Wat is een aquarium filter?

Wat is een aquarium filter?


De belangrijkste functie van het aquarium filter is het omzetten van gevaarlijke stoffen in onschadelijke stoffen. Daarmee houdt het aquarium filter het water leefbaar voor de aquariumbewoners. Een goed filter zal dus niet alleen de zichtbare vuildeeltjes uit het water filteren, maar ook bijdragen aan een betere waterkwaliteit. In je aquarium filter leeft een divers bacteriën bestand. Deze bacteriën helpen bij het afbreken van afvalstoffen in het aquariumwater. Om dit effectief te kunnen doen zijn veel verschillende soorten bacteriën nodig. Het kost tijd om de juiste soorten te laten groeien. Daarom is het belangrijk om je aquarium voldoende tijd te geven tijdens de indraaiperiode. Een goed aquarium filter maakt een succesvol aquarium mogelijk. Er zijn veel verschillende filters te krijgen voor je aquarium. Welke moet je kiezen?

Waarom een filter in je aquarium?

In de natuur hebben vissen geen filter nodig om te overleven, waarom in een aquarium dan wel? In de natuur is het aantal vissen beperkt. De planten en algen kunnen gemakkelijk de aanwezige afvalstoffen afbreken. De onschadelijke stoffen die hierbij ontstaan, worden door de planten gebruikt om te groeien. Zo ontstaat er een natuurlijk evenwicht. In een gezelschap aquarium zitten meestal meer vissen bij elkaar. Hierdoor komt er veel meer afval in het water dan er afgebroken kan worden. Zeker goudvissen zijn flinke vervuilers.

Een filter helpt om de hoeveelheid afvalstoffen te verwerken. Vissen in het aquarium zorgen voor afval dat rijk is aan ammonium. De bacteriën in de bodem, het water en vooral het filter in je aquarium zetten dit om naar nitriet. Andere bacteriën verwerken het tot nitraat, waar planten van groeien. Dit is in het kort de stikstof cyclus. Om deze cyclus op gang te brengen en te houden zijn de juiste bacteriën in je aquarium erg belangrijk. Deze bacteriën hebben een constante aanvoer van vers water en afvalstoffen nodig om in leven te blijven. Daarom moet het filter in je aquarium 24 uur per dag aan staan. Aquarium met filter en Discus vissen

UV filter aquarium

Een UV filter in je aquarium heeft nog een andere functie. Een UV-C filter leidt aquariumwater langs een speciale lamp. Het ultraviolette licht doodt een deel van de bacteriën en algen in het water. Het is daarom niet slim om een UV filter te installeren in een net opgestart aquarium. Je verstoort hiermee de groei van belangrijke bacteriën. Een UV filter is niet noodzakelijk. Zeker als je aquarium niet in direct zonlicht staat en de waterkwaliteit en visstand goed op orde zijn. Sommige moderne aquarium filters zijn voorzien van een ingebouwde UV lamp. Plaats je zo’n filter in een nieuw aquarium? Zorg er dan voor dat de eerste 2 tot 3 weken de UV lamp uitgeschakeld is. Het UV licht zal zowel nuttige als schadelijke bacteriën doden en voorkomt daarmee de ‘rijping’ van het filter. In een ingedraaid aquarium kan een UV filter over het algemeen geen kwaad en kan zelfs voordelen bieden.

Aquarium met filter, welke kies je?

Welk aquarium filter je kiest, is afhankelijk van je wensen en voorkeuren. Er zijn filters voor intern en extern gebruik. Een extern filter is niet zichtbaar in je aquascape, terwijl een intern filter meestal duidelijk aanwezig is in je bak. Maar een intern filter is goedkoper in aanschaf en er is geen kans op lekkage. Zo heeft elk systeem zijn voor- en nadelen. Daarnaast is het belangrijk om een filter te kiezen wat sterk genoeg is voor je aquarium. Het filter zal genoeg aantal liters per uur moeten kunnen filteren om een goede watercirculatie op gang te houden. Bij voldoende stroming in het aquarium komen de voedingsstoffen ook bij de planten onder in de bak, zodat ze beter zullen groeien. Een sterk filter neemt rondzwevend vuil en rottend materiaal mee vanaf de bodem van de bak, wat bijdraagt aan een gezond aquarium. Ga niet uit van de standaard vermeldingen van de fabrikant, op de verpakking. Het is vaak beter om voor een iets duurder, maar sterker model te kiezen. Een aquarium met veel beplanting heeft meer filtering nodig. Kies daarom een filter dat minstens vijf keer de literinhoud van je aquarium kan filteren per uur. Zo kan het filter gemakkelijk de hoeveelheid afval aan, ook als de plantengroei niet optimaal is. Je voorkomt verslijming van rottend materiaal en gaat algengroei tegen.

