Algeneter in je aquarium? Deze vissen eten algen
25 maart 2020 
19 min. leestijd

Algeneter in je aquarium? Deze vissen eten algen

Algeneters voor in je aquarium zijn er in meerdere soorten en maten. Er zijn algenetende garnalen, slakken en vissen. Sommige algeneters lusten alle algen in je aquarium. Anderen hebben een specifieke voorkeur en zullen alleen één soort algen eten. Heb je last van een ware algenexplosie? Dan zul je het met alleen algenetende vissen niet redden. Maar dan nog zijn ze een leuke aanwinst in je aquarium.

Om algen te bestrijden in je aquarium kun je allerlei dieren inzetten. In deze uitgebreide blog gaan we het specifiek hebben over vissen die algen eten, want dat doen ze niet allemaal. Welke vissen kun je bijvoorbeeld inzetten tegen draadalg? Wat zijn L-nummers en hoe kweek je algeneters?

Algen in je aquarium, zijn algeneters de oplossing?

Afhankelijk van hoeveel algen er in je aquarium zitten, kunnen algenetende vissen je helpen het probleem onder controle te krijgen. Algen in je aquarium zijn een doorn in je oog. Het is de grootste frustratie van veel aquariumliefhebbers. Heb je last van een complete algenexplosie in je aquarium? Vissen die algen eten kunnen je helpen, maar ze nemen de oorzaak niet weg.

Een algenexplosie ontstaat door een onbalans in je bak. Die los je niet op door een aantal algenetende vissen toe te voegen. Deze onbalans bevindt zich vaak in de verhouding van licht, voedingsstoffen en CO2. Maar ook te veel vissen kunnen je aquarium uit balans brengen. Net als het overvloedig voeren van je aquariumbewoners.

Het voer wat niet opgegeten wordt, komt in het water terecht. Net als de uitwerpselen van je vissen. Beide zorgen ervoor dat de waterwaarden verslechteren. Planten zullen slechter groeien en algen krijgen vrij spel.
Aquariumplanten die goed groeien nemen de voedingsstoffen van algen weg, die daardoor geen kans meer krijgen. Zorg er dus voor dat je planten goed groeien. Hiervoor hebben ze de juiste verhouding aan licht, voeding en CO2 nodig. Algenetende vissen kunnen je helpen. Ze eten de algen op, die nu nog wel de kans zien om te groeien.

Algeneter in aquarium

Algeneter soorten, welke vissen eten algen?

Er zijn verschillende soorten vissen die je kunnen helpen om je aquarium schoon te houden. Er zijn vissen die algen eten van oppervlaktes, zoals glas, bladeren van planten, ornamenten, hout en stenen.

En er zijn vissen die de bodem van je aquarium afzoeken naar voedselresten. Deze vissen zijn ook waardevol in je strijd tegen algen. Ze ruimen voedselresten op, zodat ze niet in het water terecht komen. Vervuiling van het water zorgt voor slechtere waterwaarden en een voedingsbodem voor algen. Deze vissen ruimen dode bladeren en dieren op. Zodat algen het niet als voedingsstoffen kunnen gebruiken.

Een combinatie van deze vissoorten helpen je om diverse soorten algen te voorkomen. Let er wel op dat elke vis zijn ruimte nodig heeft en sommige best groot kunnen worden. Om elke vis een goed leven te bieden, is het belangrijk te kijken naar de eisen die elke vis aan zijn verblijf stelt. En of ze wel goed samen kunnen leven met de andere bewoners in je aquarium.

Lijst algenetende vissen

• Otocinclus
• Otocinclus Affinis
• Otocinclus Vittatus
• Ancistrus
• Synodontis
• Aulonocara
• Pseudotropheus
• Gibbiceps
• Siamese algeneter
• Apistogramma
• Pleco
• Platys
• Guppen
• Zwaarddragers
• Black Molly
• Jordanella Floridae
• Chinese algeneter
• Dwerg algeneter
• Albino algeneter
• Geelpunt algeneter
• Algeneter Saigon

Albino algeneter

Welke algensoorten eten vissen in je aquarium?

