Algeneters in aquarium

Algeneters, wat zijn dat?

Algeneters is een verzamelnaam voor meerdere soorten vissen en andere aquariumbewoners, die graag algen eten. Niet elke algeneter eet evenveel alg. Sommige gaan flink tekeer, anderen eten hier en daar een hapje alg. Naast algen eten deze vissen ook graag ander voedsel.

Veel algenetende vissen leven op de bodem. Sommige soorten kunnen behoorlijk groot worden. Denk hieraan bij het aanschaffen van een algeneter, het is natuurlijk de bedoeling dat het kleine visje wat je koopt ook nog in je bak past als hij volgroeid is.

Algeneters kunnen je helpen om de algen in je aquarium onder controle te houden, maar verwacht niet dat ze je hele bak vrij van algen kunnen houden. Algeneters zijn geen vervanging voor een goede waterkwaliteit en goed groeiende aquariumplanten.

 

Algeneters in het aquarium

Een algeneter in je aquarium is altijd een leuke toevoeging. De meeste algenetende vissen zijn tropische vissen. Maar vergeet niet om deze vissen bij te voeren. Naast algen lusten ze graag ander voedsel en dit is ook goed voor hun gezondheid. Eenzijdig voedsel moet altijd voorkomen worden om de weerstand hoog te houden.

Heb je een klein aquarium? Dan past niet elke algeneter hierin. De meeste soorten kunnen makkelijk 20 tot 25 centimeter lang worden. Zet ze daarom niet in een aquarium met een inhoud van minder dan 200 liter. Ondanks hun rustige karakter hebben ze wel de ruimte nodig om te zwemmen.

 

Algenetende aquariumbewoners

Naast algenetende vissen, zijn er meer aquariumbewoners die je in kunt zetten in de strijd tegen algen in je bak. Garnalen en slakken zijn ook effectieve algeneters. Zo zijn garnalen bijvoorbeeld gek op draadalg, maar ze eten ook vrijwel elke andere algensoort op. Daarnaast eten ze visvoer, wat op de bodem achterblijft, en rottende plantenresten. Zo wordt de vorming van nieuwe algen voorkomen.

Slakken zijn dan niet snel, maar ze verwijderen wel effectief algen van je aquariumruit, filtermateriaal en decoratie. Het leuke aan deze algenetende diertjes, is dat ze het ook prima doen in een kleiner aquarium.

 

In grote lijnen zijn er drie soorten algeneters voor je aquarium:

  1. Algenetende vissen
  2. Slakken
  3. Garnalen