Fosfaat in aquarium

Wat is fosfaat in het aquarium

Fosfaat is een van de belangrijkste voedingsstoffen in je aquarium. Vooral aquariumplanten kunnen niet zonder deze stof. Fosfaat is een van de drie belangrijke macro-elementen: nitraat, fosfaat en kalium. Deze stoffen zijn nodig in je aquarium om de planten goed te laten groeien. Ontstaat er een tekort aan deze stoffen, dan zullen je planten slecht groeien en krijgen algen de overhand.

Fosfaat is niet alleen een belangrijke stof voor je aquariumplanten om te groeien, het geeft ze ook een prachtige kleur. Fosfaat zorgt ervoor dat planten CO2, hun allerbelangrijkste voedingsstof, om kunnen zetten in suikers, zodat ze kunnen groeien.

Fosfaat en algen

Fosfaat is geen veroorzaker van algen in het aquarium. Het helpt je juist om algen onder controle te houden. Sommige aquariumliefhebbers denken dat fosfaat het probleem is, ze gebruiken bijvoorbeeld diepvriesvoer om fosfaat toe te voegen aan het aquarium. Probleem met deze methode is, dat het voer gaat rotten op de bodem. Hierbij komt inderdaad fosfaat en nitraat vrij, maar ook nog tal van andere stoffen, zoals ammonium. In dit geval worden de algen niet door fosfaat veroorzaakt, maar door de stijging van ammonium.

In het aquarium gaat het altijd om de juiste balans. Voeg je meer fosfaat en andere voedingsstoffen toe, dan zul je ook de CO2 moeten verhogen. Doe je dat niet, dan raken de waterwaarden uit balans en krijg je problemen.

Fosfaat en vissen

Je kunt je afvragen of te veel fosfaat gevaarlijk is voor je vissen. Gelukkig hoef je daar niet bang voor te zijn. De hoeveelheid fosfaat die in een gemiddeld aquarium voorkomt is niet schadelijk voor de aquariumbewoners. Dit in tegenstelling tot nitraat, wat wel schadelijk kan zijn voor je vissen.

Zolang er voldoende aquariumplanten aanwezig zijn in je bak zal het fosfaat gehalte niet snel te hoog zijn voor je vissen. De planten verbruiken deze stof en aquariumvissen zijn veel minder gevoelig dan bijvoorbeeld vissoorten die in open water leven. Er zijn aquaria met een fosfaat gehalte van 10ppm, waarin vissen nooit een reactie hebben laten zien op deze stof. Zelfs de vaak gevoelige garnalen voelde zich hier prima thuis.