De antennebaars is een geweldige toevoeging in je aquarium. Hij heeft werkelijk schitterende kleuren en prachtige variaties in geel en blauw tinten. Sommige hebben schitterend gekleurde, korte vinnen. Anderen hebben sierlijke, lange vinnen die door je aquarium lijken te dansen. Kortom, een antennebaars in je aquarium zal zeker de aandacht trekken.
Deze vissen horen bij de groep dwergcichliden. De mannetjes worden iets groter dan de vrouwtjes, maar de gemiddelde antennebaars zal niet groter worden dan 5 tot 7 centimeter. Een leuk visje voor elke aquariumliefhebber.
De antennebaars is een tropische zoetwatervis, die niet moeilijk te houden is. Zolang je een aantal zaken goed in de gaten houdt, zoals de juiste waterkwaliteit en voeding. Bied je ze daarbij voldoende schuilplaatsen, zoals stukken drijfhout, stenen en planten? Dan zullen de antennebaarsjes het goed naar hun zin hebben in jouw aquarium.
Waar op letten bij antennebaars kopen?
Let erop dat deze vissen niet altijd even goed met elkaar overweg kunnen. Hou hier rekening mee. Het is belangrijk een goede verhouding tussen mannetjes en vrouwtjes aan te houden. Zo blijft de rust binnen de groep behouden.
Zorg dat je per mannetje 2 tot 3 vrouwtjes toevoegt. Heb je een kleine bak van 80 liter of minder? Dan is één mannetje genoeg, om ruzie te voorkomen. Hou er, om teleurstelling te voorkomen, rekening mee dat de antennebaars maar 2 tot 3 jaar oud wordt.
Koop je antennebaarsjes, net als je andere aquariumvissen, het liefst bij een goede kweker. Je weet dan dat je gezonde vissen meekrijgt, die sterk zijn en vrij van ziektes.
Antennebaars electric blue, blikvanger in je aquarium
De antennebaars electric blue zal de meest opvallende verschijning zijn in je aquarium. De felblauwe kleur is niet te missen. Vooral de mannetjes hebben een felle, opvallende kleur. De vrouwtjes zijn iets minder kleurrijk.
Antennebaarsje – Mikrogeophagus ramirezi longfin
Zoals de naam al zegt, is de Mikrogeophagus ramirezi longfin een kweekvorm van de antennebaars, met lange vinnen. Deze prachtige verschijning is een lust voor het oog. Ze lijken door je aquarium te dansen met hun schitterende vinnen en uitgesproken kleuren.
Antennebaarsjes geslacht, hoe zie je het verschil tussen man en vrouw?
Het verschil tussen man en vrouw is bij de antennebaars vrij goed te zien en kan al op vrij jonge leeftijd bepaald worden. Dat is handig als je antennebaarsjes wilt gaan kopen.
De mannetjes zijn iets groter dan de vrouwtjes. Daarnaast zijn de voorste twee rugvinstralen verlengd. De achterkant van de rugvin is bij het mannetje spitser, bij het vrouwtje is deze korter en meer afgerond. De buik van het vrouwtje is voller. En ze is te herkennen aan de oranje, rode kleur die vaak op de buikwand te zien is.
Antennebaarsjes houden, hoe doe je het goed?
Een paartje antennebaarsjes houden doe je bij voorkeur in een bak van minimaal 55 liter, waar een lichte stroming aanwezig is. Gezelschap van meerder soortgenoten heeft hun voorkeur, pas daar wel de maat van je aquarium op aan. Een grotere groep heeft al snel 100 tot 200 liter water nodig. Door hun territoriale gedrag moet er voldoende ruimte zijn voor ieder exemplaar om zijn eigen territorium in stand te houden.
Deze kleine visjes zijn van nature vaak prooi voor grotere vissen, ze houden daarom van voldoende schuilplaatsen. Dit kun je ze vrij eenvoudig geven, door een mooie inrichting te maken van stukken drijfhout, stenen en aquariumplanten.
Omdat de antennebaars een tropische vis is zul je de temperatuur van je aquarium op 26 tot maximaal 32 graden moeten houden. Om de prachtige kleuren van je visjes goed tot hun recht te laten komen is een gematigde verlichting aan te raden.
