5 meest gemaakte fouten met goudvissen

Meest gemaakte fouten goudvissen

Goudvissen zijn enorm populair. Onterecht worden ze gezien als makkelijk te houden dieren. Zo belanden heel wat goudvissen als eerste huisdier in een veel te kleine vissenkom, in hun eentje. Zielig voor het visje en zielig voor het kind, dat zijn of haar eerste dier veel te snel dood aan de oppervlakte ziet drijven. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn.

Door een aantal hardnekkige misverstanden wordt er te snel aan een goudvis begonnen, zonder eerst informatie in te winnen over wat deze dieren nu echt nodig hebben. Om jou dit leed te besparen staan hier enkele van de meest gemaakte fouten met goudvissen op een rij.

Fout 1: Goudvissen te veel voeren

Een goudvis lijkt altijd honger te hebben. Kom je in de buurt, dan heb je meteen hun aandacht. En wat is er leuker dan elke keer wat voer in het water gooien? Toch is dit een fout die vaak gemaakt wordt en je goudvissen het leven kan kosten.

Een goudvis heeft namelijk geen maag. Alles wat hij eet komt er vrijwel direct weer uit. Ten eerste zullen je vissen hun bak heel snel vervuilen als je ze veel eten geeft. Deze vervuiling kan ze ziek maken. Maar belangrijker nog, goudvissen kunnen zich dood eten.

Geef ze daarom één keer per dag te eten. Niet te veel, ze moeten de hoeveelheid voedsel die je geeft binnen een paar minuten op kunnen eten, anders heb je te veel gegeven. Geef goudvissen speciaal voer wat bedoeld is voor goudvissen. Bij voorkeur granulaat dat naar de bodem zakt, zo voorkom je dat ze onnodig veel lucht happen tijdens het eten. Wissel gerust af met bijvoorbeeld wat watervlooien en muggenlarven, daar worden ze ook heel blij van.

Fout 2: Pak een goudvis niet met je handen

Goudvissen zijn geen knuffeldieren. Hoe graag je jouw goudvis ook wilt aanraken, doe het niet. Als je een goudvis oppakt met je handen loop je niet alleen het risico dat hij uit je handen glibbert en op de grond valt, maar je beschadigd ook zijn schubben en slijmhuid met je handen.

Als zijn huid beschadigd, krijgen parasieten de kans om je goudvis ziek te maken. Dat wil je niet. Gebruik daarom een schepnetje om je goudvis te vangen.

Fouten goudvis pakken

Fout 3: Goudvis alleen houden

Hoe vaak zien we niet één goudvis alleen in een bak rondzwemmen, of nog erger in een kom. Veel mensen weten niet dat goudvissen eigenlijk groepsdieren zijn. Ze zijn graag samen in een school. Zet daarom minimaal drie of meer vissen bij elkaar.
Zorg er wel voor dat de bak groot genoeg is. Hoe meer vissen je bij elkaar zet, hoe meer ruimte ze nodig zullen hebben.

Fout 4: Goudvis in vissenkom houden

Een klassiek plaatje, de goudvis in een vissenkom. Voor welke vis de vissenkom ooit bedacht is weten we niet, maar vissen horen in een aquarium. Zeker goudvissen mag je nooit in een vissenkom houden. Goudvissen kunnen behoorlijk groot worden en hebben de ruimte nodig. De beste plek is dan ook een vijver of een flink aquarium, zodat ze ver genoeg kunnen zwemmen.

Daarnaast is het wateroppervlak van een vissenkom veel kleiner dan van een aquarium. Daardoor komt er te weinig zuurstof in het water terecht. Dit verklaard de naar zuurstof happende goudvissen aan het wateroppervlak.

Een jonge goudvis is nog klein, maar sommige soorten groeien hard en kunnen behoorlijk groot worden. Pas de afmetingen van je aquarium aan op de uiteindelijke lengte die je goudvis kan krijgen. Groter is altijd goed. Neem voor één goudvis minimaal 80 liter en elke volgende 40 liter extra. Bedenk dat goudvissen flinke vervuilers zijn. Hoe meer je er in een bak zet, hoe meer tijd je kwijt zult zijn met onderhoud en schoonmaakwerkzaamheden.

Tip: Wil je precies weten waar je aquarium aan moet voldoen? Lees dan de blog: “Goudvissen in een aquarium, hieraan moet je bak voldoen”

Fouten goudvissen in kom

Fout 5: Goudvissen worden niet zo oud

Het is triest, maar door deze misverstanden denken veel mensen dat goudvissen niet zo oud worden. Zo’n visje neem je hooguit voor een paar jaar en dan gaat hij dood. Dit is een veel gemaakte fout, want goudvissen kunnen behoorlijk oud worden. Als je goed voor je goudvis zorgt en hem de juiste leefomgeving biedt kan hij zomaar 20 jaar oud worden. In het wild kunnen ze makkelijk richting de 25 jaar gaan.

De data loopt wat uiteen, maar er gaan verhalen dat de oudste goudvis ooit zelfs een leeftijd tussen de 40 en 49 jaar heeft gehaald!

Alle reden dus om goed voor je goudvissen te zorgen. Het zijn schitterende vissen om naar te kijken met hun prachtige kleuren en sierlijke vinnen. Verdiep je daarom goed in hun natuurlijke gedrag en leer hun eisen kennen. Als je eenmaal weet hoe je goed voor je goudvissen moet zorgen zul je veel en lang plezier hebben van deze vissen in je aquarium.

Ken jij nog zo’n hardnekkig misverstand of fouten die vaak gemaakt worden bij het houden van goudvissen? Deel het met ons in de reacties hieronder.

on 5 meest gemaakte fouten met goudvissen

Laat een reactie achter

Jouw email adres zal niet zichtbaar zijn
Jouw email adres zal niet zichtbaar zijn

Deel deze post

Gerelateerde artikelen

Ben Jij Die Slakken Ook Zo Zat?..

In Dit GRATIS E-book Over Slakken Leer Jij:

Slakken Herkennen, Bestrijden En Definitief Te Voorkomen!

Video afspelen

Ben Jij Slakken Ook Zo Zat?..

In Dit GRATIS E-book Over Slakken Leer Jij:

Slakken Herkennen, Bestrijden En Definitief Te Voorkomen!

Video afspelen