Draadalg

Draadalgen in je aquarium zijn erg vervelend. Ze wikkelen zich overal omheen en ontsieren je hele bak met hun lange, zachte, donkergroene slierten. Vaak zie je draadalgen zich hechten aan planten en decoratiemateriaal. Draadalg met de hand verwijderen is onbegonnen werk. Ze komen net zo snel weer terug.

Vaak ontstaat draadalg bij een te laag CO2 gehalte en een gebrek aan plantenvoeding. Je kunt het ook eenvoudig meekrijgen uit een ander aquarium, bijvoorbeeld wanneer je een plant krijgt van een andere aquariumliefhebber.

Draadalgen bestrijden doe je door eerst het grootste deel weg te halen met behulp van een stokje. Voor het verwijderen van draadalgen neem je bijvoorbeeld een satéprikker en rolt hier de lange draden omheen. Zodra je de meeste draden weg hebt gehaald, kun je beginnen met het toevoegen van CO2. Dit is meestal de missende factor in een aquarium met draadalgen. Elk aquarium heeft een andere behoefte aan CO2. Dit is afhankelijk van het aantal en soort planten. Hoe meer planten, hoe meer CO2 je over het algemeen moet toevoegen. Let op dat je watercirculatie in orde is, want anders kan de CO2 zich nog niet door het hele aquarium verspreiden.

Dit geldt uiteraard ook voor het toevoegen van voedingsstoffen, want ook dit moet in balans blijven. Voeg voldoende voedingsstoffen toe voor je planten om goed te kunnen groeien. Draadalgen houden van veel licht. Breng daarom de tijdsduur van de verlichting terug, zodat de algen niet meer goed kunnen groeien en afsterven.

Reactie plaatsen