Goerami (gourami) in je aquarium? Dit moet je weten

Omnivoren in het aquarium

De goerami (gourami) is een prachtige vis voor in je aquarium. Ze zijn sociaal, makkelijk in het onderhoud en geen moeilijke eters. Goerami’s zijn er in allerlei soorten, kleuren en maten. De een is nog mooier dan de ander. Daardoor is de goerami een populaire vis in veel aquaria. Deze vissen komen ook in het wild voor, waar sommige soorten tot wel 70 centimeter lang kunnen worden.

Met hun prachtige kleuren zijn goerami’s een echte aanwinst in je aquarium. Maar dan wil je ze natuurlijk wel zo mooi en gezond houden. Ze stellen geen hoge eisen en zijn daardoor prima vissen voor een beginnend aquariumliefhebber. Als je ze geeft wat ze nodig hebben, zullen ze je aquarium omtoveren tot een schitterend, levend schilderij.

Welke soorten goerami’s zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten goerami’s te krijgen in de aquariumspeciaalzaak. Elke soort heeft zijn eigenschappen, afmetingen en gedrag. De dwerggoerami is maar zo’n 5 centimeter groot, terwijl zijn grotere soortgenoten makkelijk 15 centimeter kunnen worden.

Enkele bekende soorten goerami’s zijn:
• Dwerggoerami
• Honinggoerami
• Diamantgoerami
• Goudgoerami
• Chocoladegoerami
• Knorgoerami
• Luipaard gourami
• Marmer gourami
• Zoengoerami

gourami

Waar komt de gourami vandaan?

Oorspronkelijk komt de gourami uit Afrika en Zuidoost Azië. Hier leven ze in zoet en brak water. Door hun herkomst houden ze van wat warmer aquariumwater. Afhankelijk van het soort zal de temperatuur minimaal 20 tot 25 graden moeten zijn.

Gourami’s horen bij de groep labyrintvissen. Dit komt door het labyrintorgaan, dat boven op hun kop zit. Hiermee halen ze zuurstof uit de lucht, naast de ademhaling door hun kieuwen. Daardoor kunnen deze vissen goed leven in zuurstofarm water.

Gourami’s houden van ruimte om te zwemmen. Begin daarom met een bak van minimaal 120 liter. Hierin kun je bijvoorbeeld 1 mannetje met één of enkele vrouwtjes houden. De meeste gourami’s houden ervan om als koppel samen te leven. Meerdere mannetjes bij elkaar kunnen heftige gevechten tot gevolg hebben, tot de dood erop volgt.

Verschillende soorten goerami’s bij elkaar?

Je kunt proberen verschillende soorten goerami’s met elkaar combineren. Dit kan goed gaan, zolang je rekening houdt met hun leefgebied en gedrag. De meest bekende goerami’s, zoals de dwerggourami, honinggourami en de knorgourami leven vooral aan de oppervlakte. Daardoor vormt dit geen optimale combinatie. Ze zitten elkaar al snel in de weg.

Het beste houdt je goerami’s als koppel bij elkaar. Je kunt proberen verschillende soorten goerami koppels in je bak te zetten. Als ze klein zijn gaat dit vaak nog wel goed, maar zodra ze volwassen zijn wordt de kans groter dat het fout gaat. De mannetjes onderling gaan ruzie maken, zelf koppels kunnen ruzie maken over een territorium.

Of het slim is om verschillende soorten goerami’s bij elkaar te zetten? Dat is een lastige vraag. Het kan goed gaan, maar de kans dat ze ruzie krijgen is aanwezig. En dan zit je met een probleem. Wil je meerdere goerami’s bij elkaar, combineer dan bijvoorbeeld 1 mannetje met meerdere vrouwtjes van dezelfde soort. Of kies een aantal andere vissensoorten als vriendelijke buren voor je goerami koppel.

Goerami

Welke vissen kunnen bij gourami?

De meeste gourami zijn rustige vissen, die ook best schuw kunnen zijn. Combineer deze gourami’s niet met snelle, actieve vissen, zoals barbelen en sumatranen. De kans is groot dat ze bij het voeren te laat zijn of dat ze zelf als voer dienen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Gourami leven het meest in het middengebied en bovenin je aquarium. Ze kunnen dan ook goed samen met vissen die meer op de bodem leven, zoals de Botia Lohachata en de weeraal. Let er vooral op dat het niet te druk wordt in je aquarium. Gourami zijn vaak schuw, waardoor ze zich bij veel drukte niet laten zien.

“Gourami’s houden vooral van rust.”

