Goudvissen zijn een van de bekendste vissen voor in het aquarium. Veel kinderen krijgen als eerste huisdier een goudvis. Leuk, in zo’n kom op hun kamertje. Helaas ontbreekt het vaak aan kennis, waardoor deze visjes veel te snel dood gaan. Zonde, dat was niet nodig geweest als ze de juiste verzorging en huisvesting hadden gekregen.
Het mooiste aquarium is een bak waarin je vissen het goed naar hun zin hebben. Waarin ze kunnen groeien en hun natuurlijke gedrag kunnen laten zien. Om ze deze omgeving te bieden is het belangrijk dat je eerst de juiste kennis over goudvissen in huis hebt. Want alleen dan kun je stap voor stap je aquarium inrichten voor je goudvis en ze een fijn en diervriendelijk leven bieden.
Goudvissen worden zowel in aquaria als vijvers gehouden. Ze zijn familie van de karper, maar komen niet in het wild voor. Duizenden jaren geleden begonnen de Chinezen met het kweken van goudvissen. Nu wordt deze zoetwatervis over de hele wereld gekweekt en als huisdier gehouden. Doe je dit op de juiste manier, dan kun je heel lang van je goudvissen genieten.
- Vissenkom kopen voor je goudvis
- Vissenkom Action kopen? Doe het niet
- Vissenkom vs. Aquarium voor je goudvis
- Problemen bij het houden van goudvissen
- Goudvissen op een diervriendelijke manier houden
- Hoe oud kan een goudvis worden?
- Hoe groot wordt een goudvis?
- Goudvissen zijn groepsdieren
- Goudvissen zijn koudwatervissen
- Aquarium voor je goudvissen
- Welke bodembedekking kies je voor je goudvissen?
- Wel of geen planten in je goudvis aquarium?
- Zuurstofplanten voor je goudvissen aquarium
- Goudvis kopen, waar moet je op letten?
- Hoe zet je een goudvis in het aquarium?
- Je goudvissen voeren
- Wat eten goudvissen?
- Speciaal goudvissenvoer
- Levend voer
- Voer uit eigen keuken
- Verschillende soorten goudvissen
- De verzorging van goudvissen
- Optimale waterwaarden
- Het aquarium schoonmaken
- Filter schoonmaken
- Verzorging van je aquariumplanten
- Genieten van goudvissen in je aquarium
Vissenkom kopen?
Je koopt een vissenkom, laagje steentjes onderin, nog een waterplantje erbij en klaar is je goudvissen verblijf. Was het maar zo simpel. Ondanks de naam is een vissenkom niet geschikt voor de meeste vissen. Het is vooral een decoratief stuk en een laagdrempelige manier om een vis als huisdier te houden. Helaas niet op de meest diervriendelijke manier.
Een goudvis in een vissenkom is een mooi gezicht. De vorm van het glas vergroot de vis, waardoor je hem goed ziet. Maar hoe denk je dat het er voor je goudvis uitziet? Hij kijkt de hele dag door vervormend glas en ziet alleen wazige, schimmige dingen voorbij komen. Het is alsof je de hele dag door veel te sterke brillenglazen kijkt. Daar krijg je behoorlijk veel stress van.
En dat is niet het enige probleem. De gemiddelde vissenkom is veel te klein voor een goudvis. Er kan weinig decoratie in, waardoor je vis al snel is uitgekeken. De kans is groot dat hij zich zo gaat vervelen dat hij niet eens meer zin heeft om rond te zwemmen en stil in de kom blijft zweven.
Vissenkom Action kopen? Doe het niet
Een vissenkom is snel gehaald. Zelf bij de Action kun je voor een klein prijsje een vissenkom halen. Dat is wel heel uitnodigend, maar doe het niet. Wil je jouw goudvis een fijn en lang leven geven, kies dan voor een passend aquarium.
Goudvissen hebben zuurstof nodig, veel zuurstof, dit halen ze uit het water. Een vissenkom is bol van vorm. Daardoor is het wateroppervlak niet in verhouding met de hoeveelheid water dat eronder zit. Het water staat ook nog stil, waardoor er weinig zuurstof in het water komt. Een zuurstofplantje kan helpen, maar produceert lang niet genoeg zuurstof om je goudvis gelukkig te maken.
