CO2 in het aquarium, voeg jij het al toe?

CO2 in het aquarium, voeg jij het al toe?

CO2 in je aquarium is eigenlijk onmisbaar. Koolstof is één van de voedingsstoffen waar aquariumplanten niet zonder kunnen. Een groot deel van planten bestaat uit koolstof, daarom is CO2 voor je aquarium de belangrijkste bouwsteen. Koolstof kan door planten alleen uit het water worden opgenomen in de vorm van CO2, ofwel koolstofdioxide.CO2 toevoegen aan je aquariumwater is daarom erg belangrijk. Toch zijn lang niet alle aquariumliefhebbers hiermee bezig. Een goed CO2 systeem kan een flinke investering zijn, maar dat is het zeker waard. Zonder CO2 zullen je aquariumplanten minder goed groeien of zelfs wegkwijnen. Algen zien hun kans en nemen in rap tempo je bak over. Dat kan nooit de bedoeling zijn.Met het juiste licht, voldoende voedingsstoffen en CO2 zullen je planten groeien als kool en algen krijgen geen kans. Alles gaat om de juiste balans. Zonder stabiele balans blijf je tegen problemen aanlopen. Zo zal een aquarium met meer lichturen per dag meer CO2 nodig hebben. De planten groeien daardoor harder, waardoor ze ook meer voedingsstoffen nodig hebben.CO2 toevoegen aan je aquarium is niet altijd noodzakelijk, maar het zorgt wel voor gezondere en beter groeiende planten.CO2 voor aquariumplanten

CO2 set aquarium

Er zijn verschillende manieren om CO2 toe te voegen. Je kunt hiervoor een CO2 set voor je aquarium gebruiken. Er is bijvoorbeeld een CO2 systeem wat werkt met een, vaak hervulbare, gasfles. De CO2 is onder druk in de gasfles geperst, met behulp van een CO2 drukregelaar voeg je het toe aan je aquarium.Je kunt zelf bepalen hoeveel CO2 toegevoegd wordt door aan het naaldventiel te draaien. Een CO2 meter helpt je de juiste hoeveelheid in te stellen. Via slangen loopt de CO2 naar een diffusor, die verdeeld het in minuscule belletjes. De stroming van je aquarium filter zal de CO2 door je bak verspreiden. Je kunt er eventueel voor kiezen om je CO2 installatie met een tijdschakelaar te regelen.Naast het toevoegen van CO2 met een CO2 set voor je aquarium zijn er ook andere manieren:

Vloeibare CO2 toevoegen

Een goedkoper alternatief voor een CO2 set is het toevoegen van vloeibare CO2. Er zijn flesjes te koop met vloeibare CO2, die kun je zelf dagelijks toevoegen aan je aquariumwater. Het doseren van vloeibare CO2 is wel wat lastiger. Wil je vloeibare CO2 toevoegen dan kun je dat bijvoorbeeld doen met Easy-Life EasyCarbo.

Bio CO2 of DIY CO2 voor je aquarium

Wil je zo goedkoop mogelijk uit zijn? Dan kun je ook proberen om zelf CO2 toe te voegen aan je aquarium met de gist methode. Deze methode wordt ook wel Bio CO2 genoemd. Dit is een echte DIY methode waarmee je CO2 kunt maken door gist en suiker te mengen. De gistbacteriën eten het suikerwater, waarbij koolstofdioxide ontstaat.Heb je veel tijd en geduld, dan kun je de Bio CO2 methode proberen, maar het is niet heel praktisch. Er wordt geen constante hoeveelheid CO2 afgegeven, daardoor is het eigenlijk geen goed alternatief voor het gebruik van een CO2 set in je aquarium. De schommelingen in voedingsstoffen, die hierdoor ontstaan, doen de balans in je aquarium geen goed.

CO2 tabletten aquarium

Een andere optie is het toevoegen van CO2 tabletten aan je aquarium. Deze tabletten lossen op in je aquariumwater, waarna het filter de voedingsstoffen verder door het aquarium zal verspreiden. Je aquariumplanten hebben overdag CO2 nodig, ’s nachts maken ze het zelf en geven dit af. Geef daarom de CO2 tabletten ’s ochtends.Omdat je deze tabletten zeer regelmatig en in behoorlijke hoeveelheden moet toevoegen om een positief effect te bereiken, is dit geen oplossing voor een groot aquarium. Het kan je helpen om tijdelijk de CO2 waarden een boost te geven, of een klein aquarium van CO2 te voorzien. Voor een groter aquarium en stabiele balans is een CO2 set nog steeds de beste investering.