Wil je antennebaarsjes echt goed houden dan zijn de juiste waterwaarde van groot belang. Het liefst leven ze in warme wateren, zoals hun tropische thuis in Zuid-Amerika. De waterwaarde stabiel en op precies de juiste waarden houden is niet makkelijk, daarom is de antennebaars minder geschikt voor beginnende aquariumhouders. De ideale pH waarde voor deze vissen is tussen de 5.8 en 6.0. De waterhardheid zou tussen de 2 en 7 dH moeten blijven. Kraanwater is daarom voor deze vissen ongeschikt.
Antennebaars en garnalen samen, gaat dat goed?
Pas op met garnalen in je aquarium. Garnalen worden door de antennebaars vaak gezien als lekker hapjes, zeker de jonkies. Dit geldt ook voor andere ongewervelde, zoals slakken en krabben. Al kunnen slakken zich nog verstoppen in hun huisje. Je kunt ervan uit gaan dat garnalen en de antennebaars niet de grootste vrienden zijn.
Net als (semi) agressieve vissen, zoals de maanvis of beta’s, deze gaan ook niet goed samen. Je kunt beter kiezen voor kleine, rustige en vreedzame vissen. Tetra’s en danio’s gaan bijvoorbeeld goed samen met de antennebaars.
Antennebaars en sluierstaart samen?
Een antennebaars en een sluierstaart samen in één aquarium is geen goed idee. Beide hebben een andere leefomgeving nodig. Sluierstaarten houden van veel kouder water dan de antennebaars, die liever een tropische omgeving heeft.
Daarnaast hebben sluierstaarten hele andere waterwaarden nodig dan de antennebaars. Vooral omdat de waterwaarden voor de antennebaars zo nauw luisteren, en sluierstaarten behoorlijke vervuilers zijn, is het bijna onmogelijk om de waterwaarden stabiel en optimaal te houden voor beide vissen.
Antennebaarsjes kweken, zo doe je dat
Kleine antennebaarsjes kweken is niet makkelijk, maar zeker te doen. In een groep antennebaarsjes zullen altijd een aantal paartjes ontstaan. Om te voorkomen dat ze hun eigen eitjes opeten door stress, kun je een paartje apart zetten in een kweekbak.
Zorg voor een temperatuur tussen de 26 en 28 graden, een bodem met gladde kiezels en aquariumplanten met grote bladeren. Hiermee bied je de antennebaars een goede omgeving om hun eitjes te leggen.
Zolang de ouders de eitjes niet opeten door bijvoorbeeld stress, dragen ze bij aan het veilig en gezond opgroeien van de kleintjes. Mochten de ouders toch stress vertonen, dan kun je ze beter uit de bak halen om de kleine visjes te beschermen.
De eitjes zullen na ongeveer 60 uur uitkomen, waarna het mannetje de zorg overneemt. Zie je agressief gedrag richting het vrouwtje? Plaats haar dan terug in de hoofdbak. Na 3 of 4 dagen zie je de kleine antennebaarsjes rondzwemmen. Schrik niet als het mannetje de kleine visjes in zijn mond neemt. Zo maakt hij ze schoon.
Zodra de dooierzak verdwenen is, kun je de kleine antennebaarsjes gaan voeren, bijvoorbeeld met baby garnalen. Na ongeveer 3 weken kunnen de kleintjes voor zichzelf zorgen en mag ook het mannetje terug naar de hoofdbak.
Hou tijdens de hele kweek de waterwaarden goed in de gaten. De kleine visjes kunnen niet goed tegen schommelingen in deze waarden, dus hou het stabiel.
Vragen over het houden van antennebaarsjes?
Zoals je ziet, komt er best veel kijken bij het houden van antennebaarsjes. Maar het is zeker de moeite waard om je hierin te verdiepen. Hun prachtige kleuren maken je aquarium bijzonder interessant om naar te kijken.
Heb je problemen met je antennebaars? Of wil je meer weten over de verzorging of kweek? Stel je vragen hieronder in de reactie en ik help je graag op weg.