Wat zijn gezelschap aquaria?

Wat zijn gezelschap aquaria?

Gezelschap aquaria zijn over het algemeen zoetwater aquaria. Het tropische gezelschapsaquarium is het meest populair onder de aquariumliefhebbers. Het is een aquarium waarin veel verschillende soorten vissen bij elkaar gehouden worden. Meestal zijn het kleine groepjes, vreedzame vissen die bij elkaar passen. Hiervoor worden over het algemeen vissoorten gekozen die klein blijven. Een gezelschap aquarium is leuk om naar te kijken, met de vele verschillende gekleurde visjes. Het vormt een levend schilderij in de woonkamer.

Aquarium vissen in gezelschap aquarium

Een tropisch gezelschap aquarium is relatief eenvoudig op te zetten. Het kiezen van de juiste aquarium vissen vraagt wel de nodige kennis. Je kunt niet zomaar elke vis en elke plant in dit aquarium zetten. Niet alle vissen kunnen samenleven en sommige kleine visjes worden groter dan je verwacht. Om de vissen een goed leven te bieden en gezond te houden is het belangrijk aquarium vissen te kiezen die dezelfde eisen stellen aan hun leefomgeving. Het gaat dan vooral om de watertemperatuur en waterwaarden. Natuurlijk speelt het gedrag van de vissen ook een grote rol. Erg drukke vissen gaan niet goed samen met hele rustige vissen. Het is fijn als de verschillende siervissen soorten verdraagzaam zijn naar de andere soorten. Je wilt geen roofvis in je gezelschapsaquarium die je school kleine visjes ziet als lekkere snack.

Soorten vissen die veel worden gehouden in gezelschap aquarium zijn:

• Neon tetra • Kardinaal tetra • Guppy’s • Zwaarddragers • Plaatjes • Black Molly’s • Bijlzalmpjes • Zebrabarbelen • Luipaarddanio’s • Roodneuszalmen Gezelschap aquarium

Gezelschap aquarium inrichten

Een gezelschap aquarium inrichten vraagt de nodige kennis van de tropische vissen die je wilt gaan houden. Welke eisen stellen ze aan hun verblijf? Probeer altijd zoveel mogelijk hun natuurlijke leefomgeving na te bootsen. Sommige vissen leven vooral in de bovenste en middelste waterlagen, anderen voelen zich juist fijn op de bodem. Bedenk van tevoren goed welke vissen je in je aquarium wilt houden en pas hier de inrichting op aan. Zorg dat elke vis zijn eigen plekje kan vinden. Houd scholenvissen in groepjes van minimaal 5 stuks, zodat ze hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen.

Welke vissen bij elkaar in aquarium?

Het kan een hele puzzel zijn om een goed vissenbestand samen te stellen. Welke siervissen soorten kunnen samen leven en worden niet te groot voor je aquarium? Vaak is het beter om te kiezen voor kleine aquariumvissen, de bekende goudvissen en sluierstaarten worden groter dan je denkt. Ook een garnalen aquarium is verrassend leuk, zeker als je geen ruimte hebt voor een grote aquarium. Er zijn veel verschillende zoetwater aquarium vissen, de ene nog leuker dan de andere. Verdiep je goed in het gedrag van de verschillende vissen, om teleurstelling te voorkomen. Zou je bijvoorbeeld een discusvis bij een schooltje koperzalmpjes zetten, dan loopt dit meestal niet goed af. Hoewel de discusvis veel groter is, zal hij niet aan bod komen bij het eten. De zalmpjes zijn veel sneller, waardoor de discusvis niet voldoende voedsel krijgt. Geschikte gezelschapsaquarium vissen zwemmen elkaar niet in de weg en bezorgen elkaar geen stress door territoriaal gedrag of voedselvoorkeur. Discus vissen in gezelschap aquarium

Planten aquarium

Met aquariumplanten maak je pas een echte, natuurlijke leefomgeving voor je vissen. Er zijn zelfs aquariumliefhebbers die een puur planten aquarium hebben, zonder vissen. Dit kan ook prachtig zijn om naar te kijken. Wil je lang plezier hebben van de planten in je aquarium? Kijk dan goed naar hun behoefte. Niet elke plant gedijt bijvoorbeeld goed in zacht water. Je hebt je aquarium aangepast aan de eisen die je vissen stellen, kies daar de juiste planten bij uit. Zomaar willekeurige planten bij elkaar zetten, omdat je ze mooi vindt, is vragen om problemen. Ook je planten vragen een specifieke waterkwaliteit. Het formaat is ook een punt van aandacht. Sommige planten worden met gemak 50 centimeter hoog, dat moet wel passen. En dan is er nog de verlichting. Sommige planten doen het alleen goed met veel verlichting, anderen hebben juist heel weinig nodig. Dit geldt ook voor het toevoegen van CO2. Sommige planten kunnen niet zonder. Ben je niet van plan extra CO2 toe te voegen in je bak? Kies dan voor een ander soort planten. Heb je goed voor ogen welke planten geschikt zijn voor jouw aquarium? Dan kun je met een gerust hart gaan combineren. Maak een mooi geheel met verschillende bladvormen en kleuren. Een rode aquariumplant steekt prachtig af tussen al het groen.

Het perfecte gezelschap aquarium

Het samenstellen van een gezelschap aquarium vraagt de nodige aandacht, maar als het eenmaal staat kun je gaan genieten van een prachtige onderwater wereld. Welke vissen heb jij in je gezelschap aquarium? Loop je tegen bepaalde problemen aan? Stel je vragen gerust hieronder in de reacties, ik help je graag.
Reactie plaatsen