Aquarium zonder CO2?

Vraag je jezelf af of CO2 toevoegen in je aquarium wel echt nodig is? Als je heel weinig of hele makkelijke planten hebt, is CO2 toevoegen niet noodzakelijk. Toch zullen je planten gezonder zijn en beter groeien als je ze wel CO2 geeft.Sommige plantensoorten, zoals de Anubias, Cabomba en Echinodorus Bleheri, kunnen ook groeien zonder CO2. Toch zien we in aquaria waar geen CO2 toegevoegd wordt vaker een algenprobleem ontstaan. Dit wijst over het algemeen op een gebrek aan voeding en dus ook CO2.Aquarium zonder CO2

Het beste CO2 systeem voor jouw aquarium?

Er zijn zeer veel verschillende CO2 sets voor je aquarium leverbaar. Welke je kiest, is helemaal afhankelijk van je wensen en budget. Wil je een CO2 set voor je aquarium kopen, dan is het aan te raden je eerst goed te verdiepen in de voor- en nadelen van de verschillende systemen.Er zijn bijvoorbeeld verschillende manieren om CO2 op te laten lossen in je aquariumwater:

CO2 ladder

Een goedkope manier om de CO2 op te laten lossen, is met behulp van een CO2 ladder. Bij dit systeem rollen de CO2 bellen naar boven, waarbij ze langzaam oplossen. Je ziet de ladder goed zitten in je aquarium, dat is niet altijd even mooi.

CO2 atomizer

Een CO2 atomizer is een goede oplossing, die je bijna onzichtbaar in je aquarium kunt integreren. De atomizer werkt met een bruissteen, deze kun je in de slang van de filteruitstroom plaatsen. Het water wat door je filter gaat, neemt meteen de CO2 belletjes mee, waardoor het goed verdeeld wordt. De CO2 atomizer is relatief goedkoop, maar heeft wel een paar nadelen. Je kunt de belletjes als hinderlijk ervaren in je aquarium. Er is een vrij hoge druk nodig om dit systeem goed te laten werken en je kun niet goed zien wanneer de set gereinigd moet worden.

CO2 reactor

Met een CO2 reactor kun je CO2 op een effectieve manier oplossen in het water. Je plaatst de CO2 reactor na het filter, waardoor het water de CO2 meeneemt en mooi verdeeld in je bak. Een CO2 reactor is een goedkope oplossing die je netjes uit het zicht kunt installeren.

CO2 diffusor

Een CO2 diffusor is een goede oplossing voor het toevoegen van CO2 aan je aquariumwater. De kleine belletjes die de diffusor maakt zijn gemakkelijk in het water oplosbaar. Met een CO2 diffusor kun je eenvoudig zien hoeveel CO2 er wordt toegevoegd. Je ziet de diffusor goed zitten in het aquarium, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Er zijn zeer decoratieve diffusors te koop.

CO2 bemesting voor je aquarium

CO2 bemesting is onmisbaar voor je aquariumplanten. Het is de belangrijkste voedingsstof die ze nodig hebben voor de fotosynthese. Maar hoe weet je of er voldoende CO2 is toegevoegd aan je aquariumwater? Een CO2 bellenteller kan je helpen bij te houden hoeveel CO2 er aan het water is toegevoegd. Deze teller bevestig je aan de buitenkant van je aquarium en houdt het aantal bellen per seconde bij. Kijk zelf goed naar je aquariumplanten, groeien ze goed of kan het nog beter? Zo bepaal je of er meer of minder CO2 moet worden toegevoegd.Een ander handig instrument om je CO2 bemesting in de gaten te houden, is de CO2 drop checker. Dit instrument laat met kleuren zien of de CO2 waarde in je aquarium voldoende is. Je ziet aan de kleur op de indicator of je meer of minder CO2 moet toevoegen aan het water. Voor de betrouwbaarheid van de CO2 drop checker is het belangrijk dat hij op de juiste plek wordt geïnstalleerd, anders zullen de meetwaarden afwijken.Voeg jij al CO2 toe aan je aquarium? Zo ja, welke CO2 set gebruik je en heb je al de perfecte afstelling gevonden? Deel je ervaringen in de reacties hieronder. Ook als je vragen hebt over het gebruik van CO2 in je aquarium kun je die hieronder kwijt, ik help je graag verder.
Reactie plaatsen