Aquariumwater verversen, zo doe je dat

Aquarium water verversen

Aquariumwater verversen hoort bij het regelmatig onderhouden van je bak. Om de waterwaarden in je aquarium goed te houden is regelmatig een deel van het water verversen nodig. Hoewel je aquariumfilter heel wat vuil uit het water haalt, en de bacteriën hun best doen om afvalstoffen om te zetten, kan niet alles volledig afgebroken worden. Hierdoor ontstaan ophopingen van nitraat en fosfaat. In grote hoeveelheden is dit gevaarlijk voor je vissen en andere aquariumbewoners.

In de natuur zorgt stromend water ervoor dat deze gevaarlijke stoffen worden verdund en afgevoerd. In je aquarium zul je de natuur een handje moeten helpen. Hoe vaak is water verversen nodig en hoe doe je dat op een handige manier?

aquariumwater verversen

Water verversen in je aquarium

Het is niet nodig om elke week al het water in je aquarium te verversen. Liever niet zelfs, want dan raak je ook allerlei goede stoffen kwijt die je liever wilt houden. Voor de meeste gezelschap aquaria geldt dat een wekelijkse waterverversing van zo’n 20 tot 25% prima is. Ga je meer water verversen dan raakt het evenwicht verstoord. Alleen in noodgevallen, zoals een plotselinge ammoniak piek, kun je meer dan 50% water verversen.

Hoeveel en hoe vaak je water moet verversen is afhankelijk van de afmetingen van je aquarium en het soort en de hoeveelheid aquariumbewoners in je bak. De ene vissensoort is een grotere vervuiler dan de andere.

Je kunt voor het gemak aanhouden dat een aquarium tot 200 liter wekelijks een waterverversing van ongeveer 25% nodig heeft. Heb je een aquarium van meer dan 250 liter, dan kun je eens in de twee weken een waterverversing van 20% doen. Natuurlijk gaan we er hier wel vanuit dat er een normaal aantal siervissen aanwezig is in de bak. Een overbevolkt aquarium zal meer waterverversingen nodig hebben.

Het vervuilde water haal je het makkelijkste uit je aquarium met een bodemreiniger. Je klaart hiermee twee klussen in één keer. Je zuigt de bodem netjes af en haalt meteen water uit je aquarium. Let erop dat het verse water niet te koud is. Een paar graden verschil is niet erg, maar het verschil moet niet te groot zijn. Laat daarom, afhankelijk van hoeveel water je nodig hebt, een paar emmers water enkele uren van tevoren opwarmen bij de kachel voor je ze toevoegt.

Hoe vaak ververs jij het water in je aquarium en hoe doe jij dit? Laat je reactie hieronder achter.

on Aquariumwater verversen, zo doe je dat

    Trees
    27 July 2022

    Ik heb net 2maanden een kleine akkoord 50liter maar bij het water verversen is het water meteen groen en wordt niet meer helder

    0
    0

Laat een reactie achter

Jouw email adres zal niet zichtbaar zijn
Jouw email adres zal niet zichtbaar zijn

Deel deze post

Gerelateerde artikelen

Ben Jij Die Slakken Ook Zo Zat?..

In Dit GRATIS E-book Over Slakken Leer Jij:

Slakken Herkennen, Bestrijden En Definitief Te Voorkomen!

Video afspelen

Ben Jij Slakken Ook Zo Zat?..

In Dit GRATIS E-book Over Slakken Leer Jij:

Slakken Herkennen, Bestrijden En Definitief Te Voorkomen!

Video afspelen