Externe aquarium filters

Een extern aquarium filter wordt buiten het aquarium geplaatst. Je kunt hem zelf vullen met het gewenste filtermedium. Deze filters zijn zeer efficiënt en werken muisstil. Voor aquariumliefhebbers is het vaak een groot voordeel dat het filter buiten de bak geplaatst kan worden. Je hebt dan geen last van een storend filter in je mooi ingerichte bak. Voordelen van externe aquarium filters:
• Filter is niet zichtbaar in het aquarium
• Gemakkelijk schoon te maken
• Externe filters vragen minder onderhoud
• Je vissen worden niet gestoord tijdens het schoonmaken
• Een extern filter heeft vaak een grotere pomp capaciteit
• De filterwerking is bij dit type aquariumfilters beter Filter aquarium

Wat is het beste aquarium filter?

Aquariumfilters zijn er in veel verschillende merken en soorten. Welke het beste is voor jouw aquarium is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type aquarium, de inrichting, de visbezetting en je budget. In grote lijnen kun je de aquariumfilters indelen in interne en externe filters. Hoewel externe filters goed worden beoordeeld zijn ze ook duurder in aanschaf. Heb je een beperkt budget of start je net met aquaria, dan kun je wellicht beter kiezen voor een intern filter. Heb je een grote visbezetting en wil je dat je aquarium er zo goed mogelijk uitziet? Dan is een extern aquariumfilter vaak de beste keus. Kies altijd een model dat de hoeveelheid water in je bak met gemak kan filteren. Qua filter merken steekt Eheim er met kop en schouders bovenuit, gevolgd door JBL. Dit zijn de duurdere merken die filters leveren van goede kwaliteit. Afhankelijk van je budget is er altijd een filter te vinden dat past bij jouw aquarium.

Vergelijking extern en intern filter:

Voordelen van een intern filter:
• Goedkoper in aanschaf
• De pomp is makkelijk te vervangen
• Geen kans op lekkage

Nadelen van een intern filter:
• Zichtbaar in je aquarium, moeilijk weg te werken
• Lastiger schoon te maken, laat rommel achter in je bak wanneer je hem eruit haalt

Voordelen van een extern filter:
• Gemakkelijk schoon te maken
• Geen filter zichtbaar in de bak
• Grotere filtercapaciteit

Nadelen van een extern filter:
• Duurder in aanschaf
• Kunnen lekken

Juwel aquarium filter

Het Juwel aquarium filter is een effectief werkend en onderhoudsvriendelijk filter, geschikt voor het Juwel aquarium. Dit systeem is leverbaar in verschillende maten en werkt met losse sponzen. Een Juwel filter is een intern filter. Het zuigt water aan uit de bovenste en onderste waterlagen. De bijzondere constructie van dit filter zorgt ervoor dat het water van boven naar beneden door de filtermedia heen loopt. Hierdoor is het onderhoud van dit filter veel eenvoudiger dan van veel andere filters.

Eheim aquarium filter

Eheim aquarium filters behoren tot de beste. Dit Duitse bedrijf bestaat al sinds 1949 en heeft door de jaren heen zijn degelijkheid laten zien. De Eheim aquarium filters vallen wel in de duurdere prijscategorie, maar daarvoor krijg je een lange levensduur, laag energieverbruik en hoge kwaliteit. Je kunt ook vrij eenvoudig aan reserveonderdelen komen voor een Eheim filter, waardoor het een duurzame oplossing is voor je aquarium. Die zijn investering zeker waard is.

Tetra aquarium filter

Tetra aquarium filters kom je veel tegen in dierenwinkels en zelfs bij bouwmarkten. Dit merk levert aquariumfilters voor intern en extern gebruik. Ze bieden een biologisch, mechanische en chemische filtering. De biologische filtratie zorgt voor een extra groot oppervlak, voor de nesteling van nuttige bacteriën. De actieve kool zorgt voor een chemische filtratie, die troebel water en onaangename geurtjes tegengaat. De mechanische filtratie zal zelfs de kleinste zwevende deeltjes uit het water verwijderen. filter voor vissenkom

Filter voor vissenkom

Een vissenkom is niet geschikt voor het houden van goudvissen. Maar als je een flinke vissenkom hebt, kun je er wel een aantal hele kleine bewoners in houden. Doordat het wateroppervlak van een vissenkom kleiner is dan bij een aquarium, is het belangrijk om de aanvoer van zuurstof te stimuleren en het water in beweging te houden. Dit kun je doen met een vissenkom filter. Een klein pompje met een filter. Je wilt niet dat het water stil staat, want dat stimuleert de groei van schadelijke bacteriën. Er zijn diverse kleine filterpompjes beschikbaar die 20 liter water kunnen filteren. Een vissenkom van 5 liter is te klein voor een pompje en/of filter. Je kunt hier wel een bruissteentje gebruiken om zuurstof toe te voegen, al heeft dit natuurlijk niet hetzelfde effect als een filter. Welk filter gebruik jij in je aquarium? Laat gerust je reactie achter onder dit artikel.
Reactie plaatsen