Niet alle algen staan op het menu van algenetende vissen. Net als wij hebben ook vissen hun voorkeur. Daarom is het handig om eerst te bepalen welke algen er in je aquarium de overhand nemen. Kies hier geschikte algeneters bij.

Algenetende vissen, garnalen en slakken zijn vooral handig als preventie. Zeker in de beginfase, bij de eerste algvorming, zijn het handige hulpjes. Maar tegen een echte algenexplosie kunnen zelfs zij niets meer beginnen. Algeneters eten nu eenmaal niet alles op.

Er kunnen verschillende algensoorten in je aquarium groeien. Welke algeneter heb je nodig?

Puntalgen etende vissen

Elke aquariumhouder krijgt een keer met puntalgen te maken. Die groene vlekjes op de ruit van je aquarium. Je kunt ze meestal vrij eenvoudig wegpoetsen, maar ze komen net zo hard weer terug. In de strijd tegen puntalgen kun je de volgende algenetende vissen inzetten:
• Siamese algeneter
• Ancistrus
• Otocinclus
Deze vissen houden van een watertemperatuur tussen de 21 en 26 graden. De Siamese algeneter kan zo’n 14 centimeter groot worden. De Ancistrus zo’n 12 centimeter en de Otocinclus is de kleinste van het stel, met zijn 4 tot 5 centimeter.

Welke vissen eten baardalgen?

De Siamese algeneter is je grootste vriend in de strijd tegen baardalgen. Deze vissen zullen veel van de baardalg eten, waardoor het probleem op een effectieve wijze wordt teruggedrongen. Natuurlijk zul je zelf ook aan de slag moeten om de oorzaak weg te nemen. Vaak ontstaan baardalgen door een te veel aan nitraat en fosfor. Zorg ervoor dat je waterwaarden goed zijn en je voldoende CO2 toevoegt.
De volgende vissen eten baardalgen:
• Siamese algeneter
• Black Molly
• Guppen
• Zwaarddragers
• Platys

Kluwenalgen, welke vissen zet je in?

Kluwenalgen zitten vooral op de bodem van je aquarium. Daarom heb je een soort nodig die graag op de bodem van je bak verblijft. Ancistrus soorten, zoals de Ancistrus Dolichopterus, zijn goede vissen om in te zetten tegen kluwenalgen.
Sterker nog, algen zijn een belangrijk onderdeel van hun menu. Vergeet niet om deze vissen bij te voeren, als ze je van de kluwenalgen hebben verlost.

De Ancistrus houdt van warm water, tussen de 24 en 26 graden. Ze kunnen zo’n 12 centimeter groot worden. Zet er daarom niet meer dan 1 in een aquarium van ongeveer 1 meter. Heb je meer ruimte? Dan kun je meerdere Ancistrus een onderkomen bieden. Let er wel op dat je altijd maar 1 mannetje in je bak hebt, om gevechten te voorkomen.

Draadalg etende vissen

Heb je een aquarium vol groene draden? Dan heb je last van draadalgen. Deze algensoort is lastig te bestrijden, omdat hij gemakkelijk weer terugkomt zolang er sporen in het water achterblijven. Er zijn een aantal vissen die draadalgen eten, waaronder:
• Jordanella Floridae, ook wel het blokvisje genoemd
• Platys
Help je vissen door zelf de lange draden handmatig uit je aquarium te halen.

Niet alle algen zijn te bestrijden met vissen

Het zou natuurlijk geweldig zijn als de vissen in je aquarium alle algen laten verdwijnen. Helaas is dit niet iets wat je van ze mag verwachten. Er zijn verschillende algensoorten die niet met vissen te bestrijden zijn. Sommige algen zijn zelfs slecht voor je vissen.

Vaak ontstaan algen doordat de waterwaarden in je aquarium uit balans zijn. Breng je de waterwaarden weer in balans, dan zullen de algen vanzelf verdwijnen. Je neemt hun voedingsstoffen weg, waardoor ze niet meer kunnen groeien.

Een aantal algen die niet bestreden kunnen worden met vissen zijn:

Zwarte puntalgen

Deze algen ontstaan door te veel nitraat en fosfor in het water. Deze onbalans kan ontstaan door bijvoorbeeld overvoeren. De enige manier om van deze snel groeiende algen af te komen is het water weer in balans brengen.

