Kamertemperatuur

Kamertemperatuur, wat is dat?

Kamertemperatuur is een term die we ongemerkt regelmatig gebruiken, maar wat is nu precies kamertemperatuur? Normaal gezien wordt hiermee de gangbare temperatuur bedoeld in een woonkamer, maar dit is voor iedereen anders.

Bepaalde levensmiddelen kunnen bij kamertemperatuur bewaard worden, al is een te hoge temperatuur niet bevorderlijk voor de houdbaarheid. Kijk je bijvoorbeeld naar een wijn die bij kamertemperatuur geschonken moet worden, dan wordt hier ongeveer 18 graden bedoeld.

Toch is kamertemperatuur tegenwoordig een stuk hoger dan vroeger. In de gemiddelde woning wordt de verwarming al snel opgestookt tot 20 graden, in sommige woningen loopt dit zelfs op tot 25 graden.

Aquarium op kamertemperatuur

Je kunt je aquarium houden op kamertemperatuur, bijvoorbeeld als je goudvissen hebt. Maar over het algemeen is deze bak niet geschikt voor tropische vissen. Deze vissen houden van een watertemperatuur rond de 25 graden. In tropische gebieden kan de luchttemperatuur oplopen tot rond de 30 graden, maar de tropische wateren zijn dan ‘slechts’ 25 graden. Hoe langzamer de rivier stroomt, hoe warmer hij zal worden. In je aquarium kun je daardoor ook eerder de kamertemperatuur bereiken.

Maar zelfs als je de kamer verwarmt tot 25 graden, zul je het aquarium niet constant op deze temperatuur kunnen houden. Denk bijvoorbeeld aan de nachten, dan gaat de thermostaat toch een aantal graden omlaag, waardoor het aquariumwater afkoelt. Om je aquarium op een gelijkmatige temperatuur te houden heb je een verwarmingselement nodig.

Er zijn wel vissen die je op kamertemperatuur kunt houden, zoals goudvissen. Wil je andere vissen houden? Kijk dan goed bij welke temperatuur zij zich goed voelen. In de zomer, of als je in een tropisch land woont, zul je geen verwarming nodig hebben. Kies altijd voor een verwarming met thermostaat, die zal het water alleen verwarmen als dat nodig is. Het water wordt automatisch op de ingestelde watertemperatuur gebracht en daarna schakelt de verwarming uit. Zo blijft de watertemperatuur in je aquarium gelijk en daar worden je vissen blij van.