Goudvissen zijn echte rommelmakers. Ze wroeten in de bodem en eten veel. Zonder goed filter zal het water in je vissenkom snel vervuilen. Door de vorm is het eigenlijk niet mogelijk om een filter op de juiste manier aan te sluiten in een vissenkom. De enige andere manier om de vissenkom schoon te houden is hem regelmatig leeghalen en helemaal schoonmaken. Elke keer dat je dit doet veroorzaakt het veel stress voor je goudvis.
Vissenkom vs. Aquarium voor je goudvis
Twijfel je nog over een vissenkom of aquarium voor je goudvissen? Hier wat feiten op een rij:
• Een aquarium biedt voldoende ruimte en aansluitmogelijkheden voor een goed filter. Dit stimuleert de zuivering van het water. In een vissenkom is deze ruimte niet aanwezig.
• Een aquarium heeft een groter wateroppervlak waar zuurstof kan worden geabsorbeerd. In een vissenkom is het wateroppervlak veel kleiner. Om het zuurstofniveau nog enigszins op peil te houden zul je vaker water moeten verversen.
• In een aquarium heb je voldoende plek voor aquariumplanten. Die zorgen voor zuurstoftoevoer en bieden je goudvissen fijne schuilplekken. In een vissenkom kun je hoogstens twee, vaak slecht groeiende, planten kwijt. Aquariumplanten horen in een gezonde leefomgeving.
• Goudvissen zijn groepsdieren. In een vissenkom is te weinig ruimte voor één vis, laat staan meerdere. De ruimte zal veel te snel vervuilen. In een ruim aquarium kunnen je goudvissen fijn, samen rondzwemmen.
Problemen bij het houden van goudvissen
De meeste problemen, bij het houden van goudvissen, worden veroorzaakt door verkeerde huisvesting of verzorging. Deze problemen zijn over het algemeen vrij gemakkelijk te voorkomen. Als je er maar van weet:
Ruimtegebrek:
Een goudvis heeft ruimte nodig om te kunnen groeien. Zorg daarom dat het aquarium groot genoeg is voor je goudvis en zijn vriendjes.
Zuurstofgebrek:
Goudvissen hebben veel zuurstof nodig. In een kom is er te weinig wateroppervlak om voldoende zuurstof in het water op te laten lossen. De vissen zullen, letterlijk, naar zuurstof komen happen aan het wateroppervlak. Dit is niet gezond voor een goudvis.
Waterplanten:
Waterplanten zorgen voor een natuurlijke balans in het water. Ze nemen CO2 op en geven zuurstof af. Goed groeiende waterplanten dragen bij aan een gezonde leefomgeving voor je goudvissen.
Waterkwaliteit:
De waterkwaliteit is van grote invloed op de gezondheid van je goudvis. Zeker in kleine aquaria zullen de waterwaarden snel achteruit gaan door vervuiling. Denk hierbij aan uitwerpselen en een teveel aan voedsel, dat oplost in het water. De waarden van gevaarlijke stoffen, zoals nitriet, kunnen snel stijgen. Dat is dodelijk voor je vissen.
Te veel voeren:
Een goudvis kun je makkelijk overvoeren en dat gebeurt ook regelmatig. Kinderen vinden het geweldig om, meerdere keren per dag, voer in de bak te gooien. Goudvissen eten graag en veel, als ze de kans krijgen. Maar overvoeren is een belangrijke doodsoorzaak. Geef liever kleine beetjes voer tegelijk. Eten je vissen het niet binnen 5 minuten op, dan haal je het overige uit de bak. Zo voorkom je dat het aquariumwater vervuilt en er teveel nitraat in het water komt.
Goudvissen op een diervriendelijke manier houden
Zoals je ziet veroorzaakt een goudvis in een vissenkom veel dierenleed. Dat wil je natuurlijk niet. Het is veel leuker om je goudvis een mooi aquarium te bieden, waarin hij zich op zijn gemak voelt, gezond kan groeien en vrij kan bewegen.
