Kienhout aquarium

Wat is kienhout?

Kienhout is een half gefossiliseerd overblijfsel van bomen die in of voor de middeleeuwen groeide. Dit hout is bewaard gebleven in de veenlagen. Doordat het kienhout in metersdikke, zure grond kwam te liggen, waar geen zuurstof bij kon, is het goed geconserveerd. Kienhout kan komen van bomen, zoals eiken, dennen, berken en elzen. Tijdens de turfwinning kwam het kienhout mee naar de oppervlakte. Het is dan nat en zacht, maar wordt hard nadat het droog is.

Kienhout wordt volop in aquaria gebruikt om zijn decoratieve waarde. Vaak heeft kienhout prachtige, grillige vormen waarmee je jouw aquariuminrichting een unieke sfeer kunt geven. Het leent zich uitstekend om mossen op vast te zetten. Door de dichtheid van het hout blijft het op de bodem liggen en zal niet gaan drijven. Een stuk kienhout zal in je aquarium tussen de twee en zes jaar mooi blijven.

Hoe gebruik je kienhout in het aquarium?

Kienhout in je aquarium geeft een prachtige, natuurlijke uitstraling. Je kunt het gebruiken om planten en mossen op vast te zetten, waardoor je een natuurlijke schuilplaats biedt aan vissen die zich hier goed bij voelen. Daarnaast geef je vissen met een cellulose behoefte een plek om hun eitjes af te zetten.

Als je kienhout gaat kopen, let dan op dat je een niet al te groot stuk koopt. Het moet wel in je bak passen. Het is geen probleem om het kienhout in stukken te zagen. Vaak kun je op die manier juist een nog mooiere compositie maken. Houd er wel rekening mee dat je niet heel je bak volbouwt en je vissen voldoende ruimte overhouden om te zwemmen.

Voor je het stuk kienhout in je aquarium legt, is het slim om hem een tijdje in een emmer water te leggen. Dan kan hij zich goed volzuigen met water, zodat het hout direct netjes onder water blijft liggen als je het aquarium gaat inrichten. Bijkomend voordeel: De bruine kleur dit in het begin van het kienhout kan komen ben je nu voor het grootste deel kwijt.

Voordelen van kienhout in je aquarium

Behalve de decoratieve waarde is kienhout op meerdere manieren goed voor je aquarium. Hout in je aquarium heeft een verzurende werking, daardoor wordt de pH waarde in je aquarium lager. Daarnaast hebben sommige vissen hout nodig in hun leefomgeving, omdat ze een cellulose behoefte hebben, zoals vissen uit de Ancistrus familie. Vissen kunnen mooi hun eitjes kwijt op het hout.

Diverse vissen en garnalen voelen zich fijner als er plaatsen zijn waar ze kunnen schuilen. Kienhout geeft ze deze mogelijkheid, zeker als je het kienhout voorziet van planten, zoals de Javavaren en verschillende mossoorten.

Kienhout geeft de inrichting van je aquarium een speels uiterlijk door de grillige lijnen. Je kunt er alle kanten mee op en je vissen worden er blij van. Daarom mag kienhout eigenlijk niet ontbreken in je bak.