Zuurstof in het aquarium

Zuurstof in het aquarium

Zuurstof in je aquarium is van levensbelang. Je vissen en planten kunnen niet leven zonder zuurstof, maar ook de bacteriën in je aquarium kunnen hun belangrijke werk niet doen, als er niet voldoende zuurstof aanwezig is.In sommige aquaria is minder zuurstof aanwezig. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je aquarium op een warme plek staat. Warm water bevat minder zuurstof. Ook het wateroppervlak speelt een rol. Heb je een hoog en smal aquarium? Dan is het wateroppervlak kleiner, waardoor er minder zuurstof uit de lucht kan worden opgenomen. Is je bak net opgestart, dan kan er een verhoogde nitrietwaarde aanwezig zijn. Nitrificatie heeft zuurstof nodig, waardoor er minder zuurstof overblijft in het water voor je vissen en planten.Zuurstof in je bak is dus belangrijk, maar hoe krijg je hier voldoende van in je aquariumwater? Natuurlijk zijn er zuurstofplanten die hierbij kunnen helpen. Daarnaast zijn er allerlei producten te koop om meer zuurstof in je aquarium te krijgen, zoals een zuurstofpomp en luchtsteentje. Wat heb je nodig om genoeg zuurstof in je aquarium te krijgen.

Zuurstof toevoegen aan je aquarium

Je kunt op verschillende manieren zorgen voor meer zuurstof in je aquarium. In de natuur komt zuurstof onder andere in het water via het wateroppervlak. Om een goede gasuitwisseling in je aquarium te stimuleren is het goed om de kaamlaag, die olieachtige substantie op het wateroppervlak, regelmatig te verwijderen. Daarnaast kun je het wateroppervlak vergroten door een rimpeling in het water te laten ontstaan.Help zuurstof door je hele aquarium te verspreiden met een goede watercirculatie. Dit is ook meteen goed voor de verdeling van voedingsstoffen door de hele bak. Maak regelmatig je filter schoon, zodat de bacteriën die daar leven in topconditie blijven, want ook die helpen bij de zuurstofproductie.Wat echt niet mag ontbreken in je aquarium zijn planten. Die zijn onmisbaar bij de productie van zuurstof. Planten helpen je aquarium in balans te komen en te blijven. Bij de fotosynthese produceren ze zuurstof, wat onmisbaar is voor gezonde vissen.Zuurstof aan aquariumplant

Luchtpomp aquarium

Met een luchtpomp in je aquarium kun je extra zuurstof toevoegen. Toch is dit geen vervanging voor bovenstaande tips. Een aquarium luchtpomp maakt vaak vrij grote luchtbellen die snel aan de oppervlakte zijn. Eenmaal daar verdwijnen ze uit je aquarium. In deze korte tijd zal maar weinig zuurstof oplossen in het water. Wil je een zuurstofpomp in je aquarium? Kies er dan eentje die hele fijne belletjes maakt. Hoe kleiner, hoe beter. Er zal dan meer zuurstof in het water achterblijven.Vaak zijn luchtpompen niet de stilste apparaten en dat kan vervelend zijn als je even rustig van je aquarium wilt genieten. Gelukkig zijn er ook stille luchtpompen leverbaar. Hier geldt vaak, goedkoop is duurkoop. Ga voor een goede kwaliteit stille luchtpomp, dan kun je in alle rust van het onderwaterleven genieten.

Zuurstofsteentje in je aquarium?

In veel kleine aquaria zie je een zuurstofsteentje, voor het toevoegen van zuurstof. Veel beginners zullen hier als eerste naar grijpen, bij een gebrek aan zuurstof in hun aquarium. In veel dierenwinkels wordt het zuurstofsteentje aangeraden voor kleine aquaria.Dit systeem werkt met een pompje, dat door een slangetje lucht naar het zuurstofsteentje perst. Daardoor ontstaat er een wolk aan belletjes in je aquarium. De belletjes stijgen naar het wateroppervlak en verdwijnen daar uit je aquarium. Net als bij de luchtpomp, zouden deze belletjes zo klein mogelijk moeten zijn om zuurstof aan het water af te geven. Vaak zijn de luchtbellen te groot, waardoor de zuurstof die toegevoegd wordt gering is.

Zuurstofplanten in je aquarium

Waar een luchtpomp tijdelijk zuurstof toevoegt aan je bak zullen zuurstofplanten je helpen om zuurstof in je aquarium te krijgen en te houden. Je vissen hebben zuurstof nodig. Zelf ademen ze, net als wij, CO2 uit. De planten in je aquarium zetten deze CO2 weer om in zuurstof. De perfecte combinatie, want zuurstofplanten hebben de CO2 nodig die vissen uitademen en vissen leven van de zuurstof die de planten maken.Goed groeiende zuurstofplanten helpen je in de strijd tegen algen. Planten zullen, net als bacteriën, afvalstoffen afbreken. Zuurstofplanten houden het water in je bak mooi schoon en helder, ze zorgen voor betere waterwaarden in je aquarium.Zuurstofplanten zijn niet veeleisend en daardoor geschikt voor elk aquarium. Ook beginners kunnen prima overweg met de meeste zuurstofplanten, daardoor zijn ze zeker een goede toevoeging in je aquarium.Zuurstof in aquarium

Zuurstoftekort in je aquarium, hoe merk je dat?

Vermoed je een zuurstoftekort? Kijk goed naar je vissen. Als er te weinig zuurstof aanwezig is in het water zullen ze naar de bovenste waterlagen komen om naar lucht te happen aan het wateroppervlak. Vaak zie je ze ook onregelmatig ademhalen. Deze reactie bij je vissen kan komen door een zuurstoftekort, maar ook door een ammoniak vergiftiging of te veel CO2 in het water.Zuurstoftekorten kunnen ontstaan door een opeenhoping van rottende materialen, zoals voedselresten en plantenresten. Zet je ’s nachts het filter of de luchtpomp uit, dan kan er al snel een zuurstoftekort optreden. De aquariumplanten zullen ’s nachts zuurstof opnemen, waardoor er weinig overblijft voor je vissen. Ook als het warm is zal er sneller een zuurstoftekort optreden, doordat warm water minder zuurstof kan bevatten.

Hoe zuurstof meten in aquarium?

Als je wilt weten hoeveel zuurstof er in je aquarium aanwezig is, kun je dit meten met een speciale O2 test. Heb je veel planten in je aquarium? Test dan ’s nachts, omdat de planten in je aquarium in de nacht grote hoeveelheden zuurstof opnemen.Heb jij voldoende zuurstof in je aquarium? En hoe heb je dat bereikt? Deel je ervaringen met ons hieronder, in de reactie. Stel hier ook gerust je vragen, ik beantwoord ze graag.
Reactie plaatsen