De goerami (gourami) is een prachtige vis voor in je aquarium. Ze zijn sociaal, makkelijk in het onderhoud en geen moeilijke eters. Goerami’s zijn er in allerlei soorten, kleuren en maten. De een is nog mooier dan de ander. Daardoor is de goerami een populaire vis in veel aquaria. Deze vissen komen ook in het wild voor, waar sommige soorten tot wel 70 centimeter lang kunnen worden.
Met hun prachtige kleuren zijn goerami’s een echte aanwinst in je aquarium. Maar dan wil je ze natuurlijk wel zo mooi en gezond houden. Ze stellen geen hoge eisen en zijn daardoor prima vissen voor een beginnend aquariumliefhebber. Als je ze geeft wat ze nodig hebben, zullen ze je aquarium omtoveren tot een schitterend, levend schilderij.
Welke soorten goerami’s zijn er?
Er zijn veel verschillende soorten goerami’s te krijgen in de aquariumspeciaalzaak. Elke soort heeft zijn eigenschappen, afmetingen en gedrag. De dwerggoerami is maar zo’n 5 centimeter groot, terwijl zijn grotere soortgenoten makkelijk 15 centimeter kunnen worden.
Enkele bekende soorten goerami’s zijn:
• Dwerggoerami
• Honinggoerami
• Diamantgoerami
• Goudgoerami
• Chocoladegoerami
• Knorgoerami
• Luipaard gourami
• Marmer gourami
• Zoengoerami
Waar komt de gourami vandaan?
Oorspronkelijk komt de gourami uit Afrika en Zuidoost Azië. Hier leven ze in zoet en brak water. Door hun herkomst houden ze van wat warmer aquariumwater. Afhankelijk van het soort zal de temperatuur minimaal 20 tot 25 graden moeten zijn.
Gourami’s horen bij de groep labyrintvissen. Dit komt door het labyrintorgaan, dat boven op hun kop zit. Hiermee halen ze zuurstof uit de lucht, naast de ademhaling door hun kieuwen. Daardoor kunnen deze vissen goed leven in zuurstofarm water.
Gourami’s houden van ruimte om te zwemmen. Begin daarom met een bak van minimaal 120 liter. Hierin kun je bijvoorbeeld 1 mannetje met één of enkele vrouwtjes houden. De meeste gourami’s houden ervan om als koppel samen te leven. Meerdere mannetjes bij elkaar kunnen heftige gevechten tot gevolg hebben, tot de dood erop volgt.
Verschillende soorten goerami’s bij elkaar?
Je kunt proberen verschillende soorten goerami’s met elkaar combineren. Dit kan goed gaan, zolang je rekening houdt met hun leefgebied en gedrag. De meest bekende goerami’s, zoals de dwerggourami, honinggourami en de knorgourami leven vooral aan de oppervlakte. Daardoor vormt dit geen optimale combinatie. Ze zitten elkaar al snel in de weg.
Het beste houdt je goerami’s als koppel bij elkaar. Je kunt proberen verschillende soorten goerami koppels in je bak te zetten. Als ze klein zijn gaat dit vaak nog wel goed, maar zodra ze volwassen zijn wordt de kans groter dat het fout gaat. De mannetjes onderling gaan ruzie maken, zelf koppels kunnen ruzie maken over een territorium.
Of het slim is om verschillende soorten goerami’s bij elkaar te zetten? Dat is een lastige vraag. Het kan goed gaan, maar de kans dat ze ruzie krijgen is aanwezig. En dan zit je met een probleem. Wil je meerdere goerami’s bij elkaar, combineer dan bijvoorbeeld 1 mannetje met meerdere vrouwtjes van dezelfde soort. Of kies een aantal andere vissensoorten als vriendelijke buren voor je goerami koppel.
Welke vissen kunnen bij gourami?
De meeste gourami zijn rustige vissen, die ook best schuw kunnen zijn. Combineer deze gourami’s niet met snelle, actieve vissen, zoals barbelen en sumatranen. De kans is groot dat ze bij het voeren te laat zijn of dat ze zelf als voer dienen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Gourami leven het meest in het middengebied en bovenin je aquarium. Ze kunnen dan ook goed samen met vissen die meer op de bodem leven, zoals de Botia Lohachata en de weeraal. Let er vooral op dat het niet te druk wordt in je aquarium. Gourami zijn vaak schuw, waardoor ze zich bij veel drukte niet laten zien.
“Gourami’s houden vooral van rust.”
