De kardinaal tetra, een spectaculaire aanwinst in je aquarium

De kardinaal tetra is een prachtige, tropische zoetwatervis die graag in een school zwemt. Een groepje van deze felgekleurde visjes in je aquarium is werkelijk spectaculair om te zien. Ze kunnen tot wel 10 jaar oud worden en zijn niet heel moeilijk om te houden. Niet voor niets zijn het populaire visjes, die we in menig aquarium in Nederland terugzien.

Het verschil tussen de mannetjes en vrouwtjes is bij de kardinaal tetra moeilijk te zien. Het enige verschil is de buik van het vrouwtje, die heeft een wat rondere vorm. Maar dit hoeft geen probleem te zijn, want kweken is lastig met deze soort.

Let er wel op dat deze vissen erg gevoelig zijn voor witte stip en veranderingen in de watersamenstelling. Zorg dus dat de waterkwaliteit goed op orde blijft, dan heb je lang plezier van deze schitterende visjes.

Verschil neon tetra en kardinaal tetra

Het verschil tussen de neon tetra en de kardinaal tetra zit vooral in de rode band die over hun lijf loopt. Bij de neon tetra loopt deze tot ongeveer de helft van zijn lijf. De kardinaal tetra is te herkennen aan de rode band die helemaal doorloopt, over het hele lichaam. Deze opvallende streep maakt dat de kardinaal tetra nog opvallender is in je aquarium. Daarom kiezen veel aquariumliefhebbers voor de kardinaal tetra in hun bak.

Op het eerste gezicht lijken de neon tetra en de kardinaal tetra veel op elkaar. Ze worden bij aankoop nog wel eens verwisseld. Toch zijn het twee verschillende vissen. Beide soorten zijn erg populair in gezelschapsaquaria. Wil je gaan kweken? Kies dan voor de neon tetra. De kardinaal tetra plant zich heel moeilijk voort, al is deze vis wel makkelijker te houden dan de neon tetra.

Je kunt de neon tetra en de kardinaal tetra wel samen in één bak houden, maar verwacht niet dat ze samen in een groep gaan zwemmen.

neon tetra of kardinaal tetra

Hoeveel kardinaaltetra’s in aquarium?

Zet een kardinaal tetra in ieder geval als groep in je aquarium. Het zijn echt scholenvissen, die zich fijn voelen als er voldoende soortgenoten zijn. In de natuurlijk leven deze visjes in groepen van meer dan duizend bij elkaar. Zorg dus dat je groepje niet te klein is.
Zet je hem in zijn eentje in de bak, dan zal hij zich verstoppen. Ervan overtuigd dat er rovers op de loer liggen. Zet ze daarom met zeker 10 tot 15 stuks in je aquarium.

Kardinaaltetra’s kunnen tot zo’n 5 centimeter lang worden. Wil je een schooltje van 15 stuks? Dan heb je al snel een aquarium nodig van 100 liter.

Welke vissen bij kardinaal tetra?

Kardinaal tetra’s zijn vredelievende visjes, die het prima doen in een gezelschapsaquarium. Pas op met vissen groter dan 12 centimeter, zoals maanvissen en discusvissen, die kunnen deze kleine visjes als prooi zien.

Ondanks dat kardinaal tetra’s scholenvissen zijn, zullen ze niet altijd in een school zwemmen. Zeker als ze zich veilig voelen, zullen ze los van elkaar door de bak bewegen. Soms vormen ze een groepje, om daarna weer hun eigen weg te gaan.

Zolang er geen gevaar dreigt zien ze de noodzaak er niet van in een school te vormen. Vind je het leuk om dit scholingsgedrag te zien in je bak? Dan kun je er een zwaarddrager of congozalm bij zetten. Deze grotere vissen zullen de kleintjes geen kwaad doen, maar de kardinaal tetra’s zullen eerder een schooltje vormen als zo’n grotere vis in de buurt komt.

kardinaal tetra's

Kardinaal tetra’s houden, zo doe je het goed

Geef je kardinaal tetra’s de ruimte. Het zijn echte banen zwemmers. Als ze met de hele groep willen zwemmen hebben ze een bak van minimaal 80 centimeter nodig. Zoals hun natuurlijke leefgebied al doet vermoeden, houden deze tropische visjes van een watertemperatuur tussen de 23 en 29 graden.

Tip: Gebruik een donkere bodembedekking, dan komen de kleuren van de kardinaal tetra nog mooier uit!

