Maanvissen, levende schilderijen in je aquarium
17 februari 2020 
5 min. leestijd

Maanvissen, levende schilderijen in je aquarium

Maanvissen zijn werkelijk schitterend om te zien. Zoals ze rustig en statig door het water lijken te zweven. Ze zijn er in de meest prachtige kleuren en vormen. Echt een aanwinst in je bak, waar je jaren plezier van kunt hebben. Kweekvarianten van de maanvis kunnen namelijk zo’n 5 jaar oud worden.

Maanvissen zijn een van de populairste aquariumvissen. Door hun rustige karakter lijken het makkelijke vissen om te houden. Toch kunnen ze ronduit agressief reageren. Wil je echt kunnen genieten van maanvissen in je aquarium? Dan is de juiste kennis onmisbaar om dierenleed en teleurstelling te voorkomen.

Wist je bijvoorbeeld dat een maanvis door stress of schrik zijn kleur kan verliezen? Zorg goed voor deze prachtige vissen en je wordt beloond met een prachtig, levend schilderij in je aquarium.

Maanvis in je aquarium

 

Maanvis aquarium inrichten

Een maanvis aquarium inrichten kun je pas goed doen als je deze vissen begrijpt. Maanvissen zijn echte groepsdieren en moeten daarom met minimaal 6 soortgenoten bij elkaar gehouden worden. Ze vormen koppels, door een even aantal te nemen blijft er geen vis over. Hou bij het kiezen en inrichten van het aquarium rekening met het aantal maanvissen dat je erin wilt gaan zetten.

Tip: Een volwassen maanvis wordt ongeveer 10 centimeter lang en 15 centimeter hoog. Hou hier vanaf het begin rekening mee en kies een aquarium dat voldoende ruimte biedt.

Oorspronkelijk komt deze zoetwatervis uit het Amazonegebied en houdt daarom van een watertemperatuur tussen de 25 en 28 graden. Maanvissen leven van nature in langzaam stromend, schemerig water, tussen boomwortels en planten. Hard stromend water wordt door de maanvis als onaangenaam ervaren. Ze laten zich graag rustig meedrijven op de stroming.

Ondanks hun vrij passieve houding hebben ze wel de ruimte nodig. Een aquarium van 120 centimeter lang heb je al snel nodig. Zorg ook dat de bak zeker 60 centimeter hoog is. Door hun vorm hebben maanvissen deze hoogte nodig.
Kies beplanting die verticaal groeit. Hier kunnen de maanvissen gemakkelijk tussendoor zwemmen. Wil je hun natuurlijke leefgebied nabootsen? Gebruik dan drijfplantjes om fel licht tegen te houden, want hier houden maanvissen niet van.

Zorg dat de pH-waarde in je aquarium tussen de 6 en 7 blijft. Maanvissen houden niet van hard water. Ze waarderen een totale hardheid tot 12 DH. De kaliumhardheid moet onder de 4 DH blijven.

Maanvis

Welke vissen bij maanvissen in het aquarium?

Maanvissen kunnen prima met andere vissen in het aquarium, zolang je rekening houdt met een aantal dingen. Maanvissen houden van rust. Zet daarom geen druk zwemmende vissen bij je maanvissen in de bak. Daarnaast hebben maanvissen prachtige vinnen. Je wilt niet dat andere vissen hieraan gaan knabbelen. Sumatranen en barbelen staan hierom bekend.

Kies voor rustige, niet al te kleine medebewoners. Guppy’s zijn leuk, maar worden door de maanvis als voer gezien. Maanvissen kunnen door hun vreedzame karakter samen met veel andere aquariumbewoners, zolang dit rustige, niet al te kleine vissen zijn en ze van hun prachtige vinnen afblijven.

Verschillende soorten maanvissen

Maanvissen zijn er in verschillende soorten kweekvormen.
We zien allerlei kleuren maanvissen:
• Goud
• Zwart
• Oranje
• Wit
• Blauw
• Rood
En maanvissen met prachtige aftekeningen:
• Vlekken
• Strepen
• Gemarmerde patronen
En dan hebben we ook nog de langvinnige en sluierstaart maanvissen.

Maanvis

 

Maanvissen agressief, wat te doen?

Vertonen je maanvissen agressief gedrag? Dan is de kans groot dat ze te weinig ruimte hebben. Of het gaat om broedzorg, want ook dan kunnen maanvissen agressief uit de hoek komen. Gaat het om broedzorg, dan zal de rust weerkeren zodra de eitjes weg zijn. Zo niet, dan kan een groter verblijf de oplossing bieden.

