Goudvissen in een aquarium, hieraan moet je bak voldoen

Goudvissen in aquarium

Goudvissen worden vaak gezien als makkelijke gasten in het aquarium, maar ook deze vissen stellen hun eigen eisen. Door gebrek aan kennis gaat het houden van goudvissen vaak mis. Denk maar aan de vele goudvissen die hun korte leven in een vissenkom moeten doorbrengen. Door je goudvis de juiste leefomgeving te bieden zal hij langer leven en zijn natuurlijke gedrag laten zien.

Goudvissen worden geregeld in een vijver gehouden, maar ook in een aquarium komen ze prachtig tot hun recht. Zeker als je rekening houdt met hun wensen, bij het inrichten van je bak.
Welke eisen en wensen hebben goudvissen als het om hun leefomgeving gaat? In deze blog lees je waar je bak aan moet voldoen om je goudvissen een lang en gelukkig leven te bieden.

Afmetingen aquarium goudvissen

Als je goudvissen wilt houden begint je avontuur bij het kiezen van een aquarium. Welke afmetingen heb je nodig? Goudvisjes koop je klein, maar een normale goudvis kan gemiddeld wel 40 centimeter lang worden. Deze kunnen dan ook het beste in een vijver gehouden worden. Of je moet heel veel ruimte hebben voor een flink aquarium. De kweekvarianten worden een stuk minder groot. Je zult zien dat een goudvis in een klein aquarium kleiner zal blijven dan een vis die alle ruimte heeft, maar dit is geen reden om een kleinere bak te kiezen. Geef je vissen de ruimte!

Voor sier goudvissen moet je al snel denken aan een aquarium van minimaal een meter lang. Goudvissen leven graag in groepen, zet er dus een aantal bij elkaar. Hoe meer vissen, hoe meer ruimte ze nodig hebben. Hou voor één goudvis minimaal 80 liter aan en voor elke volgende zeker 40 liter extra.

Goudvissen zijn grote vervuilers. Hoe minder ruimte ze hebben, hoe sneller je bak vies zal worden. Regelmatig water verversen is daarom nodig. Heb je hier niet voldoende tijd voor? Kies dan een grotere bak, zodat de waterkwaliteit niet te snel achteruit gaat. Een goed aquariumfilter is zeker geen overbodige luxe.

Aquarium voor goudvissen

Geschikte bodembedekking en decoratie voor goudvissen

Goudvissen houden ervan om lekker te woelen in de bodem. Ze kunnen echt een puinhoop maken van je bak. Dit is natuurlijk geen reden om er niets in te zetten, maar het is wel handig om goed na te denken over de decoratie die je gebruikt. Geschikte bodembedekking is hierbij de eerste stap. Scherp grind is geen optie. Je vissen zullen zich hiermee beschadigen, met allerlei vervelende gevolgen.
Gebruik liever afgeronde kiezelsteentjes van zo’n 3 tot 8 millimeter.

Ook voor de decoratie geldt, kies geschikte items voor goudvissen. Let er goed op dat er geen scherpe randen aan zitten en dat ze stabiel staan. Je wilt niet dat er decoratie omvalt als je vissen lekker in de bodem aan het woelen zijn.

Geschikte planten voor goudvissen

Veel goudvissen eigenaren zijn wat huiverig voor planten in hun aquarium, omdat de vissen ze ‘uitgraven’ wanneer ze door de bodem woelen. Of ze worden simpelweg opgegeten. Dit kan inderdaad lastig zijn, maar het is geen reden om daarom alle aquariumplanten uit je bak te weren. Ook goudvissen hebben planten nodig om een natuurlijke leefomgeving te ervaren.

Waterplanten zijn daarnaast onmisbaar voor een stabiel aquarium. In de kringloop in je aquarium vormen planten een belangrijke schakel. Goudvissen scheiden ammonium en nitraat uit, dit wordt door de planten weer opgenomen en omgezet in veilige stoffen én zuurstof.

Planten in het aquarium bieden je goudvissen ook de mogelijkheid om te schuilen, waardoor stress wordt verminderd. Door de lagere temperaturen in een goudvis aquarium komen veel aquariumhouders niet verder dan planten zoals waterpest. Maar er zijn nog genoeg andere planten die het prima doen.

Planten voor goudvissen

Een paar voorbeelden?
Javavaren is een zeer geschikte plant voor je goudvissen aquarium. Zeker als jouw bak rond de 20 graden is. Javavaren maak je vast op decoratiemateriaal, zoals hout of steen. Hierdoor heb je geen last van woelende vissen die je varen ontwortelen op de bodem. Goudvissen houden niet van de stugge bladeren en smaak van de Javavaren en laten hem met rust.
Penningkruid is nog zo’n leuke plant die het goed doet in combinatie met goudvissen. Over het algemeen laten ze deze plant met rust.
Chinese klimop kun je ook prima in een aquarium met goudvissen zetten. Deze plant groeit snel in dichte bosjes. Zelfs als je goudvissen ervan eten groeit hij over het algemeen sneller, waardoor hij er geen last van heeft.

Verwarming en filter voor je goudvissen

Qua techniek zul je jouw bak in ieder geval moeten voorzien van een goed aquariumfilter. Daarnaast is er regelmatig twijfel of een verwarming nodig is. Goudvissen zijn koud water vissen en hebben geen verwarming nodig. In een vijver zullen ze tijdens de winter ook gewoon kunnen overwinteren, als deze diep genoeg is.

Sier goudvissen zijn minder sterk en houden van wat meer warmte. Het is ideaal als je het aquariumwater op een constante temperatuur kunt houden tussen de 18 en 20 graden. Zonder verwarming is dit vrij lastig en krijg je grotere temperatuurverschillen, daar kunnen ze niet zo goed tegen. Een aquariumverwarming helpt je het water op een constante temperatuur te houden.

Heb jij nog leuke of handige tips en trucs die je toepast in je goudvissen aquarium? Laat het weten in de reacties hieronder!

on Goudvissen in een aquarium, hieraan moet je bak voldoen

Laat een reactie achter

Jouw email adres zal niet zichtbaar zijn
Jouw email adres zal niet zichtbaar zijn

Deel deze post

Gerelateerde artikelen

Ben Jij Die Slakken Ook Zo Zat?..

In Dit GRATIS E-book Over Slakken Leer Jij:

Slakken Herkennen, Bestrijden En Definitief Te Voorkomen!

Video afspelen

Ben Jij Slakken Ook Zo Zat?..

In Dit GRATIS E-book Over Slakken Leer Jij:

Slakken Herkennen, Bestrijden En Definitief Te Voorkomen!

Video afspelen