Substraat op bodem aquarium

Wat is substraat in het aquarium

Zoek je substraat voor in je aquarium? Dan kun je kiezen uit diverse materialen die je als bodembedekking kunt gebruiken. Het substraat stem je uiteraard af op je aquariumbewoners. Heb je bijvoorbeeld meervalachtige of algeneters in je aquarium? Dan is een scherp substraat uit den boze. Deze vissen houden van een zachte bodem, waar ze in kunnen wroeten, zonder zichzelf te beschadigen. Dit geldt ook voor goudvissen.

Daarnaast houdt het substraat je aquariumplanten op zijn plek en is het een belangrijke plaats voor bacteriën, die je helpen de waterwaarden stabiel te houden. Kies daarom je substraat met zorg. Hieronder een aantal veel voorkomende substraten voor je aquarium.

Substraat: grind

Grind is een populair en veel gekozen substraat voor het aquarium. Je kunt er dan ook alle kanten mee op. Het is verkrijgbaar in verschillende korrelgrootte en kleuren, waardoor er altijd iets bij zit wat in jouw aquarium past.

Let er wel op dat je geen scherp grind kiest als je bodembewoners wilt gaan houden. Ze kunnen zich hieraan verwonden. Veel bodemvissen zullen in de bodem woelen, op zoek naar voedsel of zich zelfs helemaal ingraven.

Ook met goudvissen moet je oppassen met grind als substraat. Het zal niet voor het eerst zijn dat een goudvis stikt in een te grote grindkorrel. Kies je voor een grote korrel, bedenk dan wel dat vuil eenvoudig tussen de steentjes verdwijnt en lastig te verwijderen is.

Substraat: Zand

Zand als substraat in je aquarium heeft voor- een nadelen. Zand bootst voor veel vissen hun natuurlijke leefomgeving na, wat ze zeker zullen waarderen. Een nadeel van zand als substraat is de kans op dichtslibben. Wanneer er onvoldoende doorstroming in de bodem plaatsvindt, zal de zandbodem gaan rotten. De juist zandsoort kiezen voorkomt dit probleem. Kies voor wat grover zand met een ronde korrel.

Substraat: Grove stenen of knikkers

Sommige aquariumliefhebbers gebruiken grote, decoratieve stenen om de bodem van hun aquarium mee te bedekken. Ook knikkers worden hier regelmatig voor gebruikt. Ondanks de decoratieve waarde is dit niet het meest praktische substraat. Vuil is nauwelijks nog van de bodem te verwijderen. Ook mis je een goede bodem om belangrijke bacteriën te laten groeien.

Substraat: Voedingsbodem of geen substraat?

Wil je veel planten in je aquarium? Dan kan een goede voedingsbodem handig zijn om de plantengroei te stimuleren. Vaak wordt een voedingsbodem toegepast onder een laag zand of grind. Hoewel een voedingsbodem soms handig kan zijn, is het niet noodzakelijk voor een goede plantengroei. Je kunt je aquariumplanten net zo goed laten groeien in een ander substraat.

In een kweekbak, quarantainebak of goudvissen aquarium is een substraat soms erg onhandig. In dat geval kun je beter kiezen om geen substraat toe te passen.