Bruine algen

Bruine algen ontstaan in een aquarium dat nog niet in evenwicht is. Daarom zien we ze vaak ontstaan in een pas opgestart aquarium. Er vormt zich een bruinige laag op stenen en decoratie. Ook als een aquarium meer dan 12 uur belicht wordt is de kans op bruine algen groot. Controleer de belichting en breng het water in evenwicht. Grote kans dat je snel van je bruine algen af bent. Algeneters heb je in dit geval niet nodig.

Blauwe algen

Heb je blauwe algen in je aquarium, dan moet je oppassen. Deze algensoort is slecht voor je vissen. Vaak worden blauwe algen veroorzaakt door te veel voedingsstoffen, bijvoorbeeld door overvoeren, te veel vissen of rottende bladeren in je bak.
Blauwe algen zijn lastig weg te halen. Meestal verspreiden ze zich dan juist nog verder door de bak. Wil je van blauwe algen af? Dan is het belangrijk om de waterkwaliteit op peil te brengen.

Groene zweefalgen

Kleurt het water in je aquarium groen? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met groene zweefalgen. Deze algen worden veroorzaakt door te veel en te fel zonlicht. Scherm je bak af van de zon en je zult zien dat deze algen snel verdwijnen. Algeneters kunnen je niet helpen om van deze algensoort af te komen.

Ancistrus, algenetende vissoorten

Een prachtige algenetende vissensoort is de Ancistrus. Hij wordt ook wel borstelneus genoemd en komt uit de familie harnasmeervallen. Het is een vredelievende vis die behoorlijk groot kan worden. 12 centimeter halen ze makkelijk, 20 centimeter is ook mogelijk. Wil je één Ancistrus houden, dan heb je al een aquarium van minimaal een meter nodig.

De Ancistrus houdt van een temperatuur van 24 tot 26 graden en is gek op puntalgen en baardalgen. Andere algensoorten zal hij waarschijnlijk niet aanraken. De Ancistrus is ook dol op voedselresten, die hij op de bodem zoekt. Daarom is het belangrijk dat de bodem van je aquarium niet uit scherpe stenen bestaat. Kies liever voor een zacht substraat, zoals zand.

Deze schuwe, algenetende vissen zijn voornamelijk ’s nachts actief. Bied ze voldoende schuilplaatsen, zoals planten en kiemhout. Zodat ze zich veilig voelen in je bak.

Ancistrus algenetende vis

Verschillende soorten Ancistrus

De Ancistrus familie heeft veel verschillende soorten. Enkele leuke soorten zijn:
• Ancistrus Dolichopterus
• Ancistrus Leucostictus
• Ancistrus Albino
De Ancistrus is er in verschillende kleuren en vormen. Er zijn rode, gele, lemon en longfin soorten. Als deze vissen jong zijn lijken ze erg op elkaar. Daardoor gebeurt het nog weleens dat ze onder de verkeerde naam verkocht worden.

Pas als ze een centimeter of 12 lang zijn, wordt het geslacht van de Ancistrus duidelijk. Het mannetje krijgt grote stekels op zijn snuit. Dit wordt ook wel het gewei genoemd. Een indrukwekkend gezicht. Bij vrouwtjes ontwikkelen deze stekels zich niet of nauwelijks.

Ancistrus alleen of in een groep?

De Ancistrus is echt een vis met karakter. Over het algemeen zijn het vredelievende vissen, maar ze kunnen zich wel territoriaal gedragen tegenover soortgenoten. Zet daarom nooit twee mannetjes bij elkaar. De Ancistrus kan prima alleen gehouden worden. Wil je er meer, neem dan een koppel. Bedenk wel dat je bij een koppel al snel op gezinsuitbreiding kunt rekenen.

Wat eet de Ancistrus?

