Een mooie bodem in je aquarium is letterlijk de basis van je bak. Als je hier van tevoren niet goed over nadenkt loop je later tegen problemen aan, want de bodem kun je niet zo eenvoudig vervangen. In de gemiddelde aquariumspeciaalzaak vind je allerlei soorten bodembedekking. Van grove kiezels tot fijn zand, in bijna elke kleur die je kunt bedenken.
Welke bodem je kiest is ook afhankelijk van het thema in je aquarium. Je wilt natuurlijk wel dat de bodem mooi past bij de rest van je decoratie. Daarnaast hebben sommige bodems zelfs invloed op de waterwaarden. Denk hierbij aan de special aquasoils.
Welke bodem kies je voor je aquarium?
Een bodem kiezen is meer dan het mooiste substraat uitzoeken. Vaak wordt gedacht dat de bodem puur bedoeld is voor het vasthouden van de aquariumplanten. Dat is lang niet de enige functie. In de bodem van je aquarium leven diverse belangrijke bacteriën. Die hebben zuurstof nodig om hun werk goed te kunnen doen. Een bodem die gemakkelijk dichtslaat, zoals bepaalde soorten zand, helpt hier niet aan mee. Water voorzien van voedingsstoffen en zuurstof moet altijd door de bodem kunnen stromen.
Daarnaast is de bodem voor diverse vissen een belangrijke plek om voedsel te zoeken. Een grove of scherpe bodembedekking maakt het ze moeilijk om eten te vinden of pakken. Ze zullen zich verwonden of, in het ergste geval, kunnen ze zelfs verhongeren. Zo zie je dat je aquariumbodem meer functies heeft en het belangrijk is de bodem af te stemmen op je aquariumbewoners.
Hoe dik moet de bodem van je aquarium zijn?
Gemiddeld wordt een dikte van zo’n 5 centimeter aangehouden voor de bodem voorin je aquarium. Het is mooi om de bodem richting de achterwand wat dikker te laten worden. Hierdoor krijg je nog wat meer diepte in je bak. Natuurlijk hangt de dikte van de bodembedekking ook af van het soort bodem dat je gekozen hebt.
Welke bodem heb jij in je aquarium en waarom heb je hiervoor gekozen? Laat hieronder je reactie achter.