Uit de manier waarop veel goudvissen worden gehouden, blijkt dat het regelmatig aan kennis ontbreekt. Belangrijke kennis die je nodig hebt om goed voor je goudvis te zorgen.
Hoe oud wordt een goudvis?
Een gezonde goudvis wordt tussen de 18 en 25 jaar oud. Er is zelfs een goudvis bekend die de bijzondere leeftijd van 49 jaar heeft bereikt!
Helaas worden goudvissen in Nederland niet zo oud, hooguit een paar maanden of met een beetje geluk een paar jaar. Hierbij speelt de verzorging en de leefomgeving een belangrijke rol.
In een vissenkom halen ze gemiddeld maar een half jaar. Worden goudvissen gehouden in een ruim aquarium of vijver van goede kwaliteit en krijgen ze de juiste verzorging, dan kunnen ze zomaar 20 jaar oud worden!
Hoe groot wordt een goudvis?
Als je de goudvis koopt, is het een leuk klein beestje. Dan verwacht je niet dat hij kan uitgroeien tot een vis van 30 tot 50 centimeter. Nu snap je meteen dat een goudvis niet past in een vissenkom. Helaas wordt er veel verkeerde informatie gegeven bij het verkopen van goudvissen.
Zo wordt er bij sommige verkooppunten een bassin breedte van 80 centimeter aangeraden. Een volwassen goudvis kan hierin net rondzwemmen, in zijn eentje. Voor elke goudvis zou je minimaal 50 liter water moeten rekenen, dan weet je meteen hoe groot je aquarium minimaal moet zijn.
Het is helaas niet waar dat goudvissen zich aanpassen aan de afmetingen van hun kom. Aan de buitenkant lijkt het misschien zo. Goudvissen in een klein aquarium zullen lang niet zo groot worden als hun soortgenoten, die wel de ruimte krijgen. Aan de buitenkant stoppen ze met groeien als hun ruimte beperkt is, maar hun ingewanden groeien door. Daardoor sterft de goudvis uiteindelijk. Een goede reden dus om je goudvissen de ruimte te geven die ze nodig hebben.
Goudvissen zijn groepsdieren
Eén enkele goudvis in een kom, het komt vaak voor. En dat terwijl goudvissen groepsdieren zijn. Ze leven graag samen met meerdere soortgenoten. Het zijn sociale dieren die de aanwezigheid van soortgenoten erg waarderen. Eenzaamheid is ook een reden waardoor een goudvis in zijn eentje sneller zal overlijden dan wanneer hij met soortgenoten samen leeft.
Hoe meer vissen je bij elkaar wilt zetten, hoe groter je aquarium moet zijn. Zoals gezegd, reken zeker 50 liter water per vis. Om een groep te vormen is het mooi om minimaal 3 goudvissen bij elkaar te zetten.
Goudvissen zijn koudwatervissen
Goudvissen zijn koudwatervissen en houden van aquariumwater met een temperatuur tussen de 10 en 22 graden. Dit geldt voor de meeste goudvissen, alleen bepaalde sluierstaarten houden van warmer water. Je kunt goudvissen dus prima houden in een aquarium op kamertemperatuur, zonder verwarming.
Goudvissen zijn koudbloedig. Dat betekent dat ze hun eigen temperatuur niet kunnen regelen. Ze nemen de temperatuur van het water aan. Probeer daarom plotselinge temperatuursveranderingen in het water te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het verversen van water of de zon die het aquariumwater opwarmt.
Aquarium voor je goudvissen
Als je bij een aquarium denkt aan een prachtige, vredige bak vol planten, dan zul je even moeten omschakelen als het gaat om een goudvissen aquarium. Een goudvissen aquarium is niet te vergelijken met een tropisch aquarium. Niet alleen leven goudvissen in koeler water, je haalt ook een paar onderwater bulldozers in huis.
Je zult je aquarium moeten aanpassen op hun gedrag en ze vinden niets leuker dan planten ontwortelen en opeten. Daarnaast zijn het echte vervuilers. Ze produceren veel meer afvalstoffen dan de meeste vissen. Dat is ook iets waar je rekening mee moet houden. Je zult deze afvalstoffen ook weer moeten verwijderen. Zorg er dus voor dat de materialen in je bak makkelijk schoon te maken zijn.