Maanvissen kunnen elkaar flink verwonden. Als ze echt beginnen te vechten is het beter om ze uit elkaar te halen en (tijdelijk) een koppel te verplaatsen naar een andere bak.

Vaak wordt er een te klein aquarium geadviseerd. De stelregel is meestal 50 liter per vis, maar dit komt niet altijd uit. Kies voor een zo groot mogelijke bak. Richt deze zo in dat je maanvissen schuilplaatsen hebben en bij elkaar uit de buurt kunnen blijven. Dit kun je doen met hout en groepen planten, zoals de Vallisneria, daar is de maanvis dol op. Ook solitaire planten, zoals de Amazone zwaardplant doen het goed.

Maanvissen kweken, hier moet je op letten

Maanvissen kweken kan zeker, zolang ze hun eitjes niet opeten. In een aparte kweekbak maken de jongen meer kans en kun je hun gedrag beter in de gaten houden.
Maanvissen vormen paartjes en houden zich normaal gesproken samen bezig met de leg. Het vrouwtje legt haar eitjes op planten met grote bladeren of een stuk hout. Het mannetje zwemt hier overheen om de eitjes te bevruchten. Het stel bewaakt en verzorgt vervolgens samen de eitjes tot ze uitkomen.

Na 2 tot 3 dagen is het zover, de jongen komen uit. Ze lijken nog niet op hun ouders en blijven de eerste 5 dagen op de bodem hangen. Daarna beginnen ze vrij rond te zwemmen in het aquarium.
Je kunt de jonge maanvissen voeren met droogvoer. Maar ze eten liever levend voedsel, zoals watervlooien.

Maanvissen kweken

 

Maanvis kopen? Wat is de prijs?

Jonge maanvissen kun je al kopen voor een paar euro. Afhankelijk van het soort en de maat kan de prijs van de maanvis oplopen tot enkele tientjes. Ga bij voorkeur naar een goede kweker, zodat je zeker weet dat je een gezonde vis meekrijgt.
Kies altijd de exemplaren die een actieve indruk maken en helder gekleurd zijn. Maanvissen die overmatige stress ervaren verliezen namelijk hun kleur.

Heb je vragen over het aanschaffen, huisvesten, verzorgen of kweken van je maanvissen? Stel je vraag hieronder in de reacties, ik help je graag verder.

Over de schrijver
marian
Door

marian

op 29 Apr 2020

hoi weet jij wat het betekend als ze echt hun lippen op elkaar zetten .heb er 3 in zitten in een 2meter bak

Marco van Spronsen
Door

Marco van Spronsen

op 23 May 2020

Hoi Marian, Dit kan territoriaal gedrag zijn als één van de maanvissen in het territorium van de ander komt in het aquarium. Het is daarom belangrijk dat het aquarium genoeg schuilplekken bied waar de vissen kunnen schuilen. Het wil daarin tegen niet zeggen dat er nu helemaal niet meer gevochten zal worden.. Maanvissen staan er namelijk om bekend dat ze territoriaal zijn. Het kan dus af en toe voorkomen dat ze de confrontatie met elkaar opzoeken. Dit is geen enkel probleem als er dus genoeg beschutting aanwezig is in de bak. Maar als dit te vaak voor komt, raad ik je aan één van de vechtende vissen ergens anders te huisvesten. Groetjes, Marco

Flip En Anneke Meier
Door

Flip En Anneke Meier

op 11 Sep 2020

Hoi, Wij hebben 4 maanvissen in een 190 lt. aquarium., daarbij hebben we ook nog andere visjes rondzwemmen. Onze vraag is het volgende, er is 1 maanvis die voortdurend de andere wegjaagt. Deze houdt zich eigenlijk de hele tijd schuil, zodra hij te voorschijn komt wordt hij weer weggejaagd. Wat is nu wijsheid? We hebben geen andere bak om ze van elkaar te scheiden. Gr. Anneke

Marco
Door

Marco

op 22 Sep 2020

Hey Flip en Anneke, Maanvissen zoeken wel vaker de confrontatie met elkaar op, Het is hierbij belangrijk dat het aquarium groot genoeg is en genoeg schuilplekken bied. Maar wanneer er hevig gevochten wordt en vissen eronder leiden zou ik wel maatregelen treffen. Omdat je geen extra aquarium hebt, zou ik de agressieve maanvis verkopen of wanneer je deze niet kwijt kan, vragen of een aquariumspeciaalzaak jullie maanvis wil overnemen. Groetjes, Marco

Reactie plaatsen