Deze algenetende vissen zijn omnivoren. Ze lusten graag puntalgen en baardalgen, maar ze zijn net zo blij met vlokvoer en levend voer. De Ancistrus is voornamelijk een planteneter. Zijn er niet voldoende algen in je aquarium? Voer ze dan bij met spirulina tabletten. Hiermee krijgen ze alles binnen wat ze nodig hebben en je voorkomt dat ze aan je planten beginnen te knabbelen. Zelfs een schijfje courgette en komkommer lusten deze algeneters graag.

Wat is het verschil tussen de Pleco en Ancistrus?

Op het eerste gezicht lijken de Pleco en Ancistrus algeneters veel op elkaar. Toch is er een belangrijk verschil. Waar de Ancistrus in het gemiddelde gezelschapsaquarium tussen de 12 en 20 centimeter groot wordt, kan de Pleco met gemak een lengte van 25 centimeter halen. Er zijn zelfs Pleco bekend die 50 centimeter groot werden.

Dit is natuurlijk veel te groot voor een gemiddeld aquarium in de woonkamer. Als je een Pleco wilt houden, zul je een flink aquarium moeten hebben. In de dierenwinkel wordt de Pleco verkocht vanaf ongeveer 5 centimeter, maar ze groeien snel. Wil je een Pleco op een diervriendelijke manier houden, dan heb je zeker een aquarium nodig van 500 liter en een minimale diepte van 50 centimeter.

De Ancistrus blijft een stuk kleiner en is daardoor beter te houden in een gezelschapsaquarium. In tegenstelling tot de Pleco, die vraagt wat meer creativiteit. Het zijn echte rommelmakers en je planten zijn niet veilig. Ze zullen eraan knabbelen en ze omduwen.

De Pleco wordt ook wel verkocht als Hypostomus Plecostomus of onder hun L-nummer.

L-nummer algeneter

L-nummer algeneter lijst

L-nummer algeneters, wat zijn dat nu precies? Je bent ze vast weleens tegengekomen in de aquariumwinkel, vissen met een L-nummer. De L staat voor Loricariidae, dit is de Latijnse benaming van harnasmeervallen.
Nieuwe vissoorten uit deze familie krijgen een L-nummer, als ze nog geen eigen Latijnse benaming hebben gekregen. Dit voorkomt verwarring, want de L-nummers zijn wereldwijd hetzelfde.

In de lijst met L-nummers zie je vaak een naam met daarachter “sp.”, dit staat voor “species”. Daarmee wordt aangegeven dat ze horen bij de familie…

Lijst L-nummer algeneters:

L001 – Pterygoplichthys joselimaianus
L002 – Panaque sp.
L003 – Baryancistrus sp.
L004 – Hypancistrus sp.
L005 – Hypancistrus sp.
L006 – Peckoltia oligospila
L007 – Leporacanthicus cf. galaxias
L008 – Peckoltia sp.
L009 – Peckoltia sp.
L010 – Loricaria lata
L010A – Rineloricaria sp.
L011 – Squaliforma cf. emarginata
L012 – Peckoltia sp.
L013 – Peckoltia sp.
L014 – Scobinancistrus aureatus
L015 – Peckoltia vittata
L016 – Ancistrini sp.
L017 – Hopliancistrus sp.
L018 – Baryancistrus sp.
L019 – Baryancistrus sp.
L020 – Oligancistrus sp.
Bekijk hier de complete lijst met L-nummer algeneters.

L-nummer algeneter in je aquarium?

Wil je graag een L-nummer algeneter in je aquarium? Laat je dan goed informeren. Er zijn veel verschillende soorten L-nummer algeneters. Ze groeien over het algemeen langzaam, maar sommige soorten kunnen een lengte van 40 centimeter bereiken. Dat is niet de maat die je zoekt voor een kleiner aquarium.

De meeste L-nummer algeneters zijn schuwe vissen. Ze houden van voldoende beschutting en kruipen graag weg in holen in kienhout, stenen of tussen planten. Een zandbodem is voor deze vissen geschikt, omdat ze zich hier niet aan kunnen verwonden. Let hier ook op bij je keus in decoratiestukken. Deze vissen kruipen graag weg en kunnen zich daarbij gemakkelijk bezeren aan scherpe randen.

