Wat is waterkwaliteit?

Wat is waterkwaliteit?

De waterkwaliteit is van grote invloed op het succes van je aquarium. Als de waterkwaliteit niet goed is, zullen je vissen niet gezond blijven en aquariumplanten niet goed groeien. Het is daarom belangrijk om de waterkwaliteit goed in de gaten te houden. Voor de waterkwaliteit van je aquarium ben je deels afhankelijk van de kwaliteit van het oppervlaktewater en het grondwater. De waterkwaliteit is overal verschillend, afhankelijk van waar je woont. Zo is het water op bepaalde plekken in Nederland veel kalkrijker dan op andere plekken. De kwaliteit van het water wordt beïnvloed door natuurlijke processen. Dit gebeurt in de natuur en ook in je aquarium. Daarnaast zorgen mensen voor watervervuiling. In een aquarium gebeurt dit bijvoorbeeld door te veel voeren. Door de grote hoeveelheid afvalstoffen zal de waterkwaliteit achteruit gaan.

Hoe is de waterkwaliteit in Nederland?

De waterkwaliteit van het oppervlaktewater in Nederland voldoet niet aan de Europese eisen. Slechts 1 procent van de grote rivieren en meren voldoet. Met ons drinkwater is het beter gesteld. Dit is van goede kwaliteit, maar niet direct geschikt voor je aquarium. Kraamwater bevat kleine hoeveelheden zware metalen. Deze deeltje tasten de beschermende slijmlaag van je vissen aan en kunnen daardoor ziekten veroorzaken, zoals witte stip en schimmelinfectie. Daarnaast bevat kraanwater allerlei stoffen, zoals:
• Ammoniak
• Nitriet
Nitraat
• Koolzuur
• Metalen
• Chloor
• Zout
Deze stoffen zijn van invloed op de gezondheid van je vissen. Vooral voor ammoniak en nitriet moet je uitkijken, deze zijn giftig voor je vissen. Waterkwaliteit kraanwater voor aquarium

Waterkwaliteit tester

Een waterkwaliteit tester geeft je inzicht, hoe het met je aquariumwater gesteld is. Voor het vullen van een aquarium gebruiken de meeste liefhebbers kraanwater. Er zijn speciale watervoorbereiders die leidingwater geschikt maken voor het aquarium, deze verbeteren de kwaliteit van het leidingwater, maar dit betekent niet dat je direct vissen toe kunt voegen in je nieuw ingerichte bak. Geef je aquarium altijd de kans om zelf een evenwichtige balans te ontwikkelen. Daarnaast is het belangrijk regelmatig een waterkwaliteit tester te gebruiken. Er zijn diverse waterkwaliteit testers in de handel waarmee je het water van je aquarium kunt testen. De waterkwaliteit testen zorgt ervoor dat je op tijd in kunt grijpen als de waterwaardes afwijken.

Waterkwaliteit meten

De waterkwaliteit meten is iets wat je regelmatig zou moeten doen om je aquarium gezond te houden. Zeker als je merkt dat er iets niet klopt in je aquarium, is het tijd om de waterkwaliteit te meten. Het ontstaan van algen, aquariumplanten die niet willen groeien of vissen die opeens sterven zijn een goede reden om eens extra te meten. Met een goede aquarium water test kun je de belangrijkste waterwaarden meten. Een goede balans is nodig om je aquarium gezond te houden. Kom je er tijdens het meten achter dat je bak uit balans is, dan is het belangrijk hier iets aan te doen. Vaak helpt het om een goede, complete aquariumplanten bemesting en CO2 toe te voegen. Hierdoor zullen je planten goed groeien. Goed groeiende aquariumplanten gaan algengroei tegen en ze helpen je om de waterkwaliteit op peil te houden.
De juiste waterwaarden zorgen ervoor dat je een prachtig aquarium krijgt en houdt.

Waterkwaliteit drinkwater, geschikt voor aquarium?

We verkeren in Nederland in een luxe positie. Nergens ter wereld is de waterkwaliteit van het drinkwater zo hoog als in Nederland. Daardoor kunnen we drinkwater zonder zuivering gebruiken voor het aquarium. Toch is ons drinkwater nog geen aquariumwater. Vissen en andere aquariumbewoners vragen specifieke waterwaarden. Dat is meteen de reden waarom je een aquarium moet laten indraaien. Na het inrichten en aanplanten van je aquarium laat je hem een aantal weken met rust, voordat je er vissen in gaat zetten. Zo’n 98% van de problemen met vissen, planten en algen worden veroorzaakt door slechte waterwaarden. Regelmatig de kwaliteit van het water meten is dus van levensbelang. Waterkwaliteit testen

Waterkwaliteit aquarium

De waterkwaliteit van je aquarium is zeer belangrijk. Een slechte kwaliteit van het water zorgt voor dode vissen en verslijmende aquariumplanten. De waterkwaliteit van je aquarium kun je het beste eens per maand meten. In het begin kan vaker meten nodig zijn, omdat er dan nog geen stabiele balans is. Ook het toevoegen van vissen zorgt voor een veranderende balans in je bak. De belangrijkste waarden voor de waterkwaliteit van je aquarium zijn:
• O2, zuurstof
• pH, zuurgraad
• gH, hardheid
• NO2, nitriet
• CO2, koolstofdioxide
• Fe, ijzer
• kH, Corbonaathardheid
• PO4, forfaat
• NO3, nitraat
• NH3 en NH4, ammoniak en ammonium
• CI, chloor
• Cu, koper

Waterkwaliteit aquarium meten

De waterkwaliteit in je aquarium meten helpt je de balans in je aquarium te behouden. Een goede testset is daarom onmisbaar. Test het water regelmatig, zodat je kunt bijsturen zodra dat nodig is. Zo ben je die vervelende algen voor en grijp je in voordat je vissen er last van krijgen. Hoe vaak test jij de waterkwaliteit van je aquarium? En welke set gebruik je om de waarden te meten? Laat hieronder een reactie achter.
Reactie plaatsen