Een groot of een klein aquarium, wat is makkelijker?

Groot of klein aquarium makkelijker

Als beginnend aquariumhouder zul je misschien overwegen om als eerste aquarium een kleine bak aan te schaffen. Een klein aquarium lijkt makkelijker, maar is dit ook echt zo?
Als beginner kun je jezelf flink vergissen. Een klein aquarium kan je behoorlijk veel frustraties opleveren.

Grote aquariums zijn namelijk makkelijker en stabieler als het gaat om de waterwaardes. Doordat er veel meer water in een groot aquarium gaat zal het langer duren voor de waterwaardes worden aangetast, de schommelingen zijn kleiner, waardoor je makkelijker bij kunt sturen wanneer dat nodig is.

Natuurlijk zul je in een groot aquarium meer tijd kwijt zijn met schoonmaken en ander onderhoud, omdat het oppervlak groter is. Een waterwissel kost daardoor wat meer tijd dan bij een klein aquarium.

Groot of klein aquarium makkelijker

Klein aquarium makkelijk?

Een klein aquarium blijkt in de praktijk niet makkelijker om te houden dan een groot aquarium. Dan zijn er ook nog nano aquariums. Geweldig leuk om te zien, maar zeker niet geschikt voor beginners. Een nano aquarium heeft een inhoud van maximaal 30 liter water. Om deze bak goed in balans te brengen en houden is flink wat ervaring nodig. In een klein aquarium zul je al snel te veel vissen hebben, waardoor het water nog sneller vervuilt en de waterwaardes uit balans raken.

Een groot aquarium heeft over het algemeen zelfs minder onderhoud nodig dan een klein aquarium. In een groot aquarium heb je voldoende water en ruimte voor aquariumplanten. Combineer je dit met een beperkt aantal vissen, dan kun je een mooi en stabiel aquarium neerzetten.

Een stabiel aquarium voorkomt algen en andere frustrerende problemen. Daarom kun je beter kiezen voor een bak van 300 liter dan voor eentje van 30 liter. Grote kans dat je hier minder problemen mee ervaart, waardoor de hobby veel leuker wordt.

Voor welke maat aquarium heb jij gekozen en hoe bevalt dit? Laat je reactie hieronder achter.

on Een groot of een klein aquarium, wat is makkelijker?

    Beau
    10 March 2022

    ik heb voor het eerst een aquarium, eerst zou ik gaan voor een 80 liter. Maar ik ben toch voor een 130 liter gegaan. Bedankt voor u informatie. Wat voor soort vissen zou ik hier in kunnen plaatsen? Ik dacht zelf aan een kardinaal tetra. Ongeveer 15 visjes. Of zou ik er misschien wat meer doen?

    0
    0

Laat een reactie achter

Jouw email adres zal niet zichtbaar zijn
Jouw email adres zal niet zichtbaar zijn

Deel deze post

Gerelateerde artikelen

Ben Jij Die Slakken Ook Zo Zat?..

In Dit GRATIS E-book Over Slakken Leer Jij:

Slakken Herkennen, Bestrijden En Definitief Te Voorkomen!

Video afspelen

Ben Jij Slakken Ook Zo Zat?..

In Dit GRATIS E-book Over Slakken Leer Jij:

Slakken Herkennen, Bestrijden En Definitief Te Voorkomen!

Video afspelen