Omdat je goudvissen flink kunnen groeien, zal het aquarium groot genoeg moeten zijn. Het zijn goede zwemmers die graag bewegen, ze hebben de ruimte nodig. Ga daarom uit van een bak met een minimale lengte van 100 centimeter. Al kunnen goudvissen zelfs daarin niet hun maximale lengte bereiken.
Welke bodembedekking kies je voor je goudvissen?
Goudvissen vinden het heerlijk om in de bodem te wroeten. Een voedingsbodem voor je planten is daarom niet handig. Je met zorg ingerichte bak wordt al snel omgewoeld door je goudvissen. Ze trekken met gemak je planten uit de grond. Een aquarium zonder grond is ook makkelijker schoon te maken. Een voordeel bij vissen die zoveel vervuilen.
Toch wil je de goudvissen hun dagbesteding niet ontnemen. Door iets op de bodem van je bak te leggen kunnen ze nog steeds lekker woelen. Kies je voor fijn grind, dan kunnen ze hun gang gaan zonder je hele bak overhoop te halen. Het grind zakt snel weer terug naar de bodem, waardoor je bak netjes blijft. Let er wel op dat het grind niet scherp is, anders kunnen ze zich verwonden.
Houd goed in de gaten dat er geen resten voedsel en planten op de bodem van je bak blijven liggen. Als dit materiaal gaat rotten kun je ammoniakpieken verwachten en dat wil je niet.
Wel of geen planten in je goudvis aquarium?
Heb je net je bak mooi aangeplant, drijven je planten opeens aan de oppervlakte. Dat is behoorlijk frustrerend. Zeker als je met zorg geselecteerd aquariumplanten ook nog compleet worden opgegeten.
Je kunt je aquarium inrichten zonder planten. Er is genoeg decoratiemateriaal zoals, kienhout en mooi gevormde stenen. Wil je toch planten in je aquarium, dan moet je creatief zijn. Neem bijvoorbeeld Javavaren en zet dit vast aan een steen of stuk hout. Zet planten in vaasjes of potjes, kies voor drijfplanten of zet ze vast met zuignapjes aan de ruit. Zo voorkom je dat je goudvissen de planten loswroeten.
Planten, zoals de Javavaren, vinden ze niet lekker en ze zullen er niet van eten. Andere planten die ze met rust laten zijn Anubias varianten, Javamos, Cryptocoryne, Vallisneria en Hygrophila. Eendenkroos en waterpest vinden ze wel een lekkere snack, maar door de sneller groei zul je niet merken dat ervan gegeten wordt.
Zuurstofplanten voor je goudvissen aquarium
Goudvissen hebben veel zuurstof nodig. Speciale zuurstofplanten kunnen hierbij helpen. Bijkomend voordeel is dat deze planten helpen om het water schoon en helder te houden. Ook helpen ze je effectief bij het bestrijden van algen.
Waterpest is een van de bekendste zuurstofplanten in vijvers en aquaria. Ze groeien snel en produceren zeer veel zuurstof. Ze zijn makkelijk te onderhouden en hebben naast een regelmatige snoei weinig nodig. Glanzend fonteinkruid is een prachtige zuurstofplant die niet zal misstaan in je aquarium. Naast zuurstof produceren maakt hij je bak zichtbaar mooier.
Hoornblad is een explosief groeiende plant. Voordeel hiervan is dat hij geen voedingsstoffen overlaat voor algen. Daarnaast is het een goede producent van zuurstof. Aarvederkruid is een geweldige plant om in te zetten tegen lastige algen. Ook deze plant groeit enorm snel. Snoei heb regelmatig om te voorkomen dat hij je bak overneemt. Aarvederkruid heeft wortels waarmee hij op de bodem vast staat. Bescherm de plant tegen je woelende goudvissen en je zult er lang plezier van hebben.
Goudvis kopen, waar moet je op letten?
Je hebt een aquarium gekozen en ingericht. Na het inrichten van je aquarium heb je de bak drie weken rust gegeven. Je hebt het water getest en het is klaar om je vissen een goed thuis te bieden.
