Goudvis kopen? Hier moet je rekening mee houden, 5 tips

Goudvis kopen

Een goudvis kopen lijkt zo makkelijk. Je gaat gewoon naar een tuincentrum of bouwmarkt en haalt een zakje met vissen. Eenmaal thuis doe je ze in een gezellige kom en klaar ben je. Helaas gaat het in de praktijk vaak zo. Het is niet vreemd dat deze vissen een kort leven hebben. Zonde, want goudvissen houden kan een hele leuke hobby zijn, als je even de tijd neemt om je erin te verdiepen.

Goudvissen zijn levende wezens die bepaalde eisen stellen aan hun leefomgeving. Kun je ze geen goede leefomgeving bieden, dan is het beter om er niet aan te beginnen.
Om een succes van je aquarium te maken zul je met verschillende dingen rekening moeten houden, nog vóór je een goudvis gaat kopen.

In deze blog 5 tips om rekening mee te houden voor je een goudvis gaat kopen.

Tip 1: Kies de juiste goudvis

Er zijn enorm veel verschillende soorten goudvissen. In het begin zijn ze allemaal klein, maar sommige soorten kunnen uitgroeien tot flinke vissen van wel 40 centimeter lang. Dan moet je een flink aquarium in je woonkamer zetten om deze vissen voldoende ruimte te geven. Gewone goudvissen zijn daarom niet geschikt voor een aquarium en kunnen beter in een vijver gehouden worden.

Sier goudvissen zijn dan een betere keus. Ook hier zitten grote soorten tussen die 20 centimeter kunnen bereiken. Natuurlijk doen ze hier een aantal jaren over, maar je aquarium moet hier wel geschikt voor zijn.

Houd er rekening mee dat goudvissen graag met soortgenoten samen leven. Koop dus niet één goudvis, maar meteen een aantal. Hoe meer goudvissen, hoe groter je aquarium zal moeten zijn. Bedenk dus van tevoren hoeveel goudvissen je wilt gaan houden en pas de afmetingen van je aquarium hierop aan.

kies de juiste goudvis

Tip 2: Zorg dat het aquarium klaar staat

Je zult de eerste niet zijn die pas het aquarium neer gaat zetten als de goudvissen gekocht zijn. Zorg dat je aquarium ruim op tijd, helemaal ingericht, klaar staat. Een aquarium heeft namelijk tijd nodig om in te draaien. Er vinden allerlei ingewikkelde processen plaats voor er een stabiele balans ontstaat waar je vissen zich fijn bij voelen en gezond in kunnen rondzwemmen.

Geef daarom het aquarium de tijd om in te draaien. Dit kan makkelijk 4 weken duren. In het filter en in de bodem van de bak zullen bacteriën zich gaan ontwikkelen. Deze bacteriën gaan je helpen om de waterwaarden optimaal te houden en breken gevaarlijke afvalstoffen af.

Tip 3: Koop je goudvis bij een betrouwbaar adres

Staat je aquarium er helemaal klaar voor? Dan kun je goudvissen gaan kopen. Tegenwoordig kun je bij elk willekeurig tuincentrum, dierenwinkel of zelfs bouwmarkt goudvissen halen. Deze visjes komen vaak uit grote kwekerijen in China hierheen. De kweekomstandigheden zijn op zijn zachtst gezegd niet optimaal en ze hebben al heel wat moeten doorstaan op hun reis hierheen.

Wil je lang plezier hebben van je goudvissen? Koop ze dan bij een goede kweker of gespecialiseerde viswinkel. Deze specialisten kunnen je precies vertellen waar de vissen vandaan komen en zijn meer begaan met de gezondheid van hun goudvissen.

Gezonde goudvissen

Tip 4: Koop gezonde goudvissen

Natuurlijk wil je gezonde goudvissen in je aquarium. Let daarom goed op welke goudvissen je koopt. Je kunt niet alles zien, maar je kunt wel het een en ander uitfilteren. Kies liever voor de mooie, meer volgroeide goudvissen. Visjes die levenslustig rondzwemmen en niet stil in een hoekje blijven zitten.

Let erop dat de vissen er goed uitzien. Dat betekent een mooie kleur, zonder vreemde vlekjes. Denk bijvoorbeeld aan witte stip. Laat goudvissen die scheef zwemmen, misvormd zijn of op hun rug drijven ook achter. Deze wil jij niet in je aquarium hebben.

Koop daarom ook niet de eerste de beste goudvissen die je ziet. Kijk eerst eens rond, ga naar shows, bezoek verschillende kwekers en verdiep je in de verschillende soorten. Wellicht koop je duurdere goudvissen dan je van tevoren had bedacht, maar daar ga je zeker geen spijt van krijgen. Goudvissen kunnen behoorlijk oud worden, dus je hebt er nog jaren plezier van.

Tip 5: Koop meteen het juiste aantal vissen

Iedere keer als je vissen in je aquarium toevoegt, breng je de waterwaarden uit balans. Daarnaast loop je de kans dat een nieuwe goudvis ziektes meeneemt, dat wil je niet. Koop daarom meteen het aantal vissen dat je wilt gaan houden. Zo hoeft je aquarium zich niet telkens aan te passen aan de nieuwe situatie.

Goudvissen kopen? Goed voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk. Wanneer je jezelf goed inleest en informatie verzameld, weet je beter waar je aan begint en bespaar je jezelf vervelende verrassingen. Verdiep je bijvoorbeeld in de voeding, zodat je het goede voer in huis haalt. Ga na hoeveel verzorging en aandacht de door jou gekozen goudvissoort vraagt.

Zorg er hoe dan ook voor dat je een geschikte leefomgeving kunt bieden, waar je goudvissen voldoende kunnen bewegen en hun natuurlijke gedrag kunnen laten zien.
Heb jij nog goede tips voor het kopen van goudvissen? Deel het gerust in de reacties hieronder.

on Goudvis kopen? Hier moet je rekening mee houden, 5 tips

Laat een reactie achter

Jouw email adres zal niet zichtbaar zijn
Jouw email adres zal niet zichtbaar zijn

Deel deze post

Gerelateerde artikelen

Ben Jij Die Slakken Ook Zo Zat?..

In Dit GRATIS E-book Over Slakken Leer Jij:

Slakken Herkennen, Bestrijden En Definitief Te Voorkomen!

Video afspelen

Ben Jij Slakken Ook Zo Zat?..

In Dit GRATIS E-book Over Slakken Leer Jij:

Slakken Herkennen, Bestrijden En Definitief Te Voorkomen!

Video afspelen