Het aquarium stinkt, hoe komt dat?

Aquarium stinkt

Een stinkend aquarium? Dat is niet de bedoeling. Een gezond aquarium is geurvrij, hooguit kun je het filter een klein beetje ruiken als je er je neus in steekt. Zodra je aquarium gaat stinken is er iets mis. Dit vraagt meteen om actie. Een stinkend aquarium kan verschillende oorzaken hebben. Meestal heeft het te maken met biologisch afbreekbaar afval in je aquarium, zoals rottende plantenresten, een dode vis of ander afval op de bodem van je bak.

Oorzaak van een stinkend aquarium

Een dode vis is een van de meest voorkomende oorzaken van een stinkend aquarium. Soms heb je niet meteen door dat er een vis overleden is, waardoor er zich een vervelende geur gaat verspreiden. Zodra de vis uit het aquarium is verwijderd zal de geur snel verdwijnen.

Te veel voeren kan ook een stinkend aquarium veroorzaken. Het voer dat niet opgegeten wordt zal naar de bodem zinken, waar het gaat liggen rotten. Bacteriën doen zich tegoed aan de resten, daarbij produceren ze gassen die een vieze geur veroorzaken. Voer niet meer dat je vissen op kunnen eten om dit probleem te voorkomen.

Stinkend aquarium

Overbevolking is een andere oorzaak van een stinkend aquarium. Zolang je aquarium in balans is, zullen het filter en de aanwezige bacteriën het afval dat de vissen produceren kunnen verwerken. Zet je te veel vissen in je bak, dan komt er een moment dat dit niet meer lukt en je aquarium zal vervuilen, met de bijbehorende geurtjes.

Deze drie oorzaken komen het meeste voor, maar het water in je aquarium kan ook gaan stinken door te grote hoeveelheden dode plantenresten die de waterkwaliteit aantasten. Een rottende of dichtgeslagen bodem kan ook voor een vervelende geur zorgen.

Stinkend aquarium voorkomen

Voorkomen blijft natuurlijk altijd beter dan genezen. Een gezond en goed onderhouden aquarium zal nooit gaan stinken. Blijf daarom regelmatig onderhoud uitvoeren en houdt je vissen goed in de gaten. Zo kun je dode vissen direct verwijderen, nog voor ze gaan stinken.

Heb jij weleens last gehad van een stinkend aquarium? Zo ja, wat was bij jou de oorzaak? Laat je reactie hieronder achter.

on Het aquarium stinkt, hoe komt dat?

Laat een reactie achter

Jouw email adres zal niet zichtbaar zijn
Jouw email adres zal niet zichtbaar zijn

Deel deze post

Gerelateerde artikelen

Ben Jij Die Slakken Ook Zo Zat?..

In Dit GRATIS E-book Over Slakken Leer Jij:

Slakken Herkennen, Bestrijden En Definitief Te Voorkomen!

Video afspelen

Ben Jij Slakken Ook Zo Zat?..

In Dit GRATIS E-book Over Slakken Leer Jij:

Slakken Herkennen, Bestrijden En Definitief Te Voorkomen!

Video afspelen