Dan wordt het nu tijd om je goudvissen te gaan kopen. Je hoeft voor het kopen van een goudvis niet naar een speciaalzaak. Bij een gemiddelde bouwmarkt of tuincentrum kun je ook goudvissen kopen. Toch is het slim om goed naar de vissen te kijken voor je ze koopt. Waar moet je precies op letten als je een goudvis koopt?
1. Gezonde en sterke goudvissen komen van goede kwekers. De meeste speciaalzaken doen alleen zaken met hoog aangeschreven kwekers, zodat ze zeker weten dat de vissen gezond zijn. Bij een speciaalzaak vind je veel verschillende soorten vissen en weten ze er meer vanaf. Je kunt hier meteen al je vragen kwijt en passend advies verwachten.
2. Kijk goed hoe de vissen gehouden worden. Zwemmen ze in schoon water? Of is het water troebel en vol algen? Stinkt het water? Aan de manier waarop de vissen verzorgt worden kun je veel opmaken over hoe gezond ze zullen zijn. Bij enige twijfel kun je beter je goudvis ergens anders kopen.
3. Bekijk de vis goed. Ziet hij er gezond uit, missen er geen schubben, zitten er gaten in zijn vinnen of andere beschadigingen? Een gezwollen buik, openstaande schubben, witte vlekken, een kromme rug en zweren kunnen tekenen zijn dat de vis ziek is. Neem hem niet mee. Ook de andere vissen in dezelfde bak kunnen hiermee geïnfecteerd zijn.
4. Hoe gedraagt de vis zich? Een gezonde vis is mooi helder van kleur en zal levendig en nieuwsgierig zijn. De vinnen zijn mooi uitgestoken, vooral bij sluierstaarten is dit iets om op te letten.
Hoe zet je een goudvis in het aquarium
Je hebt je goudvissen uitgekozen en mee naar huis genomen. Ze mogen eindelijk in je aquarium. Wordt niet te enthousiast en geef je nieuwe vissen de tijd om te wennen. Goudvissen zijn koudbloedig. Dit betekent dat ze niet zelf hun lichaamstemperatuur kunnen regelen, zoals warmbloedige dieren dat kunnen.
Ze nemen de temperatuur aan van het water waar ze in zwemmen en houden niet van grote temperatuurschommelingen. Het is daarom belangrijk om je vis langzaam te laten wennen aan de temperatuur in je aquarium. Je hebt de vissen meegekregen in een plastic zak met water. Leg ze met zak en al in je aquarium en laat ze een tijdje op temperatuur komen. Laat de zak minstens 15 tot 30 minuten zo liggen.
Daarna kun je voorzichtig de vissen uit de zak laten zwemmen. Dit gaat makkelijker door de zak horizontaal in het aquarium te houden. Zo loopt er wat water in de zak, waardoor je goudvissen beter de bak in kunnen zwemmen.
Je goudvissen voeren
Je goudvissen voeren is makkelijk, zou je denken. Toch gaan veel beginners hier de fout in. Een goudvis kan zich namelijk dood eten. Goudvissen zijn echte omnivoren. Ze eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Ze hebben, net als wij, voldoende eiwitten, vitamines en mineralen nodig. Een gevarieerd dieet houdt je goudvissen gezond.
Het juiste voer zorgt ervoor dat je goudvissen gezond blijven en hun mooie, heldere kleuren houden. Voorkom dat je teveel voert. Geef je goudvissen maar 1 keer per dag te eten. Dit voer moet in 2 minuten op zijn. Blijven je vissen na die tijd naar eten zoeken, laat je niet verleiden meer te geven. Ze hebben echt genoeg gehad.
Blijft er na het voeren niet opgegeten voedsel achter? Haal dit uit de bak met bijvoorbeeld een schepnetje. Daarmee voorkom je dat het voedsel gaat rotten op de bodem en voor vervuiling van je aquariumwater zorgt.
Wat eten goudvissen?
Zoals gezegd zijn goudvissen echte omnivoren. Ze eten zowel planten als dieren, in de vorm van muggenlarven en wormen. Maar je kunt ze zelfs verschillende soorten groente en fruit geven.
Een gevarieerd dieet is voor elk levend wezen het beste, dus ook voor je goudvissen.
