Wat is een voedingsbodem?

Een voedingsbodem is grond, speciaal ontwikkeld voor aquaria, waar volop voedingsstoffen in zitten. Daaruit halen je aquariumplanten voedsel om goed te kunnen groeien. Niet alle aquariumplanten nemen evenveel voedingsstoffen op uit de bodem. Sommige halen het voornamelijk uit het water. Of je een voedingsbodem nodig hebt voor je aquariumplanten ligt aan het soort aquariumplanten dat je in je bak gaat zetten.

Voldoende voedingsstoffen voor je aquariumplanten is altijd belangrijk. Want alleen als je planten goed groeien kun je algen voorkomen en een mooie balans in je aquarium bereiken. Er zijn planten die een goede voedingsbodem nodig hebben om hun wortels in te hechten. Planten met een wortelstok hebben bijvoorbeeld ademruimte nodig om zich te ontwikkelen.

Een goede kwaliteit voedingsbodem zal de voedingsstoffen geleidelijk afgeven, waardoor de aquariumplanten hiervan kunnen profiteren. Bij het toevoegen van vloeibare plantenvoeding kunnen er pieken in de waterwaarden ontstaan. Hier heb je met een voedingsbodem geen last van.

Wil je liever geen CO2 toevoegen, dan is een voedingsbodem de oplossing. Planten die zonder CO2 moeilijk groeien, zullen dat wel doen in een goede voedingsbodem.

Soorten voedingsbodem

De meest gebruikte bodems in aquaria zijn grind en speciaal aquarium zand, maar deze bevatten geen voedingsstoffen. Aquasoils en Akadama worden veel gebruikt als voedingsbodem, naast huisgemaakte voedingsbodems. Een voedingsbodem lijkt op aarde uit de tuin, maar is dat zeker niet. Een voedingsbodem is speciaal afgestemd op vissen. Je mag er bij een kwalitatieve voedingsbodem vanuit gaan dat de bodem pesticide vrij is.

Als je een aquarium in wilt gaan richten kan het even zoeken zijn naar de juiste bodembedekking voor je bak. Let bij je keus ook goed op de eisen die je vissen stellen aan hun leefomgeving. Een andere belangrijke vraag is: welke planten ga je in je aquarium plaatsen? Want deze planten bepalen mede wat voor bodem er nodig is.

Veel gebruikte voedingsbodems:

  • Aquasoil
  • Akadama
Reactie plaatsen