DH waarde aquarium

DH waarde, wat is dat?

DH waarde staat voor Duitse hardheid. In de aquariumwereld wordt meestal de DH waarde aangehouden om de hardheid van het water aan te geven. Deze waarde geeft aan hoeveel kalk er per kubieke meter water aanwezig is. 1 DH staat voor 17,8 gram kalk per kubieke meter water. In België wordt meestal de Franse hardheid aangehouden.

Je aquariumbewoners stellen eisen aan hun verblijf en dus ook aan de hardheid van het water. Er zijn vissen die liever in zacht water leven, anderen houden meer van hard water. Houd hier rekening mee wanneer je bewoners voor je aquarium gaat uitkiezen. Plaats vissen bij elkaar die ongeveer dezelfde eisen stellen.

DH waarde in Nederlands drinkwater

In Nederland wordt de kwaliteit van het drinkwater goed in de gaten gehouden. Er is een onder- en bovengrens vastgesteld voor de hardheid van het drinkwater. In het drinkwaterbesluit staat dat de ondergrens op 5,6 DH ligt, als het water wordt onthard. De bovengrens ligt op 12,5 DH. Gemiddeld mag je verwachten dat het water uit de kraan in Nederland en België een DH waarde heeft van 8.

Wat is de waterhardheid?

  • 0 tot 4 DH is zeer zacht water
  • 4 tot 8 DH is zacht water
  • 8 tot 12 DH is gemiddeld water
  • 12 tot 18 DH is vrij hard water
  • 18 tot 30 is hard water
  • Hoger dan 30 is zeer hard water

De juiste waterhardheid voor je aquarium

In een aquarium watertest wordt vaak de gH waarde aangegeven. Dit is de totale hardheid van het water. Dus de concentratie van alle opgeloste stoffen in je aquarium bij elkaar. Een hoge gH waarde betekent dat het water in je aquarium zeer hard is, een lage waarde staat voor zacht water.

Afhankelijk van de aquariumbewoners zul je de hardheid van je water aan moeten passen aan wat er bij hen past. Is de hardheid te hoog? Probeer eens osmosewater toe te voegen bij een waterverversing. Je kunt ook gebruikmaken van schoon regenwater of afgekoeld gekookt water voor je aquarium. Is de hardheid juist te laag, dan zijn hiervoor speciale middelen verkrijgbaar bij de aquariumspeciaalzaak.