Hoe zou jij het vinden als je elke dag hetzelfde te eten zou krijgen? Wissel dus lekker af.
Speciaal goudvissenvoer
Als beginnend goudvis houder wordt je al snel naar huis gestuurd met het standaard potje vlokkenvoer of goudviskorrels. Dit voer bevat verschillende voedingsstoffen die je goudvissen nodig hebben om gezond te blijven.
Deze vlokken of korrels zijn erg handig en prima als basisvoer te gebruiken. Daarnaast geef je 1 of 2 keer per week ander voer. Je goudvissen zullen je dankbaar zijn.
Het goudvisvoer in de vorm van korrels zal zinken. Vlokken blijven makkelijk drijven. Er gaan verschillende verhalen dat dit ongezond en zelfs dodelijk kan zijn voor je goudvissen, omdat ze lucht happen tijdens het eten. De meningen zijn verdeeld of dit echt zo is. Maar voor de zekerheid kun je de vlokken pas onder water loslaten, dan komt het zeker goed.
Levend voer
Je zou het misschien niet zeggen, maar goudvissen zijn echte jagers. Ze worden dan ook blij van levend voer. Je kunt levend voer kopen bij de meeste dierenwinkels. Hier hebben ze echt levend voer, gedroogd of ingevroren. Net wat je makkelijker vindt. Je kunt zelfs kleine vliegjes of spinnetjes, die je in huis vangt, in je aquarium gooien.
Levend voer waar je goudvissen gek op zijn:
• Spinnetjes
• Kleine vliegjes
• Maden
• Muggenlarven
• Tubifex
• Artemia
Voer uit eigen keuken
Ook in je eigen keuken is voldoende voedsel te vinden voor je goudvissen. Diverse goudvissen experts zeggen dat je prima verse groenten en fruit kunt voeren. Dit voorkomt verstopping en ziekten. En het bevat een grote verscheidenheid aan vitaminen, mineralen en aminozuren, waardoor je goudvissen in topconditie blijven.
Het is wel belangrijk dat je het voedsel in kleine stukjes snijdt, zodat je vissen het goed kunnen opeten. Kook de groente voor je het geeft en haal eventueel de schil eraf.
Groente en fruit waar goudvissen dol op zijn:
• Botersla
• Broccoli
• Spinazie
• Courgette
• Mais
• Knoflook
• Wortel
• Gekookte rijst
• Stukjes druif
• Appel
Verschillende soorten goudvissen
Goudvissen komen in verschillende varianten voor. Als familie van de karper zijn ze er in de standaard goudgele en oranjerode kleuren. Daarnaast zijn er verschillende kweekvarianten in kleur, verschillende staarten, ogen en de vorm van het lichaam. Deze varianten hebben bijvoorbeeld een korter lichaam, dubbele staart of andere kleuren, zoals zwart, rood, blauw en wit.
Sluierstaarten zijn ook veel gehouden goudvissen. Met hun sierlijke, lange, dubbele staarten en korte lichaam zijn ze prachtig om naar te kijken. Hoewel de sluierstaart ook een goudvis is, heeft hij wel een andere verzorging nodig. Het zijn langzame zwemmers en ze houden niet van lage temperaturen. Daardoor doen ze het minder goed in de vijver. Ze kunnen er zeker niet overwinteren.
Een aantal verschillende soorten goudvissen:
• De gewone goudvis
• Komeetstaart
• Sluierstaart
• Sarasa
• Jikin
• Shubunkin
• Oranda
• Leeuwekop
• Hemelkijker
De verzorging van goudvissen
Goudvissen zijn sterke dieren, maar ze hebben wel de juiste verzorging nodig om gezond oud te worden. Dat betekent dat het aquarium groot genoeg moet zijn voor je goudvissen. Kleine visjes worden groot en daar moet hun verblijf op worden aangepast.
Wil je goudvissen in een vijver houden dan zal er zeker een gedeelte minimaal een meter diep moeten zijn om veilig de winter door te komen.
