% van alle schadelijke stoffen uit het water verwijderen. Dit klinkt goed, maar bedenk wel dat hiermee ook elementen verdwijnen die juist wel van belang zijn in een gezond aquarium.

Als je het aquarium tijdens een waterverversing alleen zou bijvullen met osmosewater, dan kunnen er op den duur tekorten ontstaan aan bepaalde elementen. Blijft daarom goed je waterwaarden in de gaten houden, bijvoorbeeld door regelmatig een aquarium teststrip te gebruiken.
Tekorten in het water merk je ook aan een stagnerende groei van dieren en aquariumplanten in je bak.

Wil je graag met een osmosewater apparaat aan de slag? Houd dan goed de waterwaarden in de gaten en voeg waar nodig voedingsstoffen toe. Let wel op dat je alleen die elementen toevoegt die je zelf onder controle kunt houden.

osmosewater apparaat

Werking osmosewater apparaat

In het osmosewater apparaat wordt water via een heel fijn filter tegen een membraan geperst. Alleen zuivere watermoleculen kunnen dit membraan passeren. Zo’n 95% van alles andere stoffen wordt tegengehouden. De meeste membranen hebben een doorlatingsvermogen van maar 0,001 micron. De meeste moleculen en stoffen die zich in leidingwater bevinden zijn groter. Deze komen niet door het membraan heen.

In leidingwater van slechte kwaliteit zijn allerlei stoffen aanwezig die je eigenlijk niet in je aquarium wilt hebben. Denk bijvoorbeeld aan (zware) metalen, kiezelalgen en schoonmaakmiddelen om het leidingwater drinkbaar te maken. Met een osmosewater apparaat filter je al deze stoffen eruit. Maar, zoals gezegd, verdwijnen hiermee ook veel goede stoffen. Deze zul je na het maken van osmosewater alsnog toe moeten voegen. Heb je een zoutwateraquarium? Dan zul je de meeste stoffen weer terugkrijgen door het toevoegen van zeezout, hierin zitten alle benodigdheden om goed zeewater te maken.

Gebruik jij een osmosewater apparaat voor jouw aquarium? Hoe bevalt dit en zou je het andere aquariumliefhebbers aanraden? Laat je reactie hieronder achter.

Over de schrijver
Leo Bolle
Door

Leo Bolle

op 23 Oct 2022

Voorlaatste alinea, laatste regel: hierin zitten alle benodigdheden om goed zeewater te maken. Wordt hier niet bedoeld 'drinkwater'?

Reactie plaatsen