Bied je goerami voldoende planten

Door hun schuwe karakter vinden goerami’s het fijn om zich te verstoppen. Bied ze daarom voldoende schuilplaatsen, bijvoorbeeld door takken, stenen en voldoende aquariumplanten in je bak te zetten. Van drijfplantjes en planten met wat grotere bladeren, net onder het wateroppervlak, worden ze heel blij. Ze vinden het heerlijk om hier onder te gaan hangen. Het geeft ze beschutting en een veilig gevoel.

En als je vissen zich veilig voelen, zullen ze zich van hun mooiste kant laten zien. Je ziet dit terug aan hun kleuren. Een vis die zich goed en veilig voelt, zal mooie, heldere kleuren hebben.

Kunnen diamant gourami met garnalen?

Diamant gourami met garnalen in één bak is een leuke combinatie. De garnalen zijn lekker bezig op de bodem van de bak, terwijl je diamant gourami’s hun prachtige kleuren en vinnen laten zien in de hogere lagen van het aquarium. Maar je diamant gourami’s kunnen de garnalen ook als voer zien. Zeker als je wat kleinere soorten garnalen hebt.

Je kunt voorkomen dat je diamant gourami’s de garnalen opeten door voldoende schuilplaatsen te creëren. Planten, stenen en hout bieden plekjes waar de garnalen zich kunnen verstoppen. Meestal zijn je garnalen de wat tragere gourami’s te snel af en zullen ze een eventuele aanval overleven.

Diamant gourami

Wat is dwerg gourami gedrag?

De dwerg gourami zal zich prima gedragen in je aquarium. Het is een vis die zich over het algemeen vreedzaam gedraagt tegenover andere, rustige vissen. Soms kan hij wat schuw zijn. Voldoende verstopplekken zijn daarom nodig om de dwerg gourami zich veilig te laten voelen. Alleen tijdens de broedzorg kan het mannetje agressief uit de hoek komen.

Mede door zijn gedrag, de vele kleurpatronen en prachtige vinnen is de dwerg gourami populair en de keus van veel aquariumliefhebbers. Daarnaast zijn ze ook vrij makkelijk te kweken. Zet een koppeltje in een kweekbak met lekker warm water, zeker 27 graden.
Het mannetje zal een schuimnest gaan bouwen, waarna het vrouwtje daar de eieren in legt. Zodra de eieren zijn gelegd zal het mannetje haar wegjagen. Haal het vrouwtje uit de bak, dit voorkomt agressie. De eitjes hebben maar 24 uur nodig om uit te komen.

In veel gevallen kan het mannetje in de bak blijven, als er genoeg beschutting is aan het oppervlak voor de kleine gourami’s. Maar uit voorzorg zou ik persoonlijk ook het mannetje, na het uitkomen van de eitjes, verwijderen uit het aquarium. Op deze manier kunnen de jongen optimaal groot worden, zonder opgepeuzeld te worden door hun eigen soort.

Wat is goud gourami gedrag?

Het gedrag van de goud gourami is over het algemeen vreedzaam. Deze vis houdt ervan om te zwemmen, plaats ze daarom in een bak van minimaal 100 centimeter. Ze zullen zich voornamelijk in de midden- en bovenlaag van het aquarium bevinden. De goud gourami kan wel 12 centimeter lang worden en voelt zich fijn bij een watertemperatuur van 24 tot 26 graden.

Net als de andere gourami soorten zijn ook deze vissen omnivoren. Ze kunnen aan planten knabbelen, maar worden ook heel blij van diepvriesvoer, granulaat en levend voer, zoals rode en zwarte muggenlarven. Door ze voldoende schuilplaatsen te bieden tussen planten en andere voorwerpen in je bak, zullen ze zich veilig en op hun gemak voelen.

Goerami in je aquarium

Vragen over goerami in je aquarium?

Goerami’s in je aquarium zijn geweldig leuk. Hun natuurlijke gedrag en prachtige kleuren zijn een feest om naar te kijken. Toch kan het altijd gebeuren dat je vissen zich niet gedragen zoals je had verwacht. Of dat ze niet op kunnen schieten met de andere bewoners. Heb je vragen over je goerami’s? Stel ze gerust, laat een reactie achter onder deze blog. Ik help je graag.

10 Reacties on Goerami (gourami) in je aquarium? Dit moet je weten

  Joep van Ginneken
  18 April 2020

  hoi, in het verleden had ik een bak van 150 x h60xd50 waarin verschillende goerami soorten prima gedijden. Nu wil ik weer beginnen met een aquarium, maar dan een van 80x h45x d30. met iig diamantgoerami(1 man, 2vrouw). voor de bodem een of meerdere botia en een of meer modderkruipers. Voor het midden het liefst goerami, maar welke? Als er geen geschikte goerami voor het midden zijn welke vissen wel? in ieder geval(rustige) vissen die ook in Azie ( bij goerami in de habitat) voorkomen. Alvast hartelijk dank.