De meeste L-nummer algeneters houden van zuurstofrijk water. Een goed aquarium filter is onmisbaar, want het zijn echte rommelmakers. Ze produceren een hoop ontlasting. Zonder goede filterinstallatie hopen de afvalstoffen zich snel op in je aquarium. Met ongecontroleerde algengroei tot gevolg.

Wat eten L-nummer algeneters?

L-nummer algeneters eten niet alleen algen. Als je ze ziet, met hun zuigmond vastgeplakt, zou je verwachten dat ze de hele dag algen schrapen van alle oppervlakken die ze tegenkomen. Maar L-nummer algeneters eten niet alleen algen. De meeste soorten hebben ook ander voedsel nodig om gezond te blijven.

Van een stukje komkommer of courgette tot artemia en muggenlarven, deze algeneters lusten het graag. Ze ruimen ook dode bladeren en dode vissen op. L-nummer algeneters in je aquarium eten dus niet alleen algen. Vooral als er minder algen in je aquarium te vinden zijn is het belangrijk om deze vissen voldoende bij te voeren.

Koud water algeneters

Algeneters vinden voor je koud water aquarium zal niet makkelijk zijn. Bijna alle algeneters zijn tropische vissen, die kun je niet zomaar in koud water zetten. In een aquarium op kamertemperatuur zou je bijvoorbeeld een Chinese algeneter kunnen zetten. Deze vissen hebben een temperatuur van minimaal 18 graden nodig. Het liefst een temperatuur tussen de 18 en 24 graden.

Er zijn honderden verschillende soorten algeneters. De meesten eten algen, maar ook restafval, dode bladeren en dieren ruimen ze op. Algeneters variëren van 2 centimeter tot wel meer dan een meter lang. Laat je daarom altijd goed adviseren voor je een algeneter aanschaft.

Wil je een algeneter in koud water houden? Kies dan een soort die op kamertemperatuur kan leven en zorg dat het water in je aquarium niet kouder wordt dan 18 graden.

Kleine algeneters voor je aquarium?

Heb je een klein aquarium en wil je algeneters? Pas op welke soort je koopt. Er zijn zeker kleine algeneters te koop, maar ook soorten die erg groot kunnen worden. Vooral L-nummer algeneters groeien langzaam, maar heb je de verkeerde soort te pakken, dan zit je uiteindelijk met een te grote vis in je aquarium. Verdiep je daarom goed in de verschillende soorten algeneters, voor je er eentje koopt voor je kleine aquarium.

Heb je echt een hele kleine bak? Kies dan voor algenetende slakken of garnalen.

Garnaal kleine algeneter

Dwerg algeneter voor klein aquarium

De Otocinclus vittatus is een goede keus voor een klein aquarium. In Nederland wordt deze vis zelfs de dwerg algeneter genoemd. Hij wordt dan ook niet groter dan 3 tot 4,5 centimeter. Prima geschikt voor een klein aquarium.
Oorspronkelijk komt deze vis uit Zuid Amerika. Hij is daardoor geschikt voor een tropisch aquarium, met een temperatuur tussen de 24 en 30 graden. Het is een vreedzame en nuttige vis, die gemakkelijk samen met andere vissen gehouden kan worden.

De dwerg algeneter zal al je planten mooi schoonpoetsen. Hij doet dit heel voorzichtig, zonder je planten te beschadigen. In tegenstelling tot sommige andere algeneters.
Deze kleine algeneter voelt zich prima thuis in een dichtbegroeid aquarium, waar hij zich kan verstoppen tussen alle planten. Je zult ze vaak bij elkaar aan de bladeren van je planten zien hangen.

In een aquarium van ongeveer 60 liter kun je al een groepje van 3 Otocinclus vittatus houden. Heb je meer ruimte, dan kun je de groep groter maken. Daarmee is deze dwerg algeneter een echte aanrader voor kleine aquaria.
Laat zijn maat je niet misleiden, de dwerg algeneter eet meer alg dan je denkt. Raken je algen op? Vergeet dan niet je visjes bij te voeren met groenten en voeder tabletten.

