Wat is er leuker dan kleine sluierstaartjes in je aquarium? Is het kweken van sluierstaarten een droom voor je? Denk er goed over na. Sluierstaarten kweken is niet makkelijk en vraagt veel tijd en doorzettingsvermogen, als je het goed wilt doen.
Heb je jonge sluierstaarten, dan zul je nog even geduld moeten hebben. Pas na 1 tot 3 jaar zijn sluierstaarten geslachtsrijp. Dit kun je zien aan de kleine, witte bultjes die de mannetjes op hun kieuwdeksels krijgen. Bij de vrouwtjes kun je zien dat ze een dikke buik krijgen. Deze is gevuld met eitjes.
Als je wilt kweken met sluierstaarten is het belangrijk dat je aquarium groot genoeg is. Hoe klein je sluierstaarten in het begin ook zijn, het worden flinke vissen die voldoende ruimte nodig hebben om hun natuurlijke gedrag te laten zien.
In deze blog laten we je stap voor stap zien hoe het kweken van sluierstaarten in zijn werk gaat.
Paren bij sluierstaarten
Goudvissen zijn over het algemeen vreedzame dieren. Je zult dan ook zien dat je sluierstaarten genieten van elkaars gezelschap en elkaar door de bak volgen. Tijdens het paren kan hun gedrag ruwer worden. De mannetjes achtervolgen de vrouwtjes door de bak.
Mannetjes sluierstaarten hebben een belangrijke taak bij de bevalling. Ze duwen met hun neus tegen de buik van het vrouwtje, waardoor ze haar eitjes kan baren. Soms duwt een mannetje het vrouwtje tegen het glas in een poging de eitjes eruit te krijgen.
Als je meer mannetjes dan vrouwtjes in je bak hebt kan dit fout gaan. Er zitten meerdere mannetjes achter één vrouwtje aan, waardoor ze veel stress kan ervaren. Zodra je ziet dat dit het geval is of het vrouwtje loopt beschadigingen op, zoals gescheurde vinnen, is het tijd om haar even apart te zetten. Zo voorkom je dat ze helemaal uitgeput raakt.
Sluierstaart eitjes
De eitjes bevinden zich in de bolle buik van een geslachtsrijp vrouwtje. Voor een succesvolle kweek is het handig om meer mannetjes dan vrouwtjes in je bak te hebben. Let er alleen wel goed op dat het vrouwtje voldoende rust krijgt.
Het vrouwtje legt haar eitjes bij voorkeur op planten. Nadat het vrouwtje haar eitjes heeft gelegd zal het mannetje ze bevruchten. Al binnen enkele dagen zullen de eitjes uitkomen. Mits ze niet opgegeten worden. Sluierstaarten kunnen namelijk hun eigen eitjes opeten. Daarom is het slim om de eitjes na bevruchting apart te zetten. Een kweekbak is hier ideaal voor. Heeft het vrouwtje haar eitjes op een plant gelegd, dan kun je de eitjes met plant en al overzetten in de kweekbak.
Aandachtspunt tijdens het paren
Sluierstaarten zijn altijd al flinke vervuilers in het aquarium. Tijdens het paren komen er veel hormonen vrij. Deze kunnen zorgen voor flinke nitrietpieken in het water. Deze piek is vooral gevaarlijk voor de eitjes. Het is daarom aan te raden om direct na het paren het water te verversen.
Kweekbak om sluierstaarten te kweken
Als je sluierstaarten wilt kweken is een kweekbak eigenlijk onmisbaar. Zoals gezegd zullen de ouders net zo makkelijk hun aankomende kroost opeten. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Kies als kweekbak een klein substraatloos aquarium. Hoewel sluierstaarten in koud water leven is het voor de kweek aan te raden een verwarming te gebruiken die je op ongeveer 24 graden instelt. De jongen blijven in de kweekbak tot ze groot genoeg zijn om naar een grotere bak te gaan.
De eitjes in je kweekbak zullen na ongeveer 4 dagen uitkomen. Houd ze ook tot die tijd goed in de gaten. Verwijder eitjes met schimmel zo snel mogelijk, zodat het zich niet verspreidt. Zorg dat de waterkwaliteit in je kweekbak goed is. Een te grote overgang is niet goed voor de eitjes. Daarom is het slim om deze bak te vullen met een deel van het aquariumwater waar ze uit komen. Dit vul je aan met schoon kraamwater. Zorg er in het begin voor dat de temperatuur hetzelfde is als de bak waar ze uit komen.
Als de jongen zijn uitgekomen zullen ze vooral tegen de bodem en zijkant hangen. In deze periode ontwikkelen ze hun zwemblaas. Dit gaat makkelijker als het waterniveau niet te hoog is. Zorg daarom dat er een laag van 10 tot 15 centimeter water in de bak staat, tot ze goed zelfstandig kunnen zwemmen.
Wat eten jonge sluierstaarten?
Daar zijn ze dan, de jonge sluierstaarten. Wacht even met voeren. De jongen hebben een dooierzak bij zich waar hun voedsel voor de eerste 1 tot 2 dagen in zit. Laat ze in deze tijd even met rust.
Begin met voeren als de dooierzak op is. Hiervoor gebruik je speciaal voer voor babyvissen of vloeibaar voedsel. Andere voersoorten zijn te groot voor de jongen. Na een week kun je wat meer gaan voeren. Muggenlarven zijn bijvoorbeeld ook een goed voer voor jonge sluierstaarten. Houd er rekening mee dat je wel 5 tot 6 keer per dag zult moeten voeren om de jongen goed te laten groeien.
Rond deze tijd zul je ook dagelijks het water moeten wisselen om de waterkwaliteit goed te houden. Zorg dat je niet te veel voer geeft. Dit vervuilt het water. Gebruik voer wat naar de bodem zakt, zodat ook je jonge sluierstaarten niet teveel lucht binnen krijgen door aan het wateroppervlak te happen naar voedsel.
Jonge sluierstaarten in het aquarium zetten
Na een paar weken in de kweekbak kunnen de jonge visjes worden overgezet in een grotere bak. Let goed op of alle jongen gezond zijn. Haal duidelijk misvormde jongen er tussenuit en bespaar ze de lijdensweg.
Na ongeveer drie maanden zijn de jongen groot genoeg om terug te zetten in het aquarium bij hun ouders. Zorg ook hier weer voor een rustige overgang. Breng de waterkwaliteit en temperatuur op dezelfde waarde en laat ze langzaam wennen aan hun nieuwe verblijf.
Pas na 3 tot 8 maanden krijgen de jonge sluierstaarten hun kleur. Hoe de jonge sluierstaarten eruit komen te zien is door de vele mutaties eigenlijk altijd een verrassing.
Heb jij al sluierstaarten gekweekt? We zijn benieuwd naar het resultaat. Laat hieronder je reactie achter.