Bied je goerami voldoende planten
Door hun schuwe karakter vinden goerami’s het fijn om zich te verstoppen. Bied ze daarom voldoende schuilplaatsen, bijvoorbeeld door takken, stenen en voldoende aquariumplanten in je bak te zetten. Van drijfplantjes en planten met wat grotere bladeren, net onder het wateroppervlak, worden ze heel blij. Ze vinden het heerlijk om hier onder te gaan hangen. Het geeft ze beschutting en een veilig gevoel.
En als je vissen zich veilig voelen, zullen ze zich van hun mooiste kant laten zien. Je ziet dit terug aan hun kleuren. Een vis die zich goed en veilig voelt, zal mooie, heldere kleuren hebben.
Kunnen diamant gourami met garnalen?
Diamant gourami met garnalen in één bak is een leuke combinatie. De garnalen zijn lekker bezig op de bodem van de bak, terwijl je diamant gourami’s hun prachtige kleuren en vinnen laten zien in de hogere lagen van het aquarium. Maar je diamant gourami’s kunnen de garnalen ook als voer zien. Zeker als je wat kleinere soorten garnalen hebt.
Je kunt voorkomen dat je diamant gourami’s de garnalen opeten door voldoende schuilplaatsen te creëren. Planten, stenen en hout bieden plekjes waar de garnalen zich kunnen verstoppen. Meestal zijn je garnalen de wat tragere gourami’s te snel af en zullen ze een eventuele aanval overleven.
Wat is dwerg gourami gedrag?
De dwerg gourami zal zich prima gedragen in je aquarium. Het is een vis die zich over het algemeen vreedzaam gedraagt tegenover andere, rustige vissen. Soms kan hij wat schuw zijn. Voldoende verstopplekken zijn daarom nodig om de dwerg gourami zich veilig te laten voelen. Alleen tijdens de broedzorg kan het mannetje agressief uit de hoek komen.
Mede door zijn gedrag, de vele kleurpatronen en prachtige vinnen is de dwerg gourami populair en de keus van veel aquariumliefhebbers. Daarnaast zijn ze ook vrij makkelijk te kweken. Zet een koppeltje in een kweekbak met lekker warm water, zeker 27 graden.
Het mannetje zal een schuimnest gaan bouwen, waarna het vrouwtje daar de eieren in legt. Zodra de eieren zijn gelegd zal het mannetje haar wegjagen. Haal het vrouwtje uit de bak, dit voorkomt agressie. De eitjes hebben maar 24 uur nodig om uit te komen.
In veel gevallen kan het mannetje in de bak blijven, als er genoeg beschutting is aan het oppervlak voor de kleine gourami’s. Maar uit voorzorg zou ik persoonlijk ook het mannetje, na het uitkomen van de eitjes, verwijderen uit het aquarium. Op deze manier kunnen de jongen optimaal groot worden, zonder opgepeuzeld te worden door hun eigen soort.
Wat is goud gourami gedrag?
Het gedrag van de goud gourami is over het algemeen vreedzaam. Deze vis houdt ervan om te zwemmen, plaats ze daarom in een bak van minimaal 100 centimeter. Ze zullen zich voornamelijk in de midden- en bovenlaag van het aquarium bevinden. De goud gourami kan wel 12 centimeter lang worden en voelt zich fijn bij een watertemperatuur van 24 tot 26 graden.
Net als de andere gourami soorten zijn ook deze vissen omnivoren. Ze kunnen aan planten knabbelen, maar worden ook heel blij van diepvriesvoer, granulaat en levend voer, zoals rode en zwarte muggenlarven. Door ze voldoende schuilplaatsen te bieden tussen planten en andere voorwerpen in je bak, zullen ze zich veilig en op hun gemak voelen.
Vragen over goerami in je aquarium?
Goerami’s in je aquarium zijn geweldig leuk. Hun natuurlijke gedrag en prachtige kleuren zijn een feest om naar te kijken. Toch kan het altijd gebeuren dat je vissen zich niet gedragen zoals je had verwacht. Of dat ze niet op kunnen schieten met de andere bewoners. Heb je vragen over je goerami’s? Stel ze gerust, laat een reactie achter onder deze blog. Ik help je graag.
Joep van Ginneken
op 18 Apr 2020Marco van Spronsen
op 19 Apr 2020Erwin Brands
op 07 Nov 2020ModelMarcel
op 15 Sep 2022Leny
op 05 Apr 2021Dorien
op 09 Oct 2021Jenny Elshof
op 03 Oct 2022Roan
op 10 Nov 2022