Wat zijn voedingsstoffen voor het aquarium?

Er zijn flink wat voedingsstoffen nodig om je aquarium goed te laten groeien en gezond te houden. Zonder voeding zullen je aquariumplanten slecht of helemaal niet groeien. Ze zullen langzaam wegkwijnen en rotten, wat het risico op algen vergroot.

De voedingsstoffen in je aquarium kunnen worden ingedeeld in twee groepen:

  • Macro-elementen, zoals CO2, Nitraat, Kalium en Fosfaat
  • Micro-elementen, zoals ijzer, zink, boor, kobalt etc.

Macro-elementen zijn het belangrijkste voor de groei van je planten. Micro-elementen heeft je aquarium in veel mindere mate nodig. In een gezond aquarium zijn de voedingsstoffen, macro-elementen en micro-elementen, en de verlichting in balans. Als een van deze elementen niet voldoende aanwezig is, zullen je aquariumplanten niet goed kunnen groeien.

Juist de planten heb je hard nodig in je aquarium. Ze zorgen voor zuurstof voor de vissen en houden de waterkwaliteit goed. Krijgen je planten niet voldoende voedingsstoffen, dan krijgen algen de kans om te groeien.

Tekort aan voedingsstoffen herkennen in je aquarium?

Veel aquariumplanten laten goed zien wanneer er een tekort aan voedingsstoffen in je aquarium ontstaat. Blijf daarom goed naar je planten kijken. Zie je bijvoorbeeld dat bladeren veel donkerder zijn dan normaal of er meer bladeren afvallen? Dan is er waarschijnlijk een tekort aan fosfaat.

Een tekort aan magnesium kun je herkennen aan bladeren die geel worden, behalve de nerven, die blijven wel groen. Gele vlekken en gaten in het blad duiden op een tekort aan mangaan.

Zie je de randen van jong blad vergelen of dode plekken ontstaan? Controleer dan de waterwaarden op kalium. IJzer is ook een belangrijke voedingsstof. Volwassen blad blijft groen bij een gebrek aan ijzer, maar jonge bladeren worden geel, behalve de nerven.

Groeistoornissen, vervormd blad en afstervende planten hebben vaak een tekort aan CO2. Is er een tekort aan calcium ontstaan, dan zullen nieuwe blaadjes verschrompelen of duidelijk kleiner zijn dan de rest.

Zorg dus altijd voor voldoende voedingsstoffen in je aquarium.

Reactie plaatsen