Witte stip in aquarium

Wat is witte stip?

Witte stip is een van de meest voorkomende ziektes in aquaria. Bijna elke aquariumliefhebber krijgt hier vroeg of laat mee te maken. Gelukkig is witte stip redelijk makkelijk en effectief te bestrijden. Deze visziekte steekt vaak de kop op na het toevoegen van nieuwe vissen. Vooral vissen met een lage weerstand zijn er vatbaar voor. Dit kan komen door stress, een verkeerde vissamenstelling of verkeerde waterwaarden.

Witte stip is een zeer besmettelijke ziekte. Een zieke vis zal al snel andere vissen besmetten. Het is daarom belangrijk dat je er snel bij bent om de ziekte te behandelen. Snelle behandeling voorkomt dat je vissen er veel last van krijgen of zelfs dood gaan. Fijn om te weten: vissen die witte stip hebben gehad, bouwen een resistentie op.

Effectieve behandeling van witte stip doe je met een kuur van bijvoorbeeld:

  • Exit van Esha
  • HS Aqua ichtocell tegen witte stip

Witte stip herkennen

Witte stip is een bekende visziekte in aquaria. Als je witte stippen op je vissen ziet, zul je hier al snel aan denken. Kijk toch nog even goed, want deze ziekte wordt nog weleens verward met andere visziekten. Heb je net goudvissen of tropische vissen gekocht, dan kunnen ze deze ziekte bij zich hebben en je andere vissen ermee besmetten.

Witte stip zie je vooral bij de vinnen, kieuwen en staart. Vaak zal je vis gaan schuren tegen objecten of de bodem van je aquarium. Zie je deze symptomen? Handel direct en voeg medicatie toe aan het aquariumwater.

Maar ook voordat de symptomen zichtbaar zijn kun je al wat aan je vis zien, waardoor je preventief in kunt grijpen. Ziet je vis er ongezond, vermagert uit of heeft je vis een loskomende opperhuid? Grote kans dat hij beginnende witte stip heeft. Blijf je vis goed in de gaten houden en handel eventueel preventief door medicatie toe te voegen.

Witte stip behandelen

Je zou witte stip op een natuurlijke manier kunnen behandelen, maar er zijn voldoende chemische middelen die snel en effectief de ziekte bestrijden, zonder de biologische balans van je aquarium aan te tasten. Let er wel op dat je tijdens de behandeling de koolstof uit je aquarium filter verwijderd, als je deze gebruikt. Koolstof zal de werking van het geneesmiddel verminderen.