Nitraat in aquarium

Wat is nitraat in het aquarium

Nitraat in je aquarium is een van de belangrijke macro-elementen, net als fosfaat en kalium. Nitraat wordt ook wel aangegeven als NO3. Deze macro-elementen hebben je aquariumplanten nodig om te kunnen groeien. Ontstaat er een tekort aan nitraat, of een van de andere voedingsstoffen, in je aquarium? Dan zullen je planten niet goed kunnen groeien en krijgen algen de kans om je bak over te nemen.

Nitraat gevaarlijk voor vissen?

Veel aquariumliefhebbers zijn bang dat nitraat schadelijk is voor hun vissen. Gelukkig is dit niet zo, tenzij het in extreem hoge hoeveelheden aanwezig is. Deze hoge hoeveelheden zul je niet zomaar in je waterwaarden terugvinden. Daarnaast zal er ook voor langere tijd een zeer hoge concentratie nitraat aanwezig moeten zijn voor de gevoelige vissoorten hier last van gaan krijgen.

Je kunt dus zonder zorgen een nitraatwaarde van 30ppm in je aquarium hebben, zonder dat je vissen en garnalen hier last van krijgen. Let wel op dat er een verschil is tussen nitraat dat je zelf toevoegt als voedingsstof en nitraat dat ontstaat uit rottend voer en de uitwerpselen van je vissen. Bij het ontbinden van niet opgegeten voer op de bodem en door de uitwerpselen van vissen ontstaat er ammonium, dit veroorzaakt wel algen in je aquarium.

Nitraat is namelijk een stadium in het afbreken van stoffen in je aquarium. Heb je vissen in je bak? Dan komt er ammoniak in het water. De bacteriën in je filter zetten deze stof om in nitriet, vervolgens wordt het omgezet in nitraat, wat door je planten wordt opgenomen.

Een te lage nitraat waarde is niet goed, dan stoppen je planten met groeien en zul je last krijgen van ongewenste algen. Te veel nitraat is ook niet goed en kan gevaarlijk worden voor je vissen en andere aquariumbewoners.

De kans dat de nitraatwaarde zo snel stijgt is vrij klein, maar wel aanwezig in aquaria waar veel vissen in zitten. Deze vissen produceren veel ammoniak, wat uiteindelijk wordt omgezet in nitraat. Door regelmatig te meten kun je een piek in de nitraatwaarde op tijd opmerken.

Nitraat meten in je aquarium

Je kunt het nitraatgehalte het beste in de gaten houden door regelmatig te meten. Hiervoor kun je teststrips gebruiken die verkrijgbaar zijn bij de aquariumwinkel. Met deze strips meet je een aantal stoffen tegelijk. Vermoed je specifieke problemen met het nitraat, dan kun je ook een meer nauwkeurige test kopen, die alleen deze stof meet.

Is het nitraatgehalte te hoog? Ververs dan een deel van het water, daarmee los je al veel op. Voer je vissen minder, daardoor maken ze minder ammoniak aan en komt er aan het einde van de cyclus ook minder nitraat in het water terecht.

Is de nitraatwaarde te laag, gebruik dan een goede aquariumbemesting om voldoende voedingsstoffen in je aquariumwater te brengen. Een aquarium kan alleen goed in balans komen wanneer er voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn, zodat je planten goed kunnen groeien en er een biologisch evenwicht ontstaat.