Algen in je aquarium verwijderen, hoe doe je dat?

Algen in je aquarium, die wil je het liefst zo snel mogelijk verwijderen. Algen zijn de schrik van menig aquariumliefhebber. Ze kunnen je compleet tot wanhoop drijven. Wat je ook doet, ze lijken niet weg te gaan. Toch zou je als aquariumliefhebber blij moeten zijn met algen. Ze geven je aan dat het niet goed zit met het biologisch evenwicht in je bak.

Daarom zien we vaak een explosieve algengroei in een net opgestart aquarium. Hier is het biologisch evenwicht nog niet stabiel en kunnen algen gemakkelijk de overhand nemen. Algen zien er niet alleen lelijk uit in je bak, ze zijn ook schadelijk voor je planten. Aquariumplanten en algen zijn eigenlijk concurrenten van elkaar, ze leven van dezelfde voedingsstoffen.

Het liefst zou je altijd tegen een prachtig, helder aquarium aan willen kijken. Zo’n aquarium waar geen alg te zien is. Hoe groot het probleem nu ook lijkt, algen zijn eenvoudiger te bestrijden dan je nu wellicht denkt.

Algen verwijderen uit je aquarium?

Hoe krijg je die algen weer uit je aquarium? De meeste aquariumliefhebbers zullen proberen de algen eruit te vissen, weg te poetsen of bij de waterverversing mee te scheppen. Helaas helpt dit niet om de algen uit je aquarium te verwijderen. Ook al zou je heel je bak leeg maken, al het decoratiemateriaal grondig schoonmaken en daarna weer opnieuw starten, dan nog is de kans groot dat de algen snel weer terugkomen.

Dit geldt ook voor het gebruik van anti alg middelen. Naast dat sommige van deze middelen schadelijk kunnen zijn voor je aquariumbewoners, helpt het je niet om blijvend van de algen af te komen.
Ook het gebruik van een uv lamp zal je niet van de algen verlossen. Een uv lamp werkt voornamelijk tegen zweefalgen. De lamp zal de algen niet doden, maar beschadigd ze zo dat ze zich niet meer voort kunnen planten. Hierdoor kun je zweefalgen redelijk onder controle houden.

Algen bestrijden doe je door de oorzaak aan te pakken.

Algen aquarium verwijderen

Algen bestrijden in het aquarium?

Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt zeker voor algen in je aquarium. Ga daarom preventief te werk en zorg dat er altijd voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn voor je aquariumplanten om te groeien. Daarbij is CO2 eigenlijk onmisbaar, omdat planten een grote behoefte hebben aan koolstof.

Een aquarium in de volle zon zetten zul je niet zo snel doen, je weet dat je dan binnen no-time een groen uitgeslagen bak hebt. Maar dit geldt ook voor te veel lichturen. Slechte watercirculatie zorgt ervoor dat voedingsstoffen niet in alle hoeken van je aquarium komen. Daardoor zullen niet alle planten goed kunnen groeien en krijgen algen alsnog de overhand.

Zet voldoende planten in je bak om een mooi, stabiel evenwicht te bereiken. Heb je te weinig planten, dan is het moeilijk om een biologisch stabiel geheel te creëren.
Haal rottende planten en dieren altijd zo snel mogelijk uit je bak weg. Ook vissenvoer, wat niet opgegeten wordt, moet zo snel mogelijk verwijderd worden. Dit vormt een voedingsbodem voor algen. Voer daarom je vissen nooit meer dan ze op kunnen.

Er zijn ook dieren die je kunnen helpen bij het bestrijden van algen in je aquarium. Diverse slakken, garnalen en algenetende vissen hebben er hun levenswerk van gemaakt om je te helpen poetsen. Verwacht niet dat deze beestjes een algen explosie onder controle kunnen krijgen. Ze kunnen je hooguit helpen, door beginnende algen op te eten.

Algen verwijderen van aquarium glas

Om groene algen te verwijderen van het aquarium glas zul je voorzichtig te werk moeten gaan, om krassen te voorkomen. Gelukkig zijn er voldoende hulpmiddelen op de markt die je hierbij helpen. Niet allemaal zijn ze even goed. Vaak werkt een speciaal sponsje het beste. Gebruik deze alleen voor je aquarium en voeg nooit schoonmaakmiddelen toe.

Pas op met vuil tussen de spons en het glas. Zelfs het kleinste zandkorreltje kan flinke krassen maken.
Als je heel voorzichtig werkt, kun je met het sponsje zelfs bladeren van planten algenvrij maken.

Algen in aquarium

Algen in je aquarium voorkomen

Zoals je hebt kunnen lezen is de beste strategie algen voorkomen. Dat scheelt je veel werk en frustraties. Zorg daarom voor een mooi plantenbestand met snelgroeiende planten. Geef je planten alles wat ze nodig hebben om te groeien en ze zullen ervoor zorgen dat algen geen kans krijgen.

Ontstaan er toch algen in je aquarium? Dan is er een onbalans opgetreden. Aan de soort alg kun je vaak al zien waar je het probleem moet zoeken. Door vlug de balans te herstellen zul je al snel weer kunnen genieten van een algenvrij aquarium.

Hoe ga jij om met algen in je bak? Heb je er veel last van en wat doe jij eraan? Laat hieronder je reactie achter. Stel ook gerust je vragen, ik help je graag.

on Algen in je aquarium verwijderen, hoe doe je dat?

  Guido Vanaken
  31 August 2020

  Zeer leerzaam ik heb aan jou een vraag ik heb al jaren aquarium vanaf toen ik pas kon lopen maar er is een probleem te veel algen krijg ze niet weg wat ik u wil vragen zij er ook soorten vissen die algen eten maar iets anders dan algen eters die alles grondig zuiver maken algengvrij

  0
  0
   Marco
   22 September 2020

   Hoi Guido,

   Ik heb een artikel geschreven over algeneters in je aquarium. Hier vindt je alles over welke vissen algen eten. Hier een linkje naar dit artikel:
   https://aquariumsucces.nl/algeneter-in-aquarium-vissen-eten-algen/

   Heb je er ook al aan gedacht om een aantal slakken of garnalen aan je aquariumbestand toe te voegen? Dit zijn namelijk echte opruimers en worden niet zo groot. Daarnaast houden ze zich vaak mooi rustig in het aquarium.

   Houd er wel rekening mee dat deze aquariumbewoners niet genoeg voedingsstoffen uit alleen algen kunnen halen. Ze hebben dus extra voedingsstoffen nodig om gezond te kunnen leven. Speciale algeneters tabletten of tabletten met extra vitamines zijn aan te raden.

   Ik hoop dat je wat aan deze info hebt,

   Groetjes, Marco

   0
   0

Laat een reactie achter

Jouw email adres zal niet zichtbaar zijn
Jouw email adres zal niet zichtbaar zijn

Deel deze post

Gerelateerde artikelen

Ben Jij Die Slakken Ook Zo Zat?..

In Dit GRATIS E-book Over Slakken Leer Jij:

Slakken Herkennen, Bestrijden En Definitief Te Voorkomen!

Video afspelen

Ben Jij Slakken Ook Zo Zat?..

In Dit GRATIS E-book Over Slakken Leer Jij:

Slakken Herkennen, Bestrijden En Definitief Te Voorkomen!

Video afspelen