  0
  0
   Marco van Spronsen
   19 April 2020

   Hey Joep,

   Leuk dat je weer wilt beginnen met de Diamant gourami! Deze kunnen zeker met andere vissen samen, maar je bent er van op de hoogte dat deze soort wel 12cm groot worden?
   Een aquarium van 80cm kan nog net, maar met meerdere bewoners wordt het al aardig krap. Als je een voor een groter aquarium zou gaan, zou ik voor de glasmeerval (Kryptopterus bicirrhis) gaan. Dit is een rustige vis voor in de middenzone. Maar als je niets anders hebt dan een 80cm aquarium, zou ik gaan voor een kleinere vissoort zoals de Rasbora Hengeli of Heteromorpha. Deze kun je prima houden met de Diamant Gourami. Zorg voor beide soorten wel voor genoeg schuilplaatsen.

   Groetjes Marco en succes!

   0
   0
  Erwin Brands
  7 November 2020

  Hoi, wij hebben sinds n week op 3 n koppel dwerg gourami in de bak. We hebben n Rio 180 vision. Nu is de man steeds agressief naar de dame toe en worden ook onze bijlzalmen lastig gevallen. T is geen trage rustige vis zoals ik dacht. Man zit wel af en toe onder n bosje drijfplantjes. Lijkt af en toe wel of we n gestoorde vis hebben. Zorgt voor veel stress in de bak. Wat zou n eventuele tip zijn??

  0
  0
   ModelMarcel
   15 September 2022

   Als ie een nestje heeft gebouwd, gaat hij dat fel verdedigen tegen mogelijk indringers. Wellicht is dat de oorzaak, maar dat zul je inmiddels zelf ook wel ontdekt hebben

   0
   1
  Leny
  5 April 2021

  Hoi Marco,
  Ik heb een 60 liter bakje met daarin o.a. 3 honinggoerami’s. Bij de aankoop is het ergens een keer misgegaan bij het bepalen van het geslacht want ipv 2 vrouwtjes en 1 mannetje heb ik 2 mannetjes en 1 vrouwtje. Ik zie ze niet vechten maar dat komt omdat ze zich sowieso het liefst op lijken te houden tussen de planten op de bodem. Dat vind ik jammer. Zou het een goed idee zijn om er 1 of misschien zelfs 2 vrouwtjes bij te zetten? Denk je dat dat kan en of ik ze dan meer zie?

  0
  0
  Dorien
  9 October 2021

  Hallo.

  Vraagje chichiclieden kunnen deze samen met gourami vissen?

  Mvg

  0
  0
  Jenny Elshof
  3 October 2022

  beste Marco,
  ik heb een nieuw aquarium van 400 liter. Ik heb daar nu in: 20 vuur neons, 10 otocynclus en 15 kuhli's. Gourami's erbij lijkt me heel leuk. Welke gourami-soort kan ik het beste kiezen en hoeveel ?

  0
  1
  Roan
  10 November 2022

  Hallo, kunnen rustige sumatranen wel met de dwerg goerami

  0
  0
  Peter Meijer
  22 February 2024

  Kunnen gouramies met guppi6 in een bak of is dat te druk?

  0
  0
  Peter
  3 March 2024

  Goedendedag
  Sins kort vertoont mijn diamant Gourami een raar gedrag. Ik heb er 2 . De ene verstopt zich nu constant in de onderste laag en komt alleen naar boven voor te eten . De andere zwemt vrolijk rond met de andere bewoners. Er zijn geen rare dingen of gebreken te zien . Wat kan er aan de hand zijn. Waterwaarden zijn goed temperatuur 24 gr

  0
  0

Laat een reactie achter

Jouw email adres zal niet zichtbaar zijn
Jouw email adres zal niet zichtbaar zijn

Deel deze post

Gerelateerde artikelen

Ben Jij Die Slakken Ook Zo Zat?..

In Dit GRATIS E-book Over Slakken Leer Jij:

Slakken Herkennen, Bestrijden En Definitief Te Voorkomen!

Video afspelen

Ben Jij Slakken Ook Zo Zat?..

In Dit GRATIS E-book Over Slakken Leer Jij:

Slakken Herkennen, Bestrijden En Definitief Te Voorkomen!

Video afspelen