Help! Het aquariumwater wordt groen, wat nu?
23 juli 2021 
in Algen
2 min. leestijd

Help! Het aquariumwater wordt groen, wat nu?

Opeens is je aquariumwater groen, wat nu? Groen water in je aquarium wordt meestal veroorzaakt door de groen water alg, ook wel zweefalg genoemd. Het lijkt wel alsof je hele bak opeens een groene waas heeft gekregen. Het water is troebel en er zweven miljoenen eencellige algen. Geen fraai gezicht.

Groen aquariumwater zien we vaak bij gezelschap aquaria die net zijn opgestart. De waterwaarden zijn nog niet in balans en algen hebben meer kans om hun slag te slaan. Groen water in je aquarium is niet leuk, maar gelukkig wel op te lossen.

Natuurlijk wil je snel van je groene water af. Hiervoor kun je grijpen naar allerlei middeltjes, maar het is vooral zaak om de balans in je bak goed te krijgen. Wil je een blijvende oplossing? Ga dan voor de volgende stappen:

• Ververs eerst de helft van het aquariumwater;
• Schroef de aquariumverlichting terug tot maximaal 8 uur per dag;
• Zet meer snelgroeiende aquariumplanten in je bak;
• Zorg voor voldoende aquariumplanten voeding, zodat ze goed groeien.

Deze factoren zorgen ervoor dat er een natuurlijke balans in je aquarium ontstaat en algen geen kans krijgen om je bak over te nemen.

groen aquariumwater

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het fijn om te weten hoe groen aquariumwater ontstaat. Meestal is te veel belichting of direct zonlicht in je bak de boosdoener. In de basis ligt de oorzaak bij een ernstige verstoring van het biologisch evenwicht.

Groen aquariumwater kan veroorzaakt worden door:
• Te veel of te lang de aquariumverlichting aan laten staan.
• Direct zonlicht in je aquarium, zoek de beste plek voor je aquarium.
• Vervuiling in je aquarium door dode vissen, rottende planten of voer dat de bodem vervuilt.
• Te weinig CO2, waardoor je planten niet goed kunnen groeien, maar algen wel.

Heb jij weleens groen aquariumwater gehad? Weet je waardoor het ontstaan is en wat heb jij er tegen gedaan? Laat je reactie hieronder achter.

Over de schrijver
Reactie plaatsen