Bij de verzorging van goudvissen komt meer kijken dan alleen voeren. Je zult ook regelmatig de waterkwaliteit moeten nakijken. Goudvissen kunnen prima leven in een aquarium zonder verwarmingselement. Het is wel belangrijk dat de kamertemperatuur redelijk stabiel is, want ze kunnen niet goed tegen grote temperatuurschommelingen. Hoe warmer het water, hoe actiever de vissen zullen zijn. Onder de tien graden zullen de vissen amper meer bewegen en ook nauwelijks eten.
Optimale waterwaarden
In een goed aquarium mag een filter en verlichting niet ontbreken. De pH-waarde van het water is optimaal als het tussen de zeven en acht ligt. De hardheid van het water is goed tussen de zes en zestien DH.
Je hoeft je aquarium niet te vullen met duur mineraalwater, water uit de kraan is prima. Let er wel op dat er geen chloor of andere chemicaliën in zitten. Dat is giftig voor je vissen. Vul bijvoorbeeld niet je aquarium met een emmer waarin schoonmaakmiddelen zijn gebruikt.
Twijfel je aan de kwaliteit van het leidingwater, dan zijn er special middeltjes op de markt die leidingwater geschikt maken voor vissen.
Waterplanten zijn niet alleen nuttig voor het zuurstofgehalte in het water, ze helpen ook afvalstoffen uit het water te halen. Te hoge pieken van stoffen, zoals nitraat en nitriet kunnen gevaarlijk worden voor je vissen. Waterplanten helpen je deze stoffen te verwerken.
Het aquarium schoonmaken
Voor het schoonmaken van het aquarium gebruik je nooit schoonmaakmiddelen. Gewoon schoon water en een schuursponsje is voldoende. Gebruik het schuursponsje alleen voor je aquarium, zodat je zeker weet dat er geen schoonmaakmiddelen aan zitten.
Om de waterkwaliteit goed te houden is het nodig elke week een deel van het water te verversen. Haal hiervoor ongeveer een vierde van het water eruit en vervang dit met schoon leidingwater. Let erop dat dit water ongeveer dezelfde temperatuur heeft, zodat grote temperatuurschommelingen voorkomen worden.
Maak voor je het water ververst de ramen schoon. De bodem kun je schoonmaken door het vuil met een slang of speciale ‘stofzuiger’ af te zuigen. Is het grind heel vies geworden? Leg het dan in kokend water, spoel het af en plaats het terug in je aquarium. Bij zo’n grote ingreep is het beter om je vissen tijdelijk in een aparte bak te zetten, om teveel stress te voorkomen.
Filter schoonmaken
Het filter van je aquarium maak je niet tegelijk schoon met de rest van je bak. Doe dit bijvoorbeeld een aantal dagen later. Dan heeft het filter nog de tijd om los, zwevend vuil uit het water te filteren.
Maak het filter nooit brandschoon. Het is vooral belangrijk dat los vuil eruit gehaald en weggespoeld wordt, zodat je filter weer optimaal kan werken. In het filter leven heel veel bacteriën. Deze bacteriën helpen je de waterkwaliteit goed te houden. Wees er daarom zuinig op en spoel ze niet allemaal weg als je het filter schoonmaakt.
Verzorging van je aquariumplanten
Niet alleen je vissen, maar ook je aquariumplanten hebben verzorging nodig. Snel groeiende planten zullen regelmatig gesnoeid moeten worden, voor ze anderen overwoekeren. Gezonde aquariumplanten helpen je de waterkwaliteit goed te houden en overmatige algengroei te voorkomen.
Regelmatige snoei bevorderd een gezonde groei. Daarnaast hebben je planten voldoende voedingsstoffen nodig. Hiervoor is speciale aquariumbemesting beschikbaar. Door dit regelmatig te doseren zullen je planten mooi blijven en goed groeien.
Genieten van goudvissen in je aquarium
Goudvissen zijn geweldige dieren en een echte aanwinst in je aquarium. Zeker als je het goed aanpakt, zul je lang plezier van ze hebben. Loop je tegen problemen aan of heb je vragen over je goudvissen? Neem gerust contact op, ik help je graag.
Heb je zelf nog andere leuke of handige tips wat betreft goudvissen? Deel het gerust met ons in de reacties hieronder.
Merel
op 17 Jan 2021Merel
op 17 Jan 2021Merel
op 17 Jan 2021