pH waarde aquarium

Wat is de pH waarde?

De pH waarde in je aquarium geeft de zuurgraad aan op een schaal van 0 tot 14, waarbij 0 heel zuur is en 14 basisch, oftewel niet zuur. In gezelschap aquaria ligt de gezonde pH waarde tussen de 6,8 en 7,5. Hier voelen de meeste vissen zich goed bij.

De pH waarde is een van de belangrijkste waarden om te meten in je aquarium. Stabiele waterwaarden zijn onmisbaar voor de gezondheid van je bak en de bewoners. De waterwaarden kunnen je veel vertellen over de gezondheid en de behoefte van je aquarium.

De pH waarde zal gedurende de dag wat schommelen. Overdag zal de waarde wat hoger zijn, omdat aquariumplanten CO2 gebruiken. In de nacht zal de pH waarde dalen, doordat er nu meer CO2 vrijkomt. Wil je weten of de pH waarde in je aquarium stabiel is? Meet dan steeds op een vast tijdstip.

Waarom een stabiele pH waarde belangrijk is

Het is belangrijk om de pH waarde goed in de gaten te houden. Grote schommelingen zijn niet goed voor je vissen. Ze kunnen er zelfs irritaties aan de slijmhuid van krijgen. De pH en kH waarde staan met elkaar in verband. Als de ene stabiel is, zal de andere dat ook zijn.

Zodra de pH waarde te hoog is, zal er te veel ammoniak aangemaakt worden, wat slecht is voor de gezondheid van je vissen. Is de pH waarde te laag, dan zal ook de kH waarde te laag zijn. Ook dit is slecht voor de gezondheid van je vissen, die kunnen er uiteindelijk dood aan gaan.

Het is dus erg belangrijk om de pH waarde stabiel te houden. Test daarom regelmatig het water. Dit kun je doen met een teststrip. In een nieuw aquarium is het aan te raden om elke week te testen. Is je aquarium een maand of zes oud, dan kun je om de week gaan testen.

pH waarde verhogen of verlagen

Wanneer een test uitwijst dat je pH waarde niet goed is, zul je hem moeten verhogen of verlagen. Wil je de pH waarde verlagen dan kun je meer CO2 toevoegen of turf in je aquariumfilter doen. Je kunt ook een deel van het aquariumwater vervangen door zuurder water.

Voor zowel het verhogen als het verlagen van de pH waarde in je aquarium zijn er speciale middelen verkrijgbaar in de aquariumspeciaalzaak.