Ze hebben open stukken nodig om te kunnen zwemmen, maar houden ook van beschutting. Dit los je goed op door aquariumplanten af te wisselen met drijfplanten. Kardinaal tetra’s houden namelijk niet van fel licht. Ze vinden het wel fijn om tussen planten, hout en stenen door te zwemmen, op zoek naar eten. Daarnaast helpen de planten je de waterkwaliteit op pijl te houden.

De grootste uitdaging bij het houden van kardinaal tetra’s zijn de waterwaardes. Deze moeten scherp in de gaten gehouden worden. Deze visjes kunnen een pH waarde tussen de 5 en 8 hebben, maar voelen zich het fijnste als je de pH tussen de 5 en 6,5 weet te houden. Ze kunnen niet goed tegen schommelingen in de waterwaardes. Ook hebben ze zacht water nodig, van maximaal 8 DH.

Net als alle vissen is een afwisselend menu ook voor je kardinaal tetra’s het beste. Het zijn makkelijke eters. Ze zullen alles eten wat beweegt en in hun bek past. Dit kunnen beestjes zijn, maar ook algen. Wissel lekker af met vlokvoer, granulaat, diepvriesvoer en klein levend voer.

kardinaal tetra

Kardinaaltetra stroming in aquarium?

Kardinaaltetra houden van wat stroming in het aquarium, al is het minimaal. Ze houden zich voornamelijk op in de middelste waterlaag. Zorg dat het water hier in beweging is.
Hun natuurlijke leefomgeving is de Amazonegebied, waar ze in rivieren terug te vinden zijn. Deze rivieren bevatten een lichte tot soms zeer sterke stroming. Ze kunnen dus best tegen een stootje.

Kardinaal tetra verliest kleur, hoe komt dat?

Als je kardinaal tetra zijn kleur verliest, is de kans groot dat hij ziek is. Tekenen van ziekte zijn bij deze vissen een doffe, niet mooi kleurende huid en een afwijkend zwempatroon. Vooral parasieten, zoals witte stip, kunnen zich gemakkelijk verspreiden binnen een school.

Zie je symptomen van ziekte bij een vis? Vang deze dan zo snel mogelijk uit. Zet de zieke vis in een aparte bak en hou hem goed in de gaten. Let ook op de andere vissen. Zijn ze misschien al besmet?

Goedkoop kardinaaltetra kopen?

Kardinaaltetra’s zijn vrij goedkoop. Je kunt ze kopen bij de dierenspeciaalzaak en zelfs bij de Hornbach. Koop in ieder geval een groep van, bij voorkeur zo’n 15 stuks. Dan komen ze pas echt mooi tot hun recht. Kies vooral de actieve en felgekleurde exemplaren uit.

Zoals gezegd, ziekten kunnen zich snel in een school verspreiden. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Bij felgekleurde en actieve kardinaal tetra’s is de kans klein dat ze ziek zijn. Zo begin je in ieder geval goed.
Let op de rode streep. Het gebeurt nog weleens dat je denkt kardinaaltetra’s gekocht te hebben en thuiskomt met neon tetra’s, of andersom.

Problemen met de kardinaal tetra’s in je aquarium?

Soms loopt het niet zoals je had verwacht. Loop je tegen problemen aan met de kardinaal tetra’s in je aquarium? Twijfel je of deze visjes geschikt zijn voor in je bak en samengaan met de bewoners die je al hebt? Stel je vraag gerust hieronder in de reacties, ik help je graag verder.

on De kardinaal tetra, een spectaculaire aanwinst in je aquarium

    Chris Zweistra
    12 June 2021

    Goedenavond,
    Ik heb een bak van 100x40x45.
    Ben van plan om 15 kardinaal terras te kopen en 10 witte rosaceus en 15 rode garnaaltjes.
    Is dat een goede keus?
    Groet Chris.

    0
    0
      Steve
      11 April 2023

      zeer goede keus (y)

      0
      0

Laat een reactie achter

Jouw email adres zal niet zichtbaar zijn
Jouw email adres zal niet zichtbaar zijn

Deel deze post

Gerelateerde artikelen

Heb jij hem al?


Nu tijdelijke actieprijs 30% korting!

Ooit last gehad van slakken, wormpjes, bloedzuigers of één van de andere 28 plaagdieren?

Met Hét Handboek: ''De Plaagdieren van het Zoetwateraquarium'' ben jij optimaal voorbereid op alle 29 zoetwater plaagdieren. Je leert ze te herkennen, te bestrijden en eens en altijd te voorkomen!

Nieuw: Gratis checklist Zoetwater plaagdieren

Download nu GRATIS dit
e-book over plaagdieren in het zoetwater aquarium