Witte stip is een van de bekendste en meest voorkomende visziekten in het aquarium. Bijna elke aquariumliefhebber krijgt hiermee te maken. Het is een zeer besmettelijke ziekte, waardoor al snel meerdere vissen hier last van kunnen krijgen. Daarom is het belangrijk dat je witte stip op tijd herkent en gaat behandelen.
Witte stip is een visziekte die we vaak zien na het toevoegen van nieuwe vissen. Vissen met een verminderde weerstand zijn gevoeliger voor witte stip. Stress, een verkeerde vissamenstelling of slechte waterwaarden zorgen ervoor dat je vissen sneller ziek worden en dus witte stip kunnen krijgen.
Witte stip is goed te behandelen, maar je moet er wel op tijd bij zijn om al je vissen te kunnen redden. Er is goede medicatie verkrijgbaar bij de aquariumspeciaalzaak, waarmee je witte stip met een kuurtje kunt verhelpen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je weet wat witte stip is en hoe je het kunt herkennen.
Witte stip herkennen in je aquarium
Witte stip wordt nog weleens verward met andere visziekten. Daarom is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten, zodat je de ziekte op de juiste manier kunt behandelen. Doordat witte stip zo’n bekende ziekte is, zul je hier als eerste aan denken, wanneer een van je vissen witte stipjes heeft. Trek je conclusie niet te snel, er zijn meerdere visziekten waarbij je vissen witte stippen of pluisjes krijgen.
Je vis kan al witte stip hebben, zonder dat je het ziet. Als je twijfelt, hou dan je vissen de komende dagen heel goed in de gaten. Zodra je de eerste tekenen ziet, kun je direct gaan starten met de behandeling. Dit zijn de symptomen waaraan je witte stip kunt herkennen:
- Witte stippen. Uiteraard zijn witte stippen één van de symptomen waaraan je witte stip kunt herkennen. Meestal zie je de stipjes bij de vinnen, kieuwen en/of staart.
- Ongezond uiterlijk. Vissen die witte stip hebben of gaan krijgen zien er vaak ongezond uit. Hun kleuren vervagen, ze zien er mat uit en vermageren.
- Schuren. Vissen die witte stip hebben schuren vaak tegen de bodem of decoratiemateriaal in je aquarium. Zie je nog geen witte stipjes? Hou je vis goed in de gaten.
- Loskomende huid. Een loskomende huid kan ook een teken van een andere visziekte zijn, maar is ook één van de symptomen van witte stip. Hou je vis goed in de gaten.
Zie je meerdere van bovenstaande symptomen, dan kan het bijna niet missen of je vis heeft witte stip. Zie je één van de symptomen, hou je vis in de gaten of handel preventief met een universeel visgeneesmiddel. Zeker als je vis duidelijk ongezond is, kun je beter preventief handelen voor hij verder verzwakt.
Witte stip behandelen
Witte stip is gelukkig goed en snel te behandelen met medicatie. Je kunt het ook op een meer natuurlijke manier aanpakken, maar dit duurt langer en heeft een grotere impact op de biologische balans in je aquarium.
Wanneer je witte stip gaat behandelen is het belangrijk de gebruiksaanwijzing goed op te volgen. Niet alleen behandel je de ziekte daardoor efficiënter, het toedienen van medicatie is niet zonder gevaren. Je wilt natuurlijk niet dat je vissen iets oplopen.
Genees je vissen in 8 stappen van witte stip:
- Koop de juiste medicatie. Als je zeker weet dat je vissen witte stip hebben, dan kun je medicatie kopen die specifiek deze ziekte bestrijdt. Bij twijfel kun je ook een universeel middel kopen, die onder andere witte stip aanpakt.
- Zet de zieke vissen apart. Heb je een groot aquarium, waar veel vissen in zitten en zijn er maar enkele ziek? Zet deze bij voorkeur in een apart aquarium. Zorg er wel voor dat deze bak een rustige plek is, waar de temperatuur en waterwaarden gelijk zijn aan het aquarium waar je vissen uit komen. Door wat planten toe te voegen voelen je vissen zich meer geborgen en zullen ze sneller op hun gemak zijn. Een bak met kleinere afmetingen is eenvoudiger te behandelen en je hebt minder medicatie nodig.
- Haal het koolstof uit je filter. Heb je koolstof in je aquariumfilter zitten? Verwijder dit voor je medicatie toevoegt. De koolstof zorgt ervoor dat de medicatie minder goed zijn werk kan doen.
- Zorg voor optimale waterwaarden. Je zieke vissen hebben optimale omstandigheden nodig om beter te worden. Zorg dat je vissen voldoende zuurstof krijgen en hou de waterwaarden scherp in de gaten.
- Temperatuur verhogen. Verhoog de temperatuur in het aquarium langzaam naar 28 tot 30 graden.
- Weinig voeren. Zieke vissen hebben, net als mensen, weinig honger. Voer ze daarom minder, om vervuiling van het water te voorkomen. Na een aantal dagen, wanneer ze zich weer wat beter voelen, zullen ze vanzelf weer trek krijgen en meer gaan eten.
- Water verversen. Wanneer de medicatie een aantal dagen heeft kunnen inwerken is het tijd om het water te verversen. Meestal is het een goed moment om dit na een dag of vier te doen. Vervang de helft van het aquariumwater.
- Maak de kuur af. Ook als je na een aantal dagen geen witte stippen meer ziet is het belangrijk om de kuur af te maken. Ook zonder zichtbare stippen kunnen je vissen nog steeds de ziekte bij zich hebben en het kan nog aanwezig zijn in het water.
Witte stip voorkomen in je aquarium
Witte stip kan heel hardnekkig zijn. Daarom kun je het beter voorkomen dan genezen. Het is wel fijn om te weten dat vissen die eenmaal witte stip hebben gehad hier weerstand tegen opbouwen.
Je kunt ook zelf veel doen om je vissen gezond te houden. Zorg er in ieder geval voor dat nieuwe vissen er gezond uitzien, voor je ze in je bak zet. Kies alleen de gezondst ogende vissen uit. De kans is dan kleiner dat je een zieke vis mee naar huis neemt.
Zorg ervoor dat je een stabiele balans bereikt in je aquarium, door je waterwaarden nauwlettend in de gaten te houden. Ook een constante watertemperatuur helpt hierbij. Voorkom stress bij je vissen. Stress zorgt voor een lagere weerstand, waardoor ze eerder ziek zullen worden. Zet de juiste vissen bij elkaar en biedt ze voldoende schuilplaatsen.
Wat doe jij om witte stip te voorkomen of te behandelen? Laat het weten in de reacties hieronder.
on Het behandelen van witte stip in je aquarium