Ancistrus, kleine algeneter

De Ancistrus is ook een algeneter die niet al te groot wordt. Met zijn 10 tot 15 centimeter zal hij flink groter worden dan de dwerg algeneter, Otocinclus. Maar dan nog kun je deze vis is een aquarium van redelijk formaat goed kwijt. Ga zeker uit van een bak van 100 centimeter als je meerdere van deze kleine algeneters wilt houden. De Ancistrus kan prima solitair gehouden worden. Je kunt er al eentje kwijt in een bak vanaf 60 centimeter.

Algeneter kopen, waar moet je op letten?

Als je een algeneter zoekt voor je aquarium is het belangrijk je goed te verdiepen in de verschillende soorten. Je hebt een enorme keus. Hoe groot wordt de algeneter? En welke eisen hij stelt aan zijn verblijf? Veel algeneters hebben niet alle algen op hun menu staan. Kijk daarom ook goed welke algen er in je aquarium zitten. Het zou zonde zijn als je algeneter precies de algen in jouw bak niet lust.

Zoals bij alle vissen die je koopt, geldt ook voor het kopen van algeneters, let op de gezondheid van de vis. Koop bij voorkeur alleen bij gespecialiseerde aquariumwinkels, waarvan je weet dat de vissen verantwoord gekweekt worden. Kijk goed hoe de vis zich gedraagt en hoe hij eruit ziet. Is hij mooi en helder van kleur? Beweegt hij zich fit en soepel door de bak? Zie je dode of zieke vissen in het aquarium? Het laatste wat je wilt, is dat je nieuwe vis een ziekte overbrengt op je eigen vissen.

De Ancistrus kon je in veel aquariumwinkels tegen. Kies een gezond exemplaar, die helder uit zijn ogen kijkt en energiek door de bak zwemt. Let ook op de andere vissen. Zie je witte stippen of vlekken op de huid? Koop dan geen vissen uit deze bak. Je wilt geen ziekten mee naar huis nemen.

Algeneter in je aquarium zetten

Wanneer je thuis komt met je vis kun je niet wachten om hem in je aquarium te zetten. Het is niet voldoende om het reiszakje in het water te hangen tot de temperatuur gelijk is. Het grootste gevaar zit hem in het verschil in pH waarde. Doe je nieuwe vis in een potje en laat hem drijven in het aquarium. Vervang elke 10 minuten ongeveer 10% van het water uit het potje met water uit je aquarium. Zo laat je de nieuwe vis langzaam wennen aan de nieuwe waterwaarden. Na ongeveer 2 uur kun je de nieuwe vis veilig in je aquarium zetten.

Algeneter voeren, welk voer is goed voor je algeneter?

Algeneters hebben meer voer nodig dan alleen de algen in je bak. Zit je aquarium vol met algen, dan kunnen ze hier wel even mee vooruit. Maar ook je algeneters houden van een gevarieerd menu. De meeste algeneters zijn omnivoren. Beginnen de algen langzaam uit je aquarium te verdwijnen, dan zul je de algeneters bij moeten voeren. Ze lusten onder andere:
• Diepvriesvoer
Granulaat
• Levend voer
• Komkommer
• Courgette
• Diverse soorten groenten

Een algeneter bij je sluierstaart, gaat dat goed?

Een algeneter bij je sluierstaart gaat niet altijd goed. De ervaringen verschillen. Ten eerste zit je met de watertemperatuur. Een sluierstaart zwemt het liefst in water met een temperatuur van 18 tot 22 graden. Terwijl de gemiddelde algeneter zeker een temperatuur van 24 graden nodig heeft. Het zijn tenslotte, over het algemeen, tropische vissen.

Er zijn wel algeneters die het goed doen in kouder water, zoals de Chinese algeneter. Heb je een aquarium op kamertemperatuur, dan doet deze vis het meestal goed.
Er is alleen wel een probleem. Deze vissen zuigen zich regelmatig vast op stenen en ruiten. Maar dit doen ze ook bij andere vissen, zoals je mooie sluierstaarten. Hiermee beschadigen ze de slijmhuid van je sluierstaart. Dat wil je natuurlijk niet.

Zijn je sluierstaarten al wat groter, dan loop je ook de kans dat ze de kleine algeneters zien als lekkere snack. Een sluierstaart eet vrij veel verschillende dingen. Past het in zijn bek, dan zal hij het willen proberen.

Sluierstaart bij algeneter

Algeneters kweken? Zo doe je dat

Wil je algeneters kweken? Houd daar dan rekening mee, wanneer je de vissen gaat uitkiezen. Want niet alle soorten zijn even makkelijk te kweken. Het kweken van de Siamese algeneter loopt in de meeste hobby aquaria bijvoorbeeld uit op een teleurstelling. Deze tropische vissen houden van veel ruimte en een omgeving die identiek is aan hun natuurlijke leefomgeving. Het is bijna onmogelijk om ze dat in een aquarium te bieden. Daardoor zijn deze vissen niet de beste keus als je wilt gaan kweken.

Het kweken van de Ancistrus is een stuk makkelijker. Richt een kweekbak in met kienhout en wat fijne verstopplekjes. Harnasmeervallen, zoals de Ancistrus, hebben legholen nodig om hun eieren in te leggen. Zorg dat er minimaal 3 legholen aanwezig zijn in de bak. Hoe meer, hoe beter.

Kies een paartje waarmee je wilt gaan kweken. Bij de Ancistrus herken je het mannetje aan het gewei op zijn kop. Zet als eerste het vrouwtje in de bak. Pas een week later zet je het mannetje erbij. Doe je het andersom, dan is de kans groot dat het mannetje de kweekbak als zijn territorium ziet en dominant gedrag gaat vertonen. Hij zal dan het vrouwtje wegjagen.
Zet je het vrouwtje als eerste in de bak, dan heeft ze al de nodige schuilplaatsen ontdekt. Ze kan daar haar toevlucht zoeken, mocht dit nodig zijn.

Legholen voor algeneters

Algeneters gebruiken legholen om hun eieren in te leggen. Dit kan een halve, uitgeholde kokosnoot zijn, ruimte tussen stenen, kieren in kienhout, leisteen of pvc buisjes. Hier kruipen ze in en zetten hun eieren af.

Legholen kun je zelf maken of kant en klaar kopen. Afhankelijk van de afmetingen van je vis, kun je een groot of klein leghol kopen. Zorg altijd voor meerdere legholen in de kweekbak. Je vissen kunnen dan zelf kiezen welk leghol ze willen gebruiken. Niet iedere vis geeft de voorkeur aan hetzelfde materiaal. Er zijn legholen in verschillende materialen te koop, zoals terracotta, leisteen en bamboe.

Als je legholen voor algeneters koopt, is het belangrijk dat je een veilig product koopt, waar geen chemische middelen in verwerkt zitten. Koop je legholen daarom bij een goede en betrouwbare leverancier.

Jonge algeneters in je aquarium

Zodra het vrouwtje haar eitjes heeft gelegd, kun je haar uit de kweekbak halen. Het mannetje zal de eitjes bewaken tot ze uitkomen. Een Ancistrus dolichopterus mannetje neemt de volledige zorg voor de jongen op zich. Het is een toegewijde vader, die zijn pasgeboren jongen vers water zal toe waaieren.

Zodra de jongen vrij rondzwemmen lopen ze de kans opgegeten te worden door andere vissen. Je kunt ervoor kiezen de jongen in een apart aquarium te laten opgroeien, tot ze groot genoeg zijn om terug te zetten in hun uiteindelijke verblijf.

Welke algeneters wil jij in je aquarium?

Algeneters zijn een leuke toevoeging in je aquarium. Deze nuttige vissen helpen je algen onder controle te houden en ze zijn interessant om naar te kijken. Rustig de bodem afspeurend naar voedsel, geven algeneters je aquarium een vredige uitstraling.

Heb jij al algeneters in je aquarium? Zo ja, welke? Of zou je graag algeneters in je aquarium willen, maar weet je niet welke je moet kiezen? Deel het gerust in de reacties hieronder.

Stel je vragen en leg je problemen voor, ik geef je graag goede tips.

Over de schrijver
B. Vriezen.
Door

B. Vriezen.

op 27 Aug 2021

bedankt voor de zeer uitgebreide informatie

Reactie plaatsen