Wat is een verwarmingselement?

Wat is een verwarmingselement?

Met een verwarmingselement blijft je aquarium op de juiste temperatuur voor je vissen. Voor goudvissen kun je overwegen de bak in te richten zonder verwarming. Heb je een zoetwater aquarium? Dan is een verwarmingselement eigenlijk onmisbaar. Meestal zet je tropische vissen in je zoetwater aquarium. Om ze een goed onderkomen te bieden zul je een stukje van het tropische klimaat moeten nabootsen. Aangezien de thermostaat in huis niet altijd op 25 graden staat, heb je een aquarium verwarming nodig om je hierbij te helpen. Grote temperatuurschommelingen wil je voorkomen in je aquarium. Daar kunnen de meeste vissen niet goed tegen. Kies daarom voor een verwarmingselement van goede kwaliteit, die makkelijk te regelen is. Er zijn veel verschillende verwarmingselementen leverbaar voor je aquarium. Welke kies je en hoeveel watt heb je nodig? Verwarmingselement tropische vissen

Verwarmingselement voor aquarium

Veel tropische vissen houden van een watertemperatuur tussen de 20 en 27 graden. Om deze temperatuur te bereiken heb je een verwarmingselement nodig voor je aquarium. Maar hoeveel watt heb je nodig? Je kunt deze eenvoudige regel aanhouden: 1 watt per liter water. We gaan er wel vanuit dat de kamer waar het aquarium staat goed verwarmd is. Zet je bak niet vlak naast een raam, dat kan veel invloed hebben op de temperatuur in je aquarium. Te koud is niet goed voor je vissen en planten, maar ook te warm is niet bevorderlijk voor hun gezondheid. Je kunt de verwarming beter iets lager zetten dan te hoog. Hoge temperaturen zijn namelijk ideaal voor algen en bacteriën. Zorg voor een optimale combinatie van warmte, voedingsstoffen en verlichting. Daar zullen je planten goed van gaan groeien en dat heeft veel voordelen. In de aquariumspeciaalzaak zul je verschillende soorten verwarmingselementen vinden. De meest voorkomende verwarmingselementen zijn: • Bodemverwarming • Staafverwarming • Externe verwarming • Combinatie verwarming Bodemverwarming en staafverwarming worden het meest toegepast door aquariumliefhebbers. In een groot aquarium of een brakwater aquarium wordt ook regelmatig een combinatie van deze twee gebruikt.

Energiezuinig verwarmingselement

Een energiezuinig verwarmingselement is fijn, want het systeem zal waarschijnlijk 24 uur per dag aan staan. De meeste moderne verwarmingselementen zijn zo zuinig als kan, maar er is nu eenmaal energie nodig om het water in je aquarium te verwarmen. Er zijn wel andere dingen die je kunt doen om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je bak niet in de buurt van een raam staat, daar komt veel kou vandaan. Kies een warme plek in de kamer, dan hoeft je aquariumverwarming minder hard te werken. Afhankelijk van de vissen in je aquarium kun je vaak de thermostaat één of twee graden lager instellen. Dit vinden je aquariumplanten ook fijn. Zorg dat de watercirculatie de warmte efficiënt door de bak kan verspreiden. Je kunt ook je aquarium isoleren, waardoor er minder warmte verloren gaat. Het plaatsen van een deksel en het isoleren van de achterwand met bijvoorbeeld piepschuim helpt je de warmte in de bak te houden. bodemverwarming aquarium

Bodemverwarming aquarium

Bodemverwarming voor je aquarium bestaat uit draden, die evenwijdig over de bodem verdeeld worden. De draden worden aangesloten op een thermostaat, waarmee je de temperatuur regelt. Heb je een groot aquarium, dan is dit een mooi systeem om te combineren met een staafverwarming. Deze manier van aquariumverwarming is niet voor elk type aquarium geschikt. Toch is het een systeem om over na te denken. Het warmte element is niet zichtbaar en de temperatuur wordt mooi gelijkmatig verdeeld. Vooral in een bak met veel aquariumplanten is het een goed systeem. Bodemverwarming houdt het aquariumsubstraat gezonder en de planten zullen goed groeien. Bodemverwarming is duurder in aanschaf dan een staafverwarming, maar doordat de bodemverwarming de hele bak opwarmt zijn de temperatuurschommelingen veel kleiner. Daarnaast zorgt deze manier van verwarmen voor een minimale stroming in de bodem, waardoor afvalstoffen minder lang in de bodem blijven en voedingsstoffen je aquariumplanten beter kunnen bereiken. Wil je bodemverwarming in je aquarium? Dan zul je dit moeten neerleggen voordat je de rest van de bak inricht. Heb je al een volledig ingerichte bak, dan is het geen optie meer. Je aquarium moet eerst leeg zijn om het verwarmingselement op de bodem aan te brengen.

Verwarmingselement klein aquarium, kies een staafverwarming

Een staafverwarming is eigenlijk geschikt voor elk aquarium. Ook als je een klein aquarium hebt, is een staafverwarming een goede oplossing. Het is een goedkopere manier van verwarmen dan de bodemverwarming, maar hij warmt dan ook alleen het water op, niet de bodem. Daardoor heb je meer kans op grotere temperatuurschommelingen. Let er bij het plaatsen van de staafverwarming op, dat hij in de stroming van je aquariumfilter zit. Door de stroming wordt de warmte geleidelijk over je aquariumwater verdeeld. Dit verwarmingselement is gemakkelijk te installeren. Mocht hij kapot gaan, dan is vervanging geen probleem. Een staafverwarming is relatief goedkoop in aanschaf en presteert voldoende voor de meeste aquaria. De temperatuur kan afwijken, op sommige plekken in je bak. Dat is niet altijd ideaal, zeker als je gevoelige vissen hebt. De bodem wordt niet zo goed opgewarmd als bij een bodemverwarming, waardoor de planten iets minder goed zullen groeien. Ook zul je dit verwarmingselement zien zitten in je bak, net als een intern filter.

Welk verwarmingselement heb jij?

Heb je een tropisch aquarium? Dan kun je niet zonder goede aquarium verwarming. Verdiep je goed in de verschillende type verwarmingselementen. Heb je vragen? Stel ze gerust in de reacties hieronder. Heb je al een verwarmingselement in je aquarium? Welke gebruik je, een staafverwarming of bodemverwarming? Ik ben